Składniki na 4 porcje:
- 1 kg dyni
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 ziemniak
- 2 pomarańcze
- 2 marchewki
- świeża kolendra
- 1⁄2 łyżeczki cynamonu
- śmietana lub jogurt do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić krem z dyni z pomarańczami krok po kroku?
Dynię, marchewkę oraz ziemniaka obierz i pokrój (pamiętaj, aby dynię dodatkowo oczyścić z gniazd nasiennych). Warzywa przełóż do szybkowaru (polecamy szybkowar FIRST) i zalej bulionem warzywnym.
Wskazówka
Pestki z dyni są bardzo wartościowe dla zdrowia. Warto je np. wysuszyć. Świetnie sprawdzą się jako dodatek m.in. do sałatek, pieczywa, ciast czy po prostu jako zdrowa przekąska.
Dodaj do garnka kolendrę, sok z pomarańczy i startą skórkę z jednej pomarańczy. Zupę gotuj w szybkowarze przez ok. 15-30 minut. Po ugotowaniu całość zmiksuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Do nalewania zupy doskonale sprawdzą się chochle ze stali nierdzewnej SOLID lub AMBIENTE. Krem z dyni z pomarańczami podawaj ze świeżą kolendrą i jogurtem lub śmietaną.