Gnocchi w sosie pomidorowym z warzywami to przepis dla miłośników kuchni włoskiej i nie tylko. Nie jest trudny w przygotowaniu, dlatego naprawdę warto dać mu szansę! Aby stworzyć pyszny sos, wykorzystaj wygodny garnek z grubym dnem, dzięki któremu przygotowanie dania będzie znacznie przyjemniejsze.
Co jest potrzebne do przygotowania gnocchi w sosie pomidorowym z warzywami?
- 250 g gnocchi
- 700 g passaty pomidorowej
- 250 g mozzarelli
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 2 pomidory
- Pół cukinii
- Oregano
- Bazylia
- Sól i pieprz
Jak przygotować gnocchi w sosie pomidorowym z warzywami?
Obierz cebulę, czosnek i pokrój je w drobną kostkę. Umyj pozostałe warzywa i również pokrój – cukinię w plastry, a następnie w ćwiartki, paprykę oraz pomidory (obrane ze skórki) w kostkę.
Do średniego garnka np. z linii MODEL wlej passatę pomidorową i dodaj przygotowane warzywa. Dopraw sos przyprawami: oregano, bazylią, solą oraz pieprzem. Wymieszaj całość i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, do momentu aż składniki zmiękną. W międzyczasie do większego garnka wlej 2,5 litra wody z odrobiną soli. Doprowadź ją do wrzenia. Gdy już zacznie się gotować, wrzuć do niej gnocchi. Po ok. 3 minutach wyjmij kluski, jednocześnie odsączając z nich nadmiar wody (nie powinny być mokre).
Jeśli wszystkie składniki są już gotowe, możesz zacząć przygotowywać zapiekankę. Na dnie naczynia żaroodpornego lub formy silikonowej do pieczenia SMART ułóż kolejno warstwy: sos, gnocchi, pokrojoną w plastry mozzarellę, sos, mozzarellę, parmezan. Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut.
Gnocchi w sosie pomidorowym z warzywami gotowe. Smacznego!
Czym jest gnocchi?
Gnocchi to włoskie kluski, czasami uznawane również za typ makaronu, choć nie jest to do końca zgodne z prawdą. Wykonuje się je między innymi z sera, mąki gryczanej i ziemniaków. Można przygotować je również z dodatkiem szpinaku. W tej formie podaje się je między innymi w Toskanii.
Gnocchi – kupić czy przygotować?
Kluski Gnocchi możesz po prostu kupić. Wówczas wystarczy je ugotować i podawać z sosem. To znacznie szybszy sposób i doskonale sprawdzi się w dni, kiedy masz dużo na głowie. Nie da się jednak ukryć, że domowe Gnocchi są zazwyczaj znacznie smaczniejsze. Jeśli więc masz na to czas, przygotuj je od podstaw. Nadmiar możesz zaś zamrozić i przechowywać przez ok. 3-4 miesiące.
Czy zamiast passaty można użyć pomidorów?
Passata to po prostu przecier z pomidorów, w związku z czym wcale nie musisz jej kupować. Możesz zastąpić ją po prostu pomidorami. Warto wówczas wybrać mięsiste warzywa, np. pomidory malinowe. Obierz je ze skórki, pokrój na ćwiartki i zagotuj, a następnie przetrzyj je przez sito. Dopraw solą i wykorzystuj dowolnie, nie tylko do stworzenia sosu pomidorowego, który podasz wraz z gnocchi!