Bruschetta to pyszna, chrupiąca włoska przekąska. Jest naprawdę prosta w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się zarówno na kolację, jak i jako poczęstunek dla gości w trakcie dowolnego wydarzenia. Aby ją przygotować na pewno przyda Ci się komplet noży w bloku, koniecznie z jednym narzędziem dostosowanym do krojenia pieczywa.
Jakie są składniki potrzebne do przygotowania bruschetty?
- 1 bagietka
- 200 g mozzarelli
- Suszone pomidory w zalewie
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 1 cebulka dymka
- Oliwa z oliwek
- Oregano
- Rozmaryn
- Świeże listki bazylii
- Sól, pieprz
- Chilli (opcjonalnie)
Jak przygotować bruschettę?
Pokrój bagietkę na kromki. Każdą z nich delikatnie skrop oliwą z oliwek. Obierz czosnek i posmaruj nim kawałki bagietki z jednej strony lub z obu w zależności od tego, czy wolisz więcej aromatu.
Następnie umyj pomidor i pokrój go w kostkę (polecamy ostre noże np. zestaw w bloku LOFT). Cebulę dymkę obierz i poszatkuj. Suszone pomidory wyjmij ze słoika i pokrój w drobną kostkę. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Na przygotowane wcześniej kromki ułóż mozzarellę, dodaj pomidory oraz cebulę. Następnie posyp je oregano, rozmarynem i dopraw do smaku solą, pieprzem, chilli (opcjonalnie). Ułóż je na blaszce do pieczenia lub skorzystaj z silikonowych form SMART.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Zapiekaj kromki przez ok. 15 minut, do czasu aż mozzarella delikatnie się roztopi. Bruschetta najlepiej smakuje na gorąco. Przed podaniem warto udekorować ją listkami świeżej bazylii. Polecamy serwować ją na drewnianej desce np. dębowej NATUR BOARD.
Kiedy powstała bruschetta?
Bruschetta to tradycyjne, włoskie danie, które prawdopodobnie powstało około XV wieku. Podobne dania były serwowane w tym rejonie jednak jeszcze wcześniej. Początkowo bruschetta była spożywana przez rolników, szczególnie tych zajmujących się plantacją drzewek oliwnych.
Dla kogo sprawdzi się bruschetta?
Bruschetta to danie, które sprawdzi się dla większości osób, nie tylko dla miłośników włoskiej kuchni. Przepis można dowolnie modyfikować, dostosowując go do potrzeb np. wegetarian czy wegan. Należy jednak pamiętać, że chrupiące pieczywo wymaga dokładnego gryzienia, dlatego to danie niekoniecznie nadaje się dla osób, które z dowolnego powodu (np. choroby czy wieku) nie mogą sobie na to fizycznie pozwolić.
Kiedy odbywa się święto bruschetty?
Bruschetta to danie, które ma swoje własne święto. Odbywa się ono co roku 2 lutego w Spello pod nazwą Sagra della bruschetta. Ta niewielka miejscowość w Umbrii jest bez wątpienia malownicza i w tym okresie warto ją odwiedzić!