Conchiglie w sosie ziołowym to makaron typu muszelki z pysznym dodatkiem we włoskim stylu. Aby przygotować to danie, na pewno przyda Ci się zestaw garnków z systemem odcedzania w pokrywkach. Nie zapomnij też o wybraniu składników najwyższej jakości – tak proste danie wymaga dodatku najświeższych i najbardziej aromatycznych ziół!
Co jest potrzebne do przygotowania conchiglie w sosie ziołowym?
- 400 g makaronu conchiglie
- 40 g masła
- 3 łyżeczki rozmarynu
- 15 listków poszatkowanej świeżej szałwii
- 15 listków poszatkowanej świeżej bazylii
- 3 łyżeczki poszatkowanego świeżego majeranku
- 3 łyżeczki poszatkowanego świeżego oregano
- 3 łyżeczki poszatkowanej świeżej pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- ¼ szklanki białego wina
Jak przygotować conchiglie w sosie ziołowym?
Conchiglie to makaron w kształcie muszli. Rozpocznij od ugotowania go według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw na bok. Obierz czosnek i pokrój go w drobną kostkę za pomocą ostrego noża np. MODERN.
Na głębokiej patelni GRANITEX z powłoką ceramiczną rozpuść masło i na średnim ogniu podsmażaj przez 2 minuty świeże, poszatkowane zioła oraz czosnek, jednocześnie cały czas mieszając.
Następnie wlej na patelnię wino oraz bulion warzywny. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec połącz makaron z sosem i dobrze wymieszaj. Conchiglie w sosie ziołowym przełóż na talerze. Smacznego!
Dlaczego warto wybrać świeże zioła?
Świeże zioła mają najwięcej smaku i aromatu. Dlatego przygotowując włoskie potrawy, warto korzystać ze świeżo zerwanych liści różnych roślin, które możesz hodować także w mieszkaniu, na przykład na kuchennym parapecie.
Czym poszatkować świeże zioła?
Świeże zioła możesz poszatkować używając noża szefa kuchni bądź specjalnych akcesoriów, takich jak tasak do ziół z deską NATUR – przyśpieszy on Twoją pracę i jednocześnie będzie doskonale prezentować się na kuchennym blacie.
Na czym podać makaron w sosie ziołowym?
Makaron w sosie ziołowym podaj na eleganckiej zastawie stołowej, która podkreśli unikatowy charakter tego prostego, lecz pysznego włoskiego dania. Możesz postawić na porcelanę z linii FLOW – wybierz talerz głęboki lub płytki według własnych preferencji.