Frytki z cukinii z parmezanem i dipem jogurtowo-szczypiorkowym to przepis, który sprawdzi się zarówno na obiad, jak i jako danie podawane w trakcie przyjęcia. Do przygotowania frytek na pewno przydadzą Ci się ostre noże. Przepis został przygotowany przez Adama Borowicza.
Co jest potrzebne na frytki z cukinii z parmezanem?
- 1 cukinia
- 1 duża sztuka
- 150 g bułki tartej
- 100 g startego parmezan
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- pieprz
- sól morska
- papryka słodka
- odrobina oleju rzepakowego
Składniki na dip:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonez
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Jak przygotować frytki z cukinii z parmezanem z dipem jogurtowo-śmietankowym?
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Następnie zacznij przygotowywać danie. Cukinie umyj pokrój na frytki o grubości ok. 1,5 cm. Oprósz je odrobiną mąki i odstaw, by mąka wchłonęła wilgoć cukinii.
Połącz ze sobą bułkę tartą, parmezan i pieprz. Następnie w misce roztrzep jajka. Każdą z frytek panieruj, maczając w roztrzepanym jajku, a następnie w przygotowanej mieszance. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i skrop go olejem. Ułóż na nim frytki i zapiekaj je przez ok. 20 minut, do zarumienienia się skorupki. Na końcu dopraw solą i posyp poszatkowanym szczypiorkiem.
Gdy frytki będą się zapiekać, przygotuj dip. Wymieszaj jogurt z majonezem i sokiem z cytryny. Następnie dodaj do smaku posiekany szczypiorek, sól i pieprz według własnego uznania. Podawaj w niewielkim naczyniu porcelanowym.
Co podać do frytek z cukinii?
Do frytek z cukinii możesz podać wiele różnych dodatków! Doskonale sprawdzą się burgery, także te wegańskie. Możesz spróbować podać również smacznego steka, albo jajka sadzone, lub po prostu ulubione warzywa.
Czy można przygotować dip bez majonezu?
Jak najbardziej, możesz go po prostu pominąć. Dodaje on wyjątkowego smaku dipowi i poprawia jego konsystencje, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby z niego zrezygnować, jeśli np. nie lubisz jego smaku lub chcesz zmniejszyć kaloryczność dania.
Czy parmezan można zastąpić innym serem?
Parmezan możesz zastąpić serem Grana Padano lub innym twardym, żółtym serem. Unikaj serów typu Gouda – jest zbyt miękka i nie stworzy odpowiedniej otoczki.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.