Gotowana kukurydza z dodatkiem masła będzie doskonałą przekąską, czy dodatkiem do pysznego obiadu. Jej przygotowanie jest naprawdę proste. Przyda Ci się do tego duży garnek, który pomieści kolby kukurydzy.
Co jest potrzebne na gotowaną kukurydzę z dodatkiem masła?
- 3 kolby kukurydzy
- 2 ½ łyżki masła
- 1 ½ łyżeczki cukru
- 2 szczypty soli
Jak przygotować kukurydzę z dodatkiem masła?
Kukurydzę oczyść z liści. Wlej wodę do dużego garnka (wybierz taki, w którym kolby będą mogły swobodnie pływać) i zagotuj ją. Dodaj cukier (opcjonalnie) i wymieszaj.
Następnie umieść w garnku wszystkie kolby i gotuj przez 10 minut (jeśli kolby są duże, mogą potrzebować dodatkowych kilku minut). Po ugotowaniu wyjmij kukurydzę na talerz i osusz ręcznikiem papierowym.
Podawaj gotowaną kukurydzę z dodatkiem masła (kawałki zimnego masła umieść na kolbach) oraz z odrobiną soli. Smacznego!
Jakie są rodzaje kukurydzy?
Istnieje wiele różnych rodzajów kukurydzy. Najczęściej spotykane są jednak trzy. W sklepach spożywczych znaleźć można kukurydzę cukrową w różnych formach (w kolbach, puszkach etc.). Do tworzenia kaszy i mąki wykorzystuje się kukurydzę zbożową, a zwierzęta żywi się kukurydzą pastewną. To ona najczęściej rośnie na polskich polach.
Czy zamiast masła można użyć roślinnego zamienniku?
Jeśli z jakichś powodów nie chcesz spożywać masła, jak najbardziej możesz użyć roślinnych zamienników. Nie da się jednak ukryć, że masło ma swój charakterystyczny i niepowtarzalny smak, który doskonale komponuje się z kukurydzą. Do tego przepisu nie używaj masła klarowanego!
Czemu do wody z kukurydzą dodaje się cukier?
Cukier dodany do wody z gotującą się kukurydzą wpływa pozytywnie na jej walory smakowe. Oczywiście możesz z niego zrezygnować, jednak to on sprawi, że smak kolby będzie bardziej intensywny.