Jajeczne muffinki ze szpinakiem i boczkiem to pomysł na pyszne, wytrawne danie, które sprawdzi się na wiele okazji! Tak przygotowane wypieki weźmiesz ze sobą do pracy, podasz na przyjęciu czy na kolację. Świetnie sprawdzą się również w trakcie wiosennych świąt. Do ich przygotowania na pewno przyda się wygodna forma silikonowa oraz zestaw ostrych noży.
Co jest potrzebne na jajeczne muffinki ze szpinakiem i boczkiem?
- 200 g świeżego szpinaku
- 200 g boczku pokrojonego w kostkę
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 jajek
- 2 łyżki sera Mascarpone
- Olej rzepakowy
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Jak przygotować jajeczne muffinki ze szpinakiem i boczkiem?
Obierz cebulę oraz czosnek i drobno pokrój. Szczypiorek dobrze umyj, osusz ręcznikiem papierowym i również drobno posiekaj. Na głębokiej patelni np. GRANITEX 28 cm rozgrzej olej. Usmaż na niej cebulę razem z czosnkiem. Dodaj do nich boczek, a gdy się zarumieni umieść na patelni szpinak i smaż do momentu, aż zmięknie.
Rozgrzej piekarnik do 170°C z funkcją termoobiegu. W misce przygotuj masę do muffinek. Połącz 6 jajek z serkiem mascarpone. Dodaj do nich szczypiorek, zawartość patelni, a także sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Teraz przyda Ci się forma silikonowa na muffiny – polecamy formę silikonową SMART, która dzięki dodatkowym usztywnieniom doskonale zachowuje swój kształt i zapobiega wylewaniu się zawartości na zewnątrz.
Przelej do niej masę, wypełniając każdą część do ¾ wysokości. Następnie włóż formę do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu wyjmij muffinki z silikonowych foremek. Smacznego!
Dlaczego warto przygotować muffinki?
Forma muffinek jest naprawdę wygodna. Można je bez problemu zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy, bądź w trasę. Ich spożywanie jest wygodne i nie wymaga wcale używania sztućców. Ponadto nadają się również do spożycia następnego dnia przy przechowywaniu w lodówce (choć oczywiście najlepsze są świeże). To wszystko sprawia, że warto przygotowywać je regularnie. Jajeczne muffinki na pewno podbiją serca całej Twojej rodziny!
Jaki boczek wybrać do przygotowywania muffinek?
Postaraj się wybrać boczek z mięsa ekologicznego pochodzenia. Ponadto, jeśli jest to możliwe, spróbuj samodzielnie go uwędzić. Taki produkt będzie zdecydowanie najwyższej jakości i będzie miał w sobie najwięcej smaku.
Czy serek Mascarpone można zastąpić innym?
Możesz zastąpić serek Mascarpone dowolnym innym, np. serkiem kanapkowym z wysoką zawartością tłuszczu. Staraj się jednak tego nie robić. Mascarpone ma charakterystyczny, kremowy i delikatny smak, który naprawdę idealnie pasuje do jajecznych muffinek. Jest dostępny w większości sklepów spożywczych.