Zestaw noży w bloku białym MODERN
Dzisiaj Świat jest bardzo zabiegany, a nam nieustannie brakuje czasu na odpoczynek, realizowanie swoich pasji, a nawet… przygotowanie prostego, zdrowego posiłku. Coraz częściej sięgamy po gotowe dania i szybkie przekąski, pozbawione wartości odżywczych. Zawsze jednak jest dobry moment, aby zmienić swoje przyzwyczajenia i pomyśleć o rozwiązaniu, które ułatwi Ci gotowanie.
Czy wiesz, że Twoje ulubione warzywa i mięso możesz włożyć razem, do jednego garnka, a po kilkunastu minutach delektować się pysznym daniem? Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie zdrowego i wartościowego posiłku dla siebie i swoich bliskich z pewnością docenisz jego zalety.
Co to jest szybkowar?
Szybkowar to rodzaj garnka, charakteryzujący się niezwykłą szczelnością. Podczas gotowania w naczyniu wzrasta ciśnienie i podnosi się temperatura. Dzięki temu proces przygotowania posiłku przebiega dużo szybciej niż przy użyciu standardowych garnków.
Jak gotować w szybkowarze?
Nie wiesz, jak używać szybkowaru? Nie ważne czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem – szybkowar wbrew pozorom jest bardzo prosty w obsłudze. Wystarczy włożyć wybrane składniki do garnka, wlać wodę (minimum 0,5 l, a maksimum 2/3 objętości naczynia) i postawić na włączonej kuchence. To wszystko!
Co warto wiedzieć o budowie garnka przed pierwszym gotowaniem?
Każdy szybkowar posiada zawór bezpieczeństwa, chroniący przed ewentualnym rozsadzeniem. Najczęściej umieszcza się go w pokrywie. Jeśli ciśnienie we wnętrzu naczynia przekroczy 1 atmosferę, nadmiar pary zostaje wypuszczony na zewnątrz. W tym momencie słychać charakterystyczny gwizd. Gotowanie w szybkowarze jest naprawdę wygodne i bezpieczne.
Kiedy otwierać pokrywkę szybkowaru?
Jeśli potrawa jest już gotowa, nie otwieraj od razu garnka. Uchyl zawór i wypuść z niego parę wodną. Przed wykonaniem tej czynności możesz również umieścić szybkowar pod zimną wodą, aby odrobinę go schłodzić. Unikniesz w ten sposób poparzenia.
Zalety gotowania w szybkowarze
Dania przygotowywane w tym garnku są bardzo aromatyczne, pełne wartości odżywczych, a na ich przygotowanie nie potrzebujesz zbyt wiele czasu.
Gotuj szybciej i oszczędzaj czas.
Szybkowar pozwala skrócić czas gotowania nawet do 70%. Przyrządzisz w nim niemal wszystko – warzywa, mięso, ryby czy zupy. Przykładowo ziemniaki mogą być gotowe już po ok. 7 minutach, rosół po 10, a pieczeń wołowa w około 30 minut.
W szybkowarze ugotujesz także zamrożone mięso. Gdy nie masz czasu na rozmrożenie, możesz umieścić je w garnku, pomijając ten krok.
Jedz zdrowe i smaczne posiłki każdego dnia.
Gotowanie pod ciśnieniem wpływa na zachowanie wartości odżywczych w produkcie. Dania są smaczniejsze, pełne witamin i minerałów, a aromat bardziej intensywny.
Ciesz się… komfortem podczas gotowania.
Szybkowar to szczelnie zamknięte naczynie, dzięki czemu nie musisz martwić się o to, że Twoja potrawa zacznie wyciekać z garnka i np. zaleje piec. Zapach gotowanego dania pozostaje w garnku do momentu jego otwarcia – ulatnia się z niego wyłącznie nadmiar pary wodnej.
Jedną z jego wielu zalet docenisz zwłaszcza latem – garnek nie nagrzewa kuchni, co często dzieje się przy tradycyjnym gotowaniu.
Oszczędzaj energię i pieniądze.
Krótsze gotowanie to mniejsze zużycie energii elektrycznej i gazu. Efekty zobaczysz w postaci niższych rachunków.
Czy szybkowar nadaje się na indukcję?
To zależy od modelu szybkowaru, który masz w swoim mieszkaniu. Aby naczynie nadawało się od użytkowania na indukcję, musi być odpowiednio skonstruowane, dlatego nie każdy model będzie się na nią nadawał. Jednakże większość szybkowarów dostępnych obecnie na rynku jest kompatybilna z tego typu płytami. Dlatego po prostu sprawdź przed zakupem, czy producent poleca takie użytkowanie szybkowaru.
Wszystkie szybkowary marki Gerlach nadają się do użytkowania na kuchenkach indukcyjnych.
