Chlebek pita z jagnięciną w curry z sosem kolendrowym to przepis, dzięki któremu stworzysz ciekawy i zarazem smaczny obiad. Aby stworzyć naprawdę wyśmienite danie, przyda Ci się wygodna patelnia grillowa. Wybierz taką z nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu gotowanie będzie naprawdę sprawne i szybkie.
Co jest potrzebne na chlebek pita z jagnięciną w curry z sosem kolendrowym?
- 2 chlebki pita
- 100 g jagnięciny
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka świeżej kolendry
- Mix sałat
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Jak zrobić chlebek pita z jagnięciną w curry z sosem kolendrowym?
Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Mięso opłucz dokładnie pod bieżącą wodą, osusz je ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w krótkie paski. Na patelni Monolit rozgrzej olej rzepakowy i podsmażaj na nim jagnięcinę przez 4 minuty. Następnie dodaj kolejno cebulę, kolendrę i kmin rzymski. Całość mieszaj i smaż do czasu, aż cebula zmięknie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Chlebki pita ułóż na grillu elektrycznym albo skorzystaj z patelni grillowej np. NATUR. Zdejmij je z grilla, gdy będą już ciepłe i lekko chrupiące.
Przygotuj sos – wymieszaj jogurt grecki ze świeżą kolendrą (do siekania polecamy tasak do ziół NATUR).
Otwórz chlebki pita i przełóż do nich zawartość patelni, dodaj sałatę i na koniec polej obficie sosem jogurtowym.
Czego użyć do krojenia cebuli?
Do krojenia cebuli wykorzystaj ostre noże. Dzięki temu w trakcie tego procesu nie będzie miażdżona, a krojona i mniej jej soku wydostanie się na zewnątrz, co zminimalizuje nieprzyjemne odczucie pieczenia. Nie zapomnij również o odpowiedniej desce do krojenia. Najlepiej postaw na taką, która została wykonana z naturalnego drewna.
Dlaczego warto wybrać jogurt grecki?
Jest kremowy i gęsty – dzięki temu jogurt grecki doskonale nadaje się na różnego rodzaju sosy. Oczywiście jeśli nie masz do niego dostępu możesz zastąpić go zwykłym jogurtem naturalnym. Staraj się jednak wybierać te o gęstej konsystencji, gdy przygotowujesz tego typu dania.
Skąd wziąć chlebek pita?
Możesz znaleźć go w dobrych, lokalnych piekarniach. Czasem jest też dostępny w sklepach spożywczych, a jeśli mimo to nie masz do niego dostępu, możesz po prostu przygotować go samodzielnie w domu. To nie jest takie trudne, a tak przygotowany na pewno będzie najzdrowszą opcją!