Bułeczki bao to przysmak wywodzący się z Chin. Są mięciutkie i pyszne, zwłaszcza z odpowiednim wypełnieniem. Do ich przygotowania przyda Ci się naczynie do gotowania na parze. Przepis został przygotowany we współpracy z Pracownią Smaku z Katowic.
Co jest potrzebne do przygotowania bułeczek bao?
- 525 g mąka pszenna
- 50 ml mleko
- 200 ml woda
- 7 g drożdży w proszku
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Wieprzowina:
- 1 kg boczku surowego bez skóry
- olej
- 2-3 cebulki dymki grubo posiekane
- 4 posiekane ząbki czosnku
- kilka plastrów imbiru
- 100 g brązowego cukru
- 70 ml wina ryżowego
- 500 ml wody
- 200 ml jasnego sosu sojowego
- 1 gwiazdka anyżu
Jak przygotować bułeczki bao?
W misie miksera połącz wszystkie suche składniki na bułeczki. Dodaj również mokre i wyrabiaj przez ok. 10 minut. Z tak powstałego ciasta uformuj kulę i odstaw pod przykryciem na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm. Zrób to na blacie oprószonym mąką. Wytnij krążki mające ok. 10 cm średnicy i każdy z nich posmaruj olejem na górnej stronie. Złóż krążki na pół i umieść każdy na wyciętym wcześniej, kwadratowym kawałku papieru do pieczenia. Odstaw bułeczki na ok. 20 minut.
Przygotuj garnek do gotowania na parze i gotuj na nim bułeczki przez 15-20 minut.
Jak przygotować wieprzowinę do bułeczek bao?
Mięso pokrój na grube plastry. Rozgrzej patelnię z olejem i obsmaż wieprzowinę. Do garnka wrzuć pokrojoną cebulę dymkę, czosnek i imbir. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj sos sojowy, wino ryżowe, cukier i anyż.
Do garnka dodaj mięso. Duś je przez ok. 1,5-2 h, a następnie wyjmij je z wywaru.
Jak złożyć bułeczki bao z wieprzowiną?
Bułeczki przekrój na pół. Smaruj je od środka sosem hoisin, a następnie wkładaj do nich boczek. Dekoruj posiekanymi orzeszkami oraz natką kolendry.
Czym są bułeczki bao?
Bułeczki bao wywodzą się z Chin, choć można je spotkać również np. w Japonii, czy w Indonezji. Są puszyste i mięciutkie. Mogą mieć różne rozmiary, np. bułeczki o średnicy 10 cm są spożywane pojedynczo z dodatkami, w formie posiłku. Z kolei takie o mniejszych średnicach, np. 3 cm, są często podawane w formie przystawki w restauracjach. Zwykle wewnątrz nich znajduje się farsz, zdarza się jednak, że są podawane bez wypełnienia.
Na czym podawać bułeczki bao?
Bułeczki bao możesz podać na eleganckiej zastawie porcelanowej. Możesz układać je na półmisku, tak aby każdy przy stole mógł nałożyć sobie odpowiednią porcję, lub też od razu serwować je na talerzu. Nie zapomnij o tym, aby w takiej sytuacji udekorować każdą porcję – sposób podania nie jest bez znaczenia!
Dlaczego wieprzowinę należy dusić przez 2 godziny?
Taka wieprzowina stanie się idealnie miękka i krucha. Dlatego też naprawdę warto poświęcić temu trochę czasu. Jeśli chcesz przyśpieszyć ten proces możesz skorzystać z szybkowaru, który przez działanie wysokiego ciśnienia i temperatury skraca czas przygotowania posiłków nawet do 70%.
We współpracy z:
Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Kinga Bałazy
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach