Składniki:
- 200g świeżego szpinaku
- 200g boczku pokrojonego w kostkę
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 jajek
- 2 łyżki sera Mascarpone
- Olej rzepakowy
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Jak przygotować jajeczne muffinki ze szpinakiem i boczkiem?
Obierz cebulę oraz czosnek i drobno pokrój. Szczypiorek dobrze umyj, osusz ręcznikiem papierowym i również drobno posiekaj. Na głębokiej patelni np. Granitex 28 cm rozgrzej olej. Usmaż na niej cebulę razem z czosnkiem. Dodaj do nich boczek, a gdy się zarumieni umieść na patelni szpinak i smaż do momentu, aż zmięknie.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z funkcją termoobiegu. W misce przygotuj masę do muffinek. Połącz 6 jajek z serkiem mascarpone. Dodaj do nich szczypiorek, zawartość patelni, a także sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Teraz przyda Ci się forma silikonowa na muffiny – polecamy formę silikonową SMART, która dzięki dodatkowym usztywnieniom doskonale zachowuje swój kształt i zapobiega wylewaniu się zawartości na zewnątrz.
Przelej do niej masę, wypełniając każdą część do ¾ wysokości. Następnie włóż formę do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu wyjmij muffinki z silikonowych foremek. Smacznego!