Czy wiesz, jak przygotować bigos z młodej kapusty? Poznaj nasz przepis i dowiedz się, jak go zrobić krok po kroku, aby był naprawdę smaczny i aromatyczny! Przygotuj garnek, ostre noże i zabierz się do pracy!
Co jest potrzebne na bigos z młodej kapusty?
- 1 główka młodej kapusty (ok. 1,2-1,5 kg)
- 400 g marchewki
- 40 g koperku
- 1 cebula (ok. 100 g)
- 250 g wędzonego boczku
- 170 g wędzonej kiełbasy
- 30 g masła klarowanego
- 20 g mąki pszennej
- 500 ml wody
- 1 listek laurowy
- 2 g kminku
- 5 g cukru
- 5 g soli
- 0,5 g pieprzu
- opcjonalnie: 1-2 łyżki masła klarowanego, smalcu lub oleju roślinnego
Jak ugotować dobry bigos z młodej kapusty?
Do przygotowania bigosu przyda Ci się średni lub duży garnek. Wyciągnij ostry nóż oraz drewnianą deskę do pieczenia. Boczek (może być tłusty) pokrój w drobną kostkę. Możesz usunąć skórę, jednak nie jest to niezbędne. Umieść składnik w nierozgrzanym garnku i ustaw moc kuchenki na średnią. Tłuszcz stopniowo powinien zacząć się wytapiać. Jeśli jest potrzeba, dodaj dodatkowo nieco tłuszczu, by mięso się nie przypalało.
Kiełbasę oraz cebulę również pokrój w kostkę. Dodaj je do boczku razem z listkiem laurowym oraz kminkiem. Wymieszaj wszystko i podsmażaj przez kolejne 5-7 minut. Marchewkę obierz i posiekaj na drobne kawałki. Dodaj ją również do garnka, wlewając również wodę.
Kiedy mięso i warzywa się gotują, zacznij przygotowywać kapustę. Obejrzyj dokładnie główkę i oczyść ją z ciemnych i nieświeżych liści, a także usuń te odstające. Rób to za pomocą ostrego noża. Następnie podziel ją na cztery części. Odkrój twarde, białe głąby, a następnie poszatkuj warzywo.
Kapustę dodaj do garnka. Dodaj cukier, sól i pieprz. Zamieszaj całość i przykryj pokrywką. Bigos gotuj na niewielkiej mocy kuchenki przez kolejne 30 minut. Od czasu do czasu zamieszaj go. Gdy kapusta będzie miękka, dodaj poszatkowany koperek i jeszcze raz zamieszaj całość. Gotuj przez 2-3 minuty pod przykryciem.
Na patelni dodaj mąkę pszenną i masło klarowane. Mieszaj całość, podgrzewając i tworząc w ten sposób zasmażkę. Gdy zacznie się pienić, przelej do garnka z bigosem. Mieszaj bigos przez kolejne 1-2 minuty, a następnie wyłącz. Sprawdź smak bigosu. Jeśli trzeba, dodaj soli, pieprzu lub innych przypraw. Możesz podawać danie od razu. Smacznego!
Bigos z młodej kapusty – przepis tradycyjny?
Przepis na bigos z młodej kapusty jest jak najbardziej tradycyjny! O ile klasyczny bigos z kiszonej kapusty pojawiało się na stołach w Polsce jesienią i zimą, o tyle ten z młodej kapisty często przygotowywany był na wiosnę. Poza składnikami z powyższego przepisu czasem dodawało się do niego również pomidory lub koncentrat. Dzięki temu nabierał on charakterystycznego koloru. Nie jest to jednak krok obowiązkowy i można go pominąć.
Bigos z młodej kapusty z kiełbasą – jaką wybrać?
Do bigosu z młodej kapusty warto wybrać kiełbasę, która nie będzie nadmiernie tłusta, ale będzie miała mocny aromat. Dobrze sprawdzi się na przykład:
- kiełbasa śląska,
- kiełbasa podwawelska,
- kiełbasa jałowcowa – w niewielkiej ilości,
- kiełbasa wiejska.
Unikaj parówek i tanich kiełbas mielonych, a także mocno doprawionych rodzajów, np. kiełbas paprykowych.
Bigos z młodej kapusty z mięsem wieprzowym zamiast kiełbasy?
Jeśli nie chcesz dodawać do bigosu kiełbasy, bez obaw możesz dodać do niego mięsa wieprzowego, np. pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową, czy karkówkę. Użyj ok. 200-250 g mięsa. Pamiętaj jednak, że kiełbasa jest zwykle bardziej tłusta i mocniej przyprawiona, co może zmienić nieco profil smakowy dania.
Szybki bigos z młodej kapusty – jak przyśpieszyć gotowanie?
Jeśli chcesz przyśpieszyć czas gotowania bigosu, możesz wykorzystać kilka technik kulinarnych, które skrócą ten czas. Po pierwsze, krój kapustę, warzywa, boczek i kiełbasę na możliwie jak najmniejsze kawałeczki. Im cieńsze będą, tym szybciej zmiękną. Ponadto zamiast zimnej wody, możesz użyć takiej, która została wcześniej pogrzana, np. w czajniku. Możesz też na początku gotowania dodać pomidor lub łyżkę koncentratu pomidorowego. Kwaśne składniki pomogą zmiękczyć kapustę.
Warto również używać garnka z szerokim dnem. Dzięki temu większa część składników będzie mocniej podgrzewana, co przyśpieszy gotowanie. Wybieraj też składniki, które nie wymagają długotrwałej obróbki cieplnej, np. kiełbasa zamiast surowego mięsa, czy boczek wędzony, a nie surowy.
.jpg)