Garnek żeliwny 5 l NATUR IRON bordowy
Tradycyjne dania Cię nudzą i nie wiesz, co przygotować? Poznaj inspiracje i przygotuj coś nowego na Wigilię. Sięgnij do kuchni nowoczesnej, po nietypowe składniki i dania spoza granic Polski, aby poznać nowe smaki i zaskoczyć Twoich domowników.
Czemu czasem warto przygotować coś nowego na Wigilię?
Polska Wigilia to często smaki na bazie kapusty, grzybów, ciasta, cebuli i ryby. Choć niektóre osoby bardzo lubią ten czas w roku, istnieją też i takie, które nie przepadają za typowo świątecznymi daniami. Ponadto ograniczając się wyłącznie do tych samych potraw każdego roku zmniejszasz swoją szansę na poznanie ciekawych przepisów oraz smaków, także spoza granic kraju. Dlatego warto przygotować coś nowego na Wigilię. Nie musisz od razu zmieniać całego stołu, ale np. każdego roku przygotowywać 1-2 nowe potrawy, aby poznać nowe smaki i sprawdzić, co będzie najlepiej sprawdzać się w Twoim domu.
Coś nowego na Wigilię, ale zgodnie z tradycją!
Pierwszym krokiem, aby wprowadzić coś nowego na Wigilię będzie przygotowanie tradycyjnych dań w nowoczesnej wersji. Na przykład możesz stworzyć barszcz z pieczonych burczaków, z dodatkiem kremu migdałowego czy szałwii. Możesz też podać pierogi z nietypowym farszem, np. grzyby z serem żółtym, czy z soczewicą i z suszonymi pomidorami. Sprawdź też nowoczesne propozycje na śledzie albo inne ryby, na przykład w formie pieczonej.
Dania z owocami morza na Wigilię
Dania z owocami morza, choć nie są tradycyjne w Polsce, dobrze sprawdzają się na Wigilię. Pozwalają one na urozmaicenie źródła białka w trakcie tej wieczerzy, a ponadto składniki na tego typu przepisy są coraz łatwiej dostępne. Dobrym pomysłem może być na przykład przygotowanie krewetek w białym winie z czosnkiem i natką pietruszki. To bardzo proste danie, które można zjadać prosto z patelni i będzie świetnym urozmaiceniem świątecznego stołu. Możesz zaserwować też podgrzebki smażone na maśle, łososia pieczonego na parze, czy przygotować risotto z owocami morza.
Coś nowego na Wigilie z kuchni świata
Jeśli chcesz przygotować coś wyjątkowego, warto sięgnąć po świąteczne dania wigilijne z kuchni świata. Sprawdź na przykład Turrón, czyli tradycyjny migdałowy deser prosto z Hiszpanii. Jeśli lubisz ryby, postaw na Gravlax, czyli na łososia marynowanego w soli, cukrze i koperku, prosto ze Skandynawii. Nie zapomnij też o śledziu po szwedzku! Możesz też sięgnąć do amerykańskiej tradycji, przygotowując zupę krem z kukurydzy albo makaron z serem i… truflą! Osoby preferujące lekkie smaki mogą sięgnąć do japońskich dań, serwując zupę miso z tofu i wakame, czy sałatkę z ogórka i sezamu. Możliwości jest naprawdę wiele, a poznawanie kuchni świata to niezwykłe doświadczenie.
A może Wigilia w wydaniu wegańskim?
Choć może się wydawać, że to dobra opcja wyłącznie dla wegan, nie jest to prawdą! Istnieje wiele ciekawych przepisów bez produktów pochodzenia zwierzęcego, które pozwolą Ci urozmaicić wigilijny stół. Dodatek tofu, ciecierzycy, czy mleczka kokosowego może być naprawdę odświeżający. Przygotuj na przykład zamiennik śledzi w wersji wegańskiej, czyli pyszne, marynowane boczniaki. Inną propozycją będzie carpaccio z buraka z orzechami włoskimi, czy pieczony seler podawany z sosem grzybowym.
Nowoczesne dodatki na Wigilię
Coś nowego na Wigilię może oznaczać też pyszne dodatki, nietypowe w Polsce, ale bez wątpienia: urozmaicające wieczerzę. Podaj na przykład pastę z pieczonej dyni, hummus z burakiem, czy sałatkę z pieczonych warzyw korzennych z dodatkiem pistacji. Dobrze sprawdzą się też pieczone ziemniaczki z dipem jogurtowym. Takie dania sprawdzą się również jako dodatek na stół do kawy, czy w trakcie wieczornych rozmów.
Desery na czasie, które zachwycają
Ważnym elementem Wigilii są bez wątpienia pyszne desery. Tradycyjnie na stole często pojawiają się serniki z rodzynkami, czy kutia. Co jednak możesz przygotować, aby zachwycić gości i postawić na coś nowoczesnego? Sprawdź na przykład:
- sernik pistacjowy na zimno,
- tarta czekoladowa,
- pudding chia z musem żuwarinowym,
- panforte,
- ciasto marchewkowe z kremem pomarańczowym.
Poznaj nowe techniki kulinarne na Wigilię
Nowe dania to jedno, nauczenie się nowych technik kulinarnych – to drugie. Znając nowe sposoby na gotowanie sprawisz, że nawet tradycyjne dania będą miały lepszy smak i strukturę. Dlatego też warto poszukać ciekawych inspiracji na to, jak gotować, a nie tylko: co. Przykładowo, często na Wigilię gotuje się warzywa, a możesz spróbować je upiec w piekarniku. Ciekawą, a niepopularną techniką jest konfitowanie, czyli gotowanie w tłuszczu. Nie zapomnij też o fermentowaniu i kiszeniu różnych warzyw, nie tylko ogórków! Ryby warto zaś gotować, stosując technikę Sous-vide, czyli wolnego gotowania w niskiej temperaturze.
To oczywiście tylko kilka z bardzo wielu dostępnych technik. Zapoznaj się z nimi i spraw, by Twoja kolacja wzniosła się na wyższy poziom.
Coś nowego na Wigilię? Wyposażenie kuchni!
Warto też wiedzieć, że na smak i konsystencję potraw mają wpływ również wykorzystywane narzędzia i naczynia. Dlatego też ten okres to doskonały czas, aby zaopatrzyć się w nową patelnię, garnek żeliwny czy akcesoria do gotowania. To pozwoli Ci w komfortowy sposób zając się przygotowywaniem różnorodnych dań, a także prawdopodobnie wpłynie pozytywnie na to, w jaki sposób gotujesz.
Czy wiesz już, co nowego podasz na Wigilii?
Na Wigilię możesz podać to, na co tylko masz ochotę. Nie brakuje ciekawych pomysłów i dań, które warto w tym okresie spróbować. Możesz sięgnąć po owoce morza, kuchnie świata, wegańskie propozycje, czy po nowoczesne dodatki i desery. Mamy nadzieję, że z naszymi inspiracjami stworzysz coś naprawdę pysznego!
.jpg)

.jpg)
_1.jpg)
.jpg)