Zestaw noży w bloku białym MODERN
Czy wiesz, gdzie wyrzucić zużyte noże kuchenne? Sprawdź, co z nimi zrobić, gdy przestaną nadawać się do użytku. Dlaczego segregacja odpadów jest ważna? Jak rozpoznać, że nóż nie będzie już odpowiedni do krojenia w kuchni?
Dlaczego segregowanie odpadów jest tak ważne?
Segregowanie odpadów to nie tylko dbanie o środowisko, chociaż bez wątpienia jest to również bardzo ważny czynnik. Dzięki temu mniejsza ilość śmieci trafia na wysypiska i ułatwia to ponowne wykorzystywanie zasobów. Recykling pomaga zaś zmniejszyć ślad węglowy oraz może obniżać cenę niektórych towarów. To sprawia, że recykling po prostu się opłaca, nawet jeśli nie widzisz bezpośrednio jego efektów.

Kiedy wyrzucić nóż kuchenny?
Nóż kuchenny należy wrzucić, kiedy nie nadaje się już do bezpiecznego krojenia. Zwróć uwagę na to, jak wygląda jego ostrze. Jeśli jest już mocno wyszczerbione, pojawiają się na nim pęknięcia, lub rdza zaczyna mocno postępować – takie narzędzie może nie być już bezpieczne i sprawne w kuchni. Jednakże jeśli nóż tylko stracił ostrość, lub pojawiła się na nim niewielka ilość rdzy, warto spróbować go po postu naostrzyć i lekko wypolerować.
Nie używaj też noża z poluzowaną lub pękniętą rękojeścią albo takiego, którego ostrze jest już wyraźnie bardzo cienkie i starte. Jeśli nóż nie tnie już dobrze po ostrzeniu to też sugestia, że nie jest w najlepszym stanie i lepszym pomysłem może być wymienienie go na nowy.
.jpg)
Zastanów się, z czego jest wykonany nóż!
Segregowanie odpadów zakłada zwrócenie uwagi na to, z czego wykonany jest wyrzucany przedmiot. Dlatego dobrze jest ocenić też własny nóż. Niektóre modele są w całości stalowe i takie będą najprostsze do wyrzucenia. Jednak wiele z nich posiada rękojeści wykonane z drewna czy z tworzyw sztucznych, co może skomplikować nieco sytuację.
Gdzie wyrzucić noże?
Noże zaleca wrzucać do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK). Każda gmina ma obowiązek prowadzić takie miejsce, w którym można oddać zużyte przedmioty niedające się w prosty sposób segregować. Można oddać tam np. zużyte sprzęty elektryczne, czy metalowe naczynia domowe.
Czasem istnieje możliwość wyrzucenia noży do żółtych pojemników na metale i tworzywa sztuczne (jeśli nóż nie zawiera elementów drewnianych), jednak warto to wcześniej sprawdzić w zasadach lokalnych. W pełni metalowe noże można oddać również do skupu złomu lub punktu recyklingu metali.
Staraj się unikać wyrzucania noży do odpadów zmieszanych. Wyjątkiem są noże ceramiczne – jeśli są one mocno pokruszone, można je wyrzucić właśnie do takiego kosza.
Jak zabezpieczyć zużyty nóż?
Nim wyrzucisz nóż, warto odpowiednio zabezpieczyć ostrze. Nawet jeśli jest ono stępione to w dalszym ciągu może po prostu zrobić komuś krzywdę. Możesz na przykład owinąć ostrze kartonem lub taśmą. Warto też oznaczyć pakunek słowem „ostre”. Jeśli wyrzucasz kilka noży i np. zanosisz je do PSZOK-u włóż je do jednego pojemnika lub pudełeczka. Unikaj wyrzucania ich luzem!
Jak przedłużyć żywotność noża?
W wielu domach noże to jeden z częściej wymienianych elementów w kuchni. Często są wymieniane, gdy stracą ostrość, lub też niszczą się przez nieprawidłową pielęgnację. Dlatego bardzo ważne jest, aby odpowiednio o nie zadbać. Przede wszystkim nie wkładaj go do zmywarki. Myj go ręcznie, za pomocą ciepłej wody, delikatnego detergentu oraz gąbeczki. Staraj się robić to zaraz po użyciu. Nóż nie powinien zbyt długo leżeć zabrudzony, zwłaszcza po krojeniu kwaśnych produktów (warzyw, owoców).
Warto też regularnie ostrzyć nóż i przechowywać go w suchym, zabezpieczonym miejscu. To pomoże zachować go w dobrym stanie. Jeśli rękojeść narzędzia jest wykonana z drewna pamiętaj, by regularnie zabezpieczać ją cienką warstwą oleju spożywczego.
Czy wiesz już, gdzie wyrzucić nóż kuchenny?
Noże kuchenne to produkty, których lepiej nie wyrzucać po prostu do kosza, zwłaszcza że materiały użyte do ich stworzenia zwykle mogą być ponownie wykorzystane. Mamy nadzieję, że z tymi poradami to zadanie okaże się dla Ciebie łatwiejsze.
.jpg)
.jpg)