Cannelloni w sosie warzywnym to pomysł na faszerowany makaron we włoskim stylu. Do przygotowania dania przyda Ci się brytfanna, w której wygodnie przygotujesz wiele dań. Pamiętaj, aby zaopatrzyć się w soczyste pomidory. Wybierz taką odmianę, która najbardziej smakuje Ci i Twojej rodzinie.
Co jest potrzebne do przygotowania cannelloni w sosie warzywnym?
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 żółta papryka
- 1 mała cukinia
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 700 g pomidorów
- 3 łyżki suszonego oregano
- 100 g mozzarelli
- 300 g wołowiny
- 300 g wieprzowiny
- 2 jajka
- 300 g makaronu cannelloni
- Sól i pieprz
- Masło
Jak przygotować cannelloni w sosie warzywnym?
Nagrzej piekarnik do 200°C. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę, a obrany czosnek na małe plasterki. Na patelni (np. GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną) rozgrzej olej rzepakowy i usmaż na nim połowę przygotowanej cebuli oraz czosnku.
Umyj pomidory, obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę i umieść na patelni. Doprowadź składniki do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Paprykę oraz cukinię dokładnie umyj i również pokrój w kostkę lub na plasterki. Dodaj je na patelnię, dopraw solą, pieprzem i gotuj tak długo, aż zmiękną.
Wieprzowinę oraz wołowinę wymieszaj razem z pozostałą częścią cebuli i czosnku. Dodaj do nich oregano, jajka, sól i pieprz. Makaron cannelloni wypełnij mięsem, ułóż w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie GRANITEX posmarowanej masłem i polej sosem warzywnym. Górną warstwę cannelloni przykryj plastrami mozzarelli wstaw do piekarnika. Cannelloni w sosie warzywnym zapiekaj przez ok. 40 minut.
Smacznego!
Czym jest cannelloni?
Canneloni to włoski makaron, który przypomina kształtem rurki. Zwykle mają one ok. 3 cm średnicy. Podaje się go po nadzianiu mięsem, czy warzywami.
Kiedy powstało cannelloni?
Cannelloni to makaron typowy dla katalońskiej kuchni. Pierwsze wzmianki o faszerowanym makaronie pojawiły się w okolicy 1770 roku, dlatego można domniemywać, że już wtedy pojawiły się jego pierwsze wersje. Współczesny wygląd i nazwę uzyskał jednak dopiero w XX wieku.
Czym zastąpić cannelloni?
Jeśli w Twoim sklepie nie ma makaronu cannelloni, możesz zastąpić go amerykańsko-włoskim makaronem Manicotti. Jest on bardzo podobny, jednak jego końcówki są inaczej ścięte. Tradycyjnie podaje się go m.in. z serem ricotta.