Crème brûlée to wykwintny deser, który jest jednak stosunkowo prosty w przygotowaniu. Będzie doskonałym wyborem na spotkanie z bliskimi, gdy chcesz przygotować coś pysznego w dość szybkim tempie. Pamiętaj jednak, że od skarmelizowania cukru przyda Ci się palnik! Taki deser możesz podać w porcelanie, która nadaje się do użytkowania w piekarniku.
Co jest potrzebne na crème brûlée?
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 5 żółtek
- 1/3 szklanki cukru
- 6 łyżek cukru (do karmelizacji)
- 2 laski wanilii
Jak przygotować crème brûlée?
Do rondelka wlej śmietanę, dodaj cukier i ziarna z laski wanilii. Podgrzewaj zawartość na małym ogniu, cały czas mieszając aż do momentu, gdy cukier się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy składniki będą gotowe, odstaw garnek z ognia i ostudź.
Żółtka oddzielone od białek ubijaj mikserem przez ok. 30 sekund (możesz też lekko ubić je za pomocą trzepaczki). Stopniowo dodawaj do nich śmietanę, cały czas miksując na niskich obrotach. Konsystencja masy powinna być gładka i płynna. Piekarnik rozgrzej do 100°C. Gotową masę wlej do małych naczyń żaroodpornych i wstaw do piekarnika na godzinę. Gdy krem się zetnie, ostudź go i włóż na noc do lodówki.
Przed podaniem deseru posyp go cukrem i opal jego wierzchnią warstwę przy pomocy palnika. Powierzchnia Crème Brûlée powinna być delikatnie zarumieniona i chrupiąca.
W czym podać crème brûlée?
Crème brûlée podaje się w małych naczyniach żaroodpornych. Świetnie sprawdzą się do tego salaterki, ale tak naprawdę możesz użyć również porcelanowych filiżanek lub kubków. Nim ich użyjesz sprawdź jedynie, czy producent zaleca użytkowanie naczyń w piekarniku w wysokiej temperaturze.
Kiedy powstał ten deser?
Pierwszy znany przepis na crème brûlée można znaleźć we francuskiej książce kucharskiej z 1691 roku. Jej autorem jest François Massialot. Jest jednak możliwe, że deser był znany już wcześniej.
Czy zamiast laski wanilii można użyć cukru wanilinowego?
Nie, nie zastępuj lasek wanilii cukrem wanilinowym! Jest on co prawda zdecydowanie tańszy, jednak to syntetyczny produkt dużo niższej jakości. Używając go, nigdy nie osiągniesz takiego smaku i aromatu jak w chwili, w której sięgniesz po naturalne laski wanilii. Pamiętaj, że jakość składników ma olbrzymi wpływ na ostateczny smak i zapach deseru.