Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Faszerowana cykoria z serkiem i ogórkami to propozycja na przekąskę pełną smaku według Adama Borowicza. Jest chrupiąca i świetnie sprawdzi się na zimną płytę lub też do serwowania w trakcie rodzinnego wieczoru filmowego. Podasz ją w eleganckiej porcelanie, np. sięgając po wygodny półmisek lub płaski talerz. Innym dobrym pomysłem będzie wykorzystanie szklanego naczynia żaroodpornego, np. do tarty.
Co jest potrzebne na faszerowaną cykorię?
- 2-3 główki cykorii (ok. 12-16 liści)
- 200 g serka kremowego (naturalnego lub z ziołami)
- 2-3 ogórki kiszone (małe, twarde)
- 50 g orzechów włoskich lub laskowych, migdałów (posiekanych)
- 1 pęczek szczypiorku (drobno posiekanego)
- 10-12 czarnych oliwek (bez pestek, posiekanych w kosteczkę)
- Sól i świeżo mielony pieprz (do smaku)
- opcjonalnie: kilka kropli soku z cytryny lub odrobina musztardy dla smaku
Podane składniki wystarczą na ok. 4 porcje.
Jak przygotować faszerowaną cykorię?
Zacznij od przygotowania cykorii. Odetnij końcówkę główki, oddziel liście i delikatnie opłucz je pod zimną wodą. Następnie włóż je na 20 minut do osolonej wody i osusz je na ręczniku papierowym. Wypieraj większe, kształtne liście, które dobrze nadają się do faszerowania.
W misce wymieszaj serek kremowy z drobno posiekanym szczypiorkiem. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy. Dodaj posiekane orzechy – możesz je wcześniej lekko uprażyć na patelni, a także czarne oliwki. Dopraw odrobiną pieprzu i soli. Rób to ostrożnie – oliwki i ogórki już są słone. Możesz dodać też kilka kropli soku z cytryny lub łyżeczkę musztardy. Dokładnie wymieszaj.
Sięgnij po łyżeczkę. Na każdy liść nakładaj farsz, rozsmarowując go równomiernie w zagłębieniu. Używaj jednej lub dwóch łyżeczek, zależnie od wielkości liścia. Układaj je na półmisku, starając się, by były estetycznie rozłożone.
Zacznij ozdabiać liście. Posyp je dodatkową porcją szczypiorku lub kilkoma kawałkami orzechów. Można też dodać po plasterku oliwki na wierzch każdego liścia. Podawaj je od razu jako przystawkę lub lekką przekąskę. Cykoria jest chrupiąca, dlatego najlepiej smakuje świeżo przygotowana.
Skąd wywodzi się cykoria?
Cykoria wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego. Jej dzikie formy były wykorzystywane w kuchni już w czasach starożytnych. W Egipcie, Grecji i Rzymie stosowano ją jako roślinę leczniczą oraz używano jej jako sałaty. Warzywo to w formie znanej do dzisiaj zaczęło się rozprzestrzeniać w Europie w XVII-XVIII w. Popularność zyskała zwłaszcza w Belgii i Francji w XIX w.
Jak smakuje i jakie właściwości ma cykoria?
To warzywo ma charakterystyczny, lekko gorzki smak. Jego odmiana liściowa jest świeża, z wyczuwalną nutą orzeźwienia. Korzeniowa, z której produkuje się np. kawę zbożową, jest bardziej gorzka, przypomina paloną kawę. Z kolei czerwona jest wyrazista i lekko ostra. Oczywiście gorzki smak można zniwelować, np. poprzez blanszowanie lub skrapianie sokiem z cytryny.
To warzywo jest doskonałym źródłem witamin, np. z grupy B, C i K. Spożywanie go wspiera układ odpornościowy, działa detoksykacyjnie, a także wspomaga trawienie i pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Jaki serek kremowy wybrać do przepisu?
Do przepisu najlepiej sprawdzi się kremowy serek kanapkowy. Powinien mieć ok. 20-25% tłuszczu i delikatny smak. W tym przepisie nie zastępuj go serkiem mascarpone – jego kremowy, słodkawy smak nie będzie się dobrze komponował z cykorią. Serek kanapkowy jest nieco słony, co idealnie pasuje do tego typu przepisów.

Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.