Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Czy wiesz, jak podać sushi w domu? To tradycyjne, japońskie danie coraz częściej trafia również na polskie stoły. Jak jednak je dobrze zaprezentować? Na co zwrócić uwagę podczas serwingu?
Jak podać sushi w domu?
Podając sushi w domu przede wszystkim zwróć uwagę na to, aby było świeże. Ryż nie powinien znaleźć się w lodówce. Nie zapomnij też o tym, by podawać je z odpowiednimi dodatkami i zastawą. Do sushi należy podać pałeczki (goście nie mają obowiązku jedzenia nimi), a także sos sojowy, wasabi i imbir. Z tego ostatniego możesz zrezygnować, jeśli podajesz tylko jeden rodzaj kawałków. Służy on bowiem do „oczyszczania” kubków smakowych przed spróbowaniem kolejnego smaku. Jeśli Twoi domownicy nie przepadają za wasabi z niego również możesz zrezygnować.
Jak podać sushi na stół?
Sushi warto podawać na płaskich, kwadratowych talerzach. To one zwykle najlepiej komponują się z kształtem rolek, a ponadto mieszczą ich najwięcej. Nie zapomnij o tym, aby przygotować kawałki tak, by dało się je połknąć za jednym kęsem. Sushi układaj na talerzu tak, by zachować ładną kompozycję. Całość możesz ozdobić imbirem, wasabi (koniecznie połóż je na boku, tak by nie dotykało sushi!), czy różnorodnymi kiełkami. Tak podane na pewno zrobią pozytywne wrażenie na Twoich domownikach i gościach.
Na stole powinna znaleźć się również szklana zastawa, a w szczególności karafka i szklanki, w których znajdzie się woda. To ważne, zwłaszcza gdy podajesz ostre sosy. Goście muszą mieć możliwość szybkiego przepłukania ust, jeśli np. zbyt szybko spróbują wasabi.
Jak podać sushi na imprezie?
Gdy podajesz sushi na imprezie jako przekąskę możesz potraktować je jak przekąskę, taką jak np. koreczki. Podawaj je na większych talerzach lub półmiskach. Układaj je tak, aby prezentowało się dobrze, ale jednocześnie, aby dało się łatwo sięgnąć po poszczególne kawałki. Warto przygotować wówczas kilka różnych rodzajów sushi, np. z rybą, bez ryby, z łososiem, z tuńczykiem, z różnymi warzywami i owocami, tak aby osoby niejedzące mięsa, weganie, czy osoby, które po prostu również mogły spróbować sushi.
Jak przygotować sushi bar?
Sushi bar to doskonały pomysł na większe przyjęcia. Przygotuj miejsce ze składnikami do sushi i pozwól gościom wybrać, z czym ma być przygotowana ich rolka! Jeśli organizujesz większe przyjęcie możesz zatrudnić profesjonalnego sushi mastera. Jeśli zaś robisz coś dla najbliższych możesz samodzielnie spróbować przejąć tę rolę. To na pewno będzie świetna zabawa dla wszystkich!
Jakie sosy można podać do sushi?
Do sushi tradycyjnie podaje się sos sojowy. Ma on ciemny kolor i słony smak. Podaje się go w niewielkich miseczkach, w których maczane są kawałