Batoniki Muesli domowej roboty to pomysł na zdrową przekąskę, którą możesz wziąć ją ze sobą zawsze w trasę. Do ich przygotowania mogą przydać Ci się formy silikonowe, do których masa nie przywiera. Dzięki temu pieczenie ich będzie zdecydowanie łatwiejsze!
Co jest potrzebne do przygotowania batoników Muesli?
- 100 g masła
- 4 łyżki miodu
- 125 g płatków owsianych
- 125 g muesli
- 50 g suszonych moreli
- 50 g rodzynek
- 1 jajko
Jak przygotować domowe batoniki Muesli?
Aby zrobić batoniki Muesli, rozpocznij od nagrzania piekarnika do 180°C. Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Możesz również użyć silikonowej formy do pieczenia. Jeśli jej używasz, nie potrzebujesz dodatkowego papieru. Pokrój drobno suszone morele i ubij jajko.
W rondelku rozpuść masło, dodaj do niego miód, płatki owsiane, Muesli, rodzynki, pokrojone morele oraz ubite jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Gotową masę nakładaj na blachę (najlepiej zrobić to za pomocą łyżki stołowej, formując masę w kształt batonów), zachowując odstępy między batonikami.
Blachę włóż do piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmij ją i odstaw do wystudzenia.
Jakie dodatki można dodać jeszcze do batoników Muesli?
Do batoników Muesli możesz dodać tak naprawdę swoje ulubione składniki. Dobrze sprawdzą się wszystkie suszone owoce, takie jak banany, czy morwa. Możesz postawić również na posiekane orzechy, a jeśli chcesz sprawić, by batoniki były nieco bardziej deserowe, dodaj odrobinę posiekanej czekolady.
Na co uważać przy pieczeniu w formach silikonowych?
Formy silikonowe są bardzo wygodne w codziennym użytkowaniu. Są łatwe w czyszczeniu, a wszystkie wypieki łatwo odchodzą od ich brzegów. Pamiętaj jednak, aby nie używać ostrych noży w trakcie wyciągania ciast, czy batoników. W ten sposób możesz przeciąć silikon i po prostu go zniszczyć!
Czy jajko trzeba ubijać do przygotowania batoników?
Nie jest to konieczne, jednak dzięki temu batoniki będą lepiej napowietrzone, co poprawi ich strukturę. Jeśli nie masz elektrycznego urządzenia, aby zrobić to szybko, spróbuj chociaż trochę je napowietrzyć, energicznie je mieszając.