Patelnia grillowa GRANITEX 28 cm
Filet z indyka to popularne źródło białka o niskiej zawartości tłuszczu, ale czy wiesz, że jest to również jedno z najzdrowszych mięs, które możesz spożywać? Sprawdź przepis przygotowany przez Adama Borowicza na grillowanego fileta z indyka z serem feta. Do jego przygotowania w domu, poza sezonem grillowym, przyda Ci się patelnia do grillowania.
Co jest potrzebne na grillowany filet z indyka z serem feta?
- 2 filety z indyka (ok. 200-250 g każdy)
- 100 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- Świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn)
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
Jak przygotować grillowany filet z indyka z serem feta?
Marynata:
W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz posiekane zioła. Możesz dodać również szczyptę chili dla pikantności.
Przygotowanie mięsa:
Filety z indyka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Umieść filety w płaskim naczyniu i polej marynatą. Dobrze sprawdzi się do tego garnek NATUR, GRANITEX lub SMART STEEL.
Upewnij się, że mięso jest równomiernie pokryte marynatą. Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby przeszło aromatem.
Grillowanie:
Rozgrzej grill (lub patelnię grillową) do średnio-wysokiej temperatury. Możesz wykorzystać do tego patelnię grillową GRANITEX o średnicy 28 cm.
Filety z indyka grilluj po 4-5 minut z każdej strony, aż będą dobrze przyrumienione i w pełni ugotowane. Czas grillowania może się różnić w zależności od grubości filetów.
Przygotowanie sera feta:
W międzyczasie pokrusz ser feta na małe kawałki.
Podanie:
Po zdjęciu filetów z grilla odłóż je na chwilę na talerz, aby „odpoczęły”. Następnie posyp je pokruszonym serem feta. Opcjonalnie udekoruj świeżymi listkami bazylii. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. grillowanymi warzywami, sałatką lub pieczywem.
Dowiedz się więcej o filecie z indyka!
Dowiedz się więcej na temat filetów z indyka, oglądając film przygotowany we współpracy z Adamem Borowiczem:
Dlaczego mięso indyka jest zdrowe?
W porównaniu z innymi rodzajami mięsa, filet z indyka ma stosunkowo niską zawartość cholesterolu, co jest korzystne dla zdrowia serca.
Dlaczego mięso indyka jest często wykorzystywane w diecie sportowców?
Mięso z indyka ma wysoką zawartość białka i niską zawartość tłuszczu. Filet z indyka jest idealnym wyborem dla sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia, pomagając w budowie i regeneracji mięśni. Warto dodać go do diety szczególnie po intensywnej sesji na siłowni lub po wyczerpujących ćwiczeniach w plenerze.
Dlaczego warto częściej spożywać indyka niż kurczaka?
Mięso z indyka oprócz witamin z grupy A i E, zawiera bardzo dużo cennego białka – w 100 gramach piersi z indyka znajdują się nawet 22 gramy protein! Mięso indycze jest chudsze od kurzego, co oznacza dobry wybór dla osób chcących bezpiecznie zredukować wagę.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.