Co ważne, jeśli szybkowar nadaje się na kuchenkę indukcyjną może być też użytkowany na innych typach kuchenek. Dlatego też w razie wymiany płyty lub zmiany miejsca zamieszkania nie musisz obawiać się tego, że naczynie przestanie być zdatne do użytku. To bez wątpienia duża zaleta produktów, które nadają się na kuchenki indukcyjne.
Co można gotować w szybkowarze?
Szybkowar doskonale sprawdza się do przygotowywania dań, które wymagają poświęcenia im większej ilości czasu, jeśli byłyby gotowane w zwykłym garnku. Dlatego idealnie sprawdzi się do przygotowania rosołu lub bulionu warzywnego. Jest też doskonały do gotowania różnego rodzaju mięs, np. do przygotowywania szarpanej wołowiny. Sprawdzi się też do przygotowywania gulaszu. Będzie więc idealnym wyborem dla osób, które lubią tradycyjne dania, ale zależy im na zaoszczędzeniu jak największej ilości czasu w kuchni.
Czym szybkowar różni się od garnka próżniowego?
Garnek próżniowy podobnie jak szybkowar przyśpiesza przygotowywanie potraw. Jednak kiedy szybkowar tworzy wewnątrz większe ciśnienie, tak garnek próżniowy pozbywa się powietrza ze środka garnka. Efekt końcowy jest jednak bardzo podobny, z taką różnicą, że szybkowar działa po prostu szybciej.
Garnek próżniowy zazwyczaj pozwala na podnoszenie pokrywki w trakcie gotowania, aby np. dodać coś do potrawy, sprawdzić jej gotowość, czy zamieszać. Dla niektórych osób taka możliwość jest bardziej komfortowa, ale jednocześnie łączy się to z wolniejszym czasem przygotowywania dań. Jeśli więc nie zależy Ci na podnoszeniu pokrywki, za to chcesz naprawdę szybko przygotowywać dania, postaw na szybkowar.
Szybkowary w ofercie marki Gerlach
W ofercie marki Gerlach znajdziesz dwa modele szybkowarów. Szybkowar SOLID posiada dwie rączki i czerwony element w pokrywce. Jej górna część, która pozwala na stworzenie wyższego ciśnienia wewnątrz znajduje się zaś na środku wieczka. Szybkowar 6l - First z rączką ma zaś nieco inny design. Uchwyt po jednej stronie jest dłuższy, a cały system próżniowy znajduje się tuż przy nim.
Który szybkowar wybrać? To zależy od Twoich preferencji! Obywa są bezpieczne w użytkowaniu i charakteryzują się wysoką jakością wykonania. Stworzone ze stali nierdzewnej 18/10, posiadają również wewnętrzne miarki. Ich pojemność użytkowa również jest do siebie zbliżona. Wybierając, zwróć więc szczególną uwagę na design naczyń. Pamiętaj, że odpowiednie dopasowanie naczynia do kuchni również jest naprawdę bardzo istotnym elementem. W końcu jeśli coś Ci się podoba, najprawdopodobniej będziesz chętniej z danej rzeczy korzystać.
Czego nie gotować w szybkowarze?
Pamiętaj, jest kilka składników, których nie powinieneś umieszczać w szybkowarze z uwagi na ryzyko spowodowania zatoru w zaworze. W konsekwencji mogłoby to doprowadzić do rozsadzenia garnka i poparzenia. Do tych produktów należą m.in.:
- kasza gryczana,
- kasza manna,
- kasza jęczmienna,
- płatki owsiane,
- przeciery.
Ich konsystencja jest drobna, gęsta i lepka, a to mogłoby utrudnić ulatnianie się pary wodnej.
Pamiętaj, aby po użyciu zawsze dokładnie oczyścić naczynie. Ze względów bezpieczeństwa, zanim zaczniesz gotować, upewnij się, czy zawór jest drożny.
Szybkowar jest garnkiem wielofunkcyjnym, który usprawnia pracę w kuchni, zwłaszcza po całym dniu w pracy. Zaoszczędzony dzięki niemu czas warto poświecić na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi, spełnianie swoich marzeń, czy po prostu relaks.
Sprawdź naszszybkowar SOLID!
ZRÓB WSPANIAŁY PREZENT DO KUCHNI Z PRODUKTAMI GERLACH:SZTUĆCE NA PREZENT NOŻE KUCHENNE NA PREZENT GARNKI NA PREZENT PATELNIE NA PREZENT PORCELANA NA PREZENT PREZENTY DO KUCHNI PREZENTY DO KUCHNI NA ŚWIĘTA GADŻETY DO KUCHNI NA PREZENT PREZENTY DO KUCHNI DO 100 ZŁ |