Bazylia w doniczce może zapewnić Ci stały dostęp do jej aromatycznych, świeżych liści. Dlaczego warto mieć ją na swoim parapecie i w jaki sposób zadbać o to, by dobrze rosła? Poznaj nasze porady i ciesz się nią przez cały rok.
Bazylia – zdrowy dodatek do wielu dań
Bazylia, zwłaszcza świeża, to aromatyczna przyprawa, która sprawdzi się do wielu dań: do zup, sosów, pizzy, sałatek, makaronów i wielu, wielu więcej. Może stanowić też piękną ozdobę przygotowanego dania. Jednak same walory smakowe oraz jej wygląd to nie jedyne jej zalety. Przede wszystkim jest to naprawdę zdrowy dodatek. Zawiera ona w swoim składzie olejki eteryczne o działaniu przeciwzapalnym i wspomagającym trawienie, dzięki czemu doskonale sprawdza się przy cięższych potrawach, czy też jako dodatek do dań w trakcie obfitych posiłków.
Ponadto bazylia zawiera przeciwutleniacze, a jej świeże liście zawierają takie witaminy jak A, C i K. To wszystko sprawia, że naprawdę warto po nią sięgnąć, gdy przygotowuje się danie. Jednak aby robić to bez wahania, warto mieć ją na swoim parapecie. To roślina prosta w hodowli, ale warto poznać jej wymagania, by zapewnić jej jak najlepsze warunki.
Jaką bazylię do doniczki wybrać?
Bazylia jest ziołem łatwo dostępnym: często można ją dostać nawet w podstawowym sklepie spożywczym, na dziale z owocami i warzywami. Jednak aby naprawdę się nią cieszyć, warto uważnie wybrać roślinę. Możesz kupić nasiona, z których wyrośnie, lub kupić ją w sprawdzonym miejscu. Często sadzonki, które są dostępne stacjonarnie, jak najbardziej się sprawdzą, jednak zazwyczaj jest to najbardziej podstawowa odmiana bazylii. Jeśli więc chcesz roślinę o specyficznym smaku, warto lepiej zapoznać się z różnymi odmianami tej rośliny. Takie możesz nabyć np. w sklepie internetowym lub specjalistycznym sklepie z ziołami.
Poznaj odmiany bazylii do hodowli w doniczce
Odmian botanicznych bazylii naprawdę nie brakuje. Oto kilka popularnych, które warto wziąć pod uwagę, jeśli chcesz hodować tę roślinę na swoim parapecie:
- bazylia pospolita – to zwykle ją można znaleźć w sklepach stacjonarnych; ma intensywny aromat i może być wszechstronnie użytkowana w kuchni. Rośnie szybko, jest łatwa w uprawie;
- bazylia cytrynowa – ma delikatny, cytrusowy aromat. Lubi ciepło, dlatego dobrze rośnie w doniczce, jest idealna do ryb, sałatek i herbat;
- bazylia grecka – miniaturowa odmiana, tworząca niewielkie, ale gęste krzaczki, o małych i aromatycznych listkach;
- bazylia fioletowa – ma purpurowe liście i aromat podobny do bazylii pospolitej. Jej kolor sprawia, że jest idealna do dekoracji sałatek;
- bazylia tajska – ma korzenny, lekko anyżowy aromat, jest idealna do kuchni azjatyckiej. Lubi wilgotne i ciepłe warunki;
- bazylia cynamonowa – ma lekki aromat cynamonu, dlatego jest idealna do deseru i napojów, potrzebuje dobrze nasłonecznionego stanowiska;
- bazylia sałatowa – ma duże, szerokie liście, idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek.
Jaką doniczkę do hodowli bazylii wybrać?
Doniczka do hodowli bazylii w domu powinna być dopasowana do jej wymiarów. Zazwyczaj dobrze sprawdzi się taka o średnicy ok. 12 cm. Zadbaj o to, aby nie była zbyt duża, ale też, aby korzenie miały nieco miejsca do dalszego wzrostu. Ważne jest to, aby doniczka miała otwory drenażowe. W innym przypadku woda nie będzie w stanie odpłynąć, co może szybko doprowadzić do gnicia korzeni, a w konsekwencji do obumierania rośliny.
Jaką ziemię do uprawy bazylii w doniczce wybrać?
Bazylia lubi bogatą w składniki odżywcze ziemię. Standardowa ziemia uniwersalna będzie jednak dobrym wyborem. Jednakże używana sama, może być zbyt słabo przepuszczalna i może zbyt mocno oblepiać korzenie oraz zbijać się, nie dopuszczając w głąb doniczki powietrza.
Dlatego ważne jest, aby ją odpowiednio rozluźnić, używając np. perlitu. Jest on łatwo dostępny i dobrze sprawdza się w takim zadaniu. Możesz użyć również piasku. W przypadku bazylii dobra proporcja ziemi to dodatków to 2:1 lub 3:1.
Na dnie doniczki, zwłaszcza jeśli jest ona nieco większa, warto ułożyć warstwę keramzytu albo innych drobnych kamyczków. Taka warstwa drenażowa pozwoli dobrze odprowadzać wodę i przyśpieszy wzrost bazylii.
Do hodowli bazylii w doniczce unikaj ciężkiej, gliniastej gleby o bardzo kwaśnym odczynie. Jeśli kupujesz gotową sadzonkę, przesadź ją po ok. 1 tygodniu w nowym miejscu. Pamiętaj, że hodowlane podłoże nie sprawdza się najlepiej do długoterminowej hodowli w warunkach domowych.
Jakie warunki zapewnić bazylii w doniczce?
Bazylia to roślina, która lubi światło. Dlatego w ciągu dnia powinna mieć zapewnione minimum 6-8 godzin dziennie. Zazwyczaj najlepiej rośnie na parapecie południowym lub zachodnim. Optymalna temperatura do jej hodowli wynosi ok. 20-25°C. Warto postawić ją w miejscu, w którym nie ma przeciągów. Podlewanie powinno być umiarkowane, regularne. Ziemia nie powinna być bardzo mokra, bagnista.
Jak większość roślin, bazylia preferuje stosunkowo wysoką wilgotność powietrza. Możesz ją podwyższyć, np. ustawiając obok niej nawilżacz, lub też miseczkę z wodą. Dobrym sposobem jest też ustawianie kilku roślin obok siebie.
Do domowej hodowli bazylii mogą Ci się przydać podstawowe narzędzia ogrodnicze.
Jak prawidłowo zbierać liście bazylii, aby dalej rosła?
Z bazylii bez obaw możesz korzystać na co dzień, jednak warto zrobić to z głową, aby bez problemu rosła. Ważny jest sposób przycinania liści. Do tego przyda Ci się ostre, czyste narzędzie. Ścinaj wierzchołki rośliny – pozostawiając dolne liście, zachowa ona siłę do dalszego wzrostu. Warto przycinać ją tuż nad miejscem, w którym wyrastają boczne liście. Dzięki temu będzie ona pobudzona do dalszego wzrostu, przyczyniając się do powstania dwóch nowych pędów.
Staraj się nie ucinać pojedynczych liści. Warto też dbać o nią i nie dopuszczać, aby była wyższa niż ok. 20 cm. Dlatego nawet jeśli jej nie używasz na co dzień, warto regularnie ją przycinać. Nie dopuszczaj też do kwitnienia rośliny i staraj się zbierać liście w godzinach porannych.
Co zrobić z nadmiarem liści bazylii?
Jeśli Twoja bazylia rośnie za szybko i musisz ją przyciąć, nie wyrzucać liści! Warto je wykorzystać, np. tworząc aromatyczne, domowe pesto. Wystarczy zmiksować je z oliwą, orzechami, czosnkiem, parmezanem i solą. Liście możesz też suszyć, albo w całości mrozić. Spróbuj również przygotować z nich aromatyczny napar, zalewając je wrzątkiem.