Gotowane ozorki wieprzowe to tradycyjna potrawa polskiej kuchni opisywana przez naszego wieszcza, popularna w peerelowskich jadłodajniach, dziś nieco zapomniana. W dawnej polskiej kuchni ozory były cenionym składnikiem wielu dań. Gotowane, przyrządzane w różnych sosach z rozmaitymi dodatkami. Peklowano je i serwowano w galarecie. Sprawdź, jak je przygotować zgodnie z przepisem Adama Borowicza!
Ozorki z sosem chrzanowym stanowią klasyczną parę, którą warto wypróbować podczas niedzielnego obiadu. Pięknie będą się prezentować na talerzach RETRO.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania gotowanych ozorków w sosie chrzanowym?
- 2 ozory wieprzowe
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka,
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe, 2-3 ziele angielskie, szczypta majeranku
- 1 duża łyżka masła
- 1 duża łyżka mąki
- 2-3 duże łyżki startego chrzanu
- 1 duża łyżka śmietany
- sól morska
- pieprz czarny
Jak przygotować ozorki z sosem chrzanowym?
Rozpocznij od przygotowania ozorków. Oczyść je dokładnie, wypłucz i wytnij gruczoły ślinowe, które znajdują się na ich obydwu końcach. Użyj do tego drewnianej, dużej deski, np. o wymiarach 45 × 30 cm – to ułatwi Ci pracę!
Przygotuj duży garnek. Zagotuj w nim wodę, a następnie wkładaj do niej ozorki, używając łopatki NATUR. Gdy woda ponownie się zagotuje, wylej ją i zalej wszystko świeżą. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 3-4 godziny. Ozorki powinny znajdować się w całości pod wodą. Jeśli jest taka konieczność, uzupełniaj ją w trakcie.
Po ok. 30 minutach od ponownego zagotowania dodaj do nich cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Nie zapomnij o przyprawach, takich jak ziele angielskie, liść laurowy oraz majeranek. Ozorki nakłuj widelcem, aby sprawdzić, czy są już idealnie miękkie.
Przełóż ozorki do zimnej wody na kilka chwil, posól i ściągnij z nich błonę, a następnie osusz za pomocą serwetki.
Jak przygotować sos chrzanowy?
Na patelni przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj odrobinę wywaru z ozorków oraz starty chrzan. Zagotuj zasmażkę. Sprawdź, jak smakuje sos: powinien być mocno chrzanowy. Jeśli chcesz jeszcze bardziej go podkreślić, użyj startego chrzanu. Na sam koniec gotowania dodaj odrobinę śmietany, by poprawić konsystencję. Dzięki niej sos będzie bardziej jedwabisty.
Przygotuj dodatki i podaj ozorki
W czasie przygotowania pozostałych składników ugotuj również ziemniaki. Pokrój je na ćwiartki i podsmaż je na patelni.
Ozorki wyłóż na talerz, polej sosem i dodaj ziemniaki. Górę posyp posiekaną zieloną pietruszką. Możesz serwować również z kiszonym ogórkiem. Sól i pieprz podawaj osobno.
Dowiedz się więcej o ozorkach!
Ozorki – co to takiego?
Ozorki to potoczne określenie dań przyrządzanych z języków zwierzęcych.
Jakie są rodzaje ozorków?
Oprócz wieprzowych możesz przyrządzać również ozorki wołowe, cielęce czy nawet baranie.
Jakie dodatki do ozorków?
W naszym przepisie proponujemy opiekane ziemniaczki, ale z ozorkami doskonale komponuje się również ziemniaczane purée lub kasza gryczana. Zamiast zielonej pietruszki ozorki możesz udekorować danie szczypiorkiem lub koperkiem.
Jakie są zalety jedzenia ozorków ?
Ozorki, jak to podroby są cennym źródłem witamin, szczególnie z grupy B (głównie B12) oraz potasu, fosforu i magnezu. Zawierają również cynk podnoszący poziom testosteronu.
Jak szybko ugotować ozorki?
Jeśli chcemy ugotować ozorki w krótkim czasie możemy użyć szybkowaru. Wtedy gotowanie powinno nam zająć ok. 40 minut do jednej godziny. Możemy wykorzystać szybkowar SOLID.
Autor przepisu:
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.
ZRÓB WSPANIAŁY PREZENT DO KUCHNI Z PRODUKTAMI GERLACH:SZTUĆCE NA PREZENT NOŻE KUCHENNE NA PREZENT GARNKI NA PREZENT PATELNIE NA PREZENT PORCELANA NA PREZENT PREZENTY DO KUCHNI PREZENTY DO KUCHNI NA ŚWIĘTA GADŻETY DO KUCHNI NA PREZENT PREZENTY DO KUCHNI DO 100 ZŁ |