Patelnia NATUR 24 cm z powłoką ceramiczną
Gỏi cuốn ze smażonymi krewetkami to propozycja na danie prosto z wietnamskiej kuchni. To rodzaj sajgonek, czy też spring rollsów. Połączenie krewetek z papierem ryżowym i warzywami oraz pysznym sosem to naprawdę coś wyjątkowego! Przepis został stworzony we współpracy z Pracownią Smaku. Do jego przygotowania przyda Ci się wygodna patelnia.
Co jest potrzebne na gỏi cuốn ze smażonymi krewetkami?
Sos:
- 100 ml octu ryżowego
- 100 ml wody
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki cukru
- sriracha do smaku
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Smażone krewetki:
- 12 szt. krewetek
- 2 łyżki sosu rybnego
- Sok z ½ limonki
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
Pozostałe:
- 2-3 arkusze papieru ryżowego
- 1 marchewka
- ½ ogórka
- 1 liść sałaty rzymskiej
- Kolendra
Podane składniki wystarczą na danie dla 2 osób.
Jak przygotować gỏi cuốn ze smażonymi krewetkami?
Zacznij od przygotowania sosu. Obierz czosnek i pokrój na cienkie plastry, papryczkę chili pokrój w cienką kostkę (razem z pestkami). Do rondla wlej ocet, wodę, dołóż czosnek i chili. Wsyp łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, wymieszaj dokładnie i zacznij podgrzewać na średnim ogniu. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje, dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia. Jeśli uznasz, że sos jest za mało pikantny dodaj Srirachy.
Na mocno rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i podsmaż krewetki. Dodaj do nich pokrojony w plastry czosnek. Pod koniec smażenia dopraw sosem rybnym i sokiem z limonki.
Marchewkę i ogórka pokrój w „zapałki”, a sałatę porwij na mniejsze części. Papier ryżowy namocz delikatnie w wodzie i połóż na blacie lub plastikowej desce do krojenia. Farsz ułóż na 1/3 wysokości arkusza papieru i zwiń dociskając palcami. Podawaj danie na eleganckim talerzu. Smacznego!
Jakie inne składniki można dodać do gỏi cuốn?
Oprócz krewetek, do gỏi cuốn można dodać różne składniki, takie jak wieprzowina, grillowany kurczak, tofu, awokado, mango czy vermicelli ryżowe. Eksperymentuj z różnymi warzywami i ziołami, takimi jak mięta, bazylia tajska czy kolendra, aby znaleźć idealne kombinacje dla siebie.
Czemu warto jeść gỏi cuốn?
Gỏi cuốn jest lekkie, niskokaloryczne i bogate w witaminy oraz minerały. Świeże warzywa dostarczają błonnika, krewetki są źródłem białka i zdrowych tłuszczów omega-3, a zioła, takie jak kolendra, mają właściwości przeciwzapalne.
Jakie przyprawy i sosy można jeszcze dodać do gỏi cuốn?
Do gỏi cuốn doskonale pasują różnorodne sosy, takie jak sos rybny, sos sojowy, hoisin, czy słodko-kwaśne sosy chili. Można również użyć przypraw takich jak imbir, czosnek, chili i limonka, aby wzbogacić smak dania.
We współpracy z:
Pracownia Smaku w Katowicach
Autor przepisu: Bartek „Snecz” Dębski
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach