Gotowane kolby kukurydzy mogą być zarówno pyszną przekąską, jak i dodatkiem do obiadu. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Sprawdź, jak ugotować kolby kukurydzy! Do przygotowania tej przekąski przyda Ci się wygodny garnek z funkcją odcedzania w pokrywce.
Co jest potrzebne do przygotowania gotowanych kolb kukurydzy?
- 2 kolby kukurydziane
- Sól
Jak zrobić gotowane kolby kukurydziane?
Obierz kolby kukurydzy z liści i opłucz pod bieżącą wodą. Każdą z nich pokrój na 3 części i umieść w większym garnku.
Zagotuj wodę w czajniku, a następnie zalej nią kukurydzę tak, aby kolby były w całości zakryte (opcjonalnie możesz do wody dodać odrobinę cukru).
Kukurydzę gotuj przez 10 minut. Jeśli jest nieco starsza, może potrzebować dodatkowych kilku minut (warto sprawdzić jej miękkość w trakcie gotowania). Po tym czasie wyjmij kukurydzę z garnka i odsącz nadmiar wody. Podawaj ją bez dodatków lub z solą, masłem.
Jakie kolby kukurydzy wybrać do gotowania?
Kolby kukurydzy kupuj wyłącznie w sklepach. Nie zbieraj tych, które rosną na cudzych polach! Po pierwsze, nie jest to Twoja własność, po drugie – w Polsce często hodowana jest kukurydza na pasze dla zwierząt. Nie jest ona najlepsza do gotowania w domu przez wzgląd na swój smak oraz długość gotowania.
Skąd wzięła się kukurydza?
Kukurydza to roślina uprawna, będąca zbożem. Pochodzi z Ameryki Północnej. Są dowody świadczące o tym, że tamtejsze ludy hodowały ją nawet ponad 6 tysięcy lat temu. Była mocno związana z kulturami Majów oraz Azteków.
Jak wysoka rośnie kukurydza?
Zazwyczaj można spotkać uprawy kukurydzy, która osiąga od 0,5 do 2,5 m. W tropikach istnieją jednak również odmiany, które rosną aż do 6 m wysokości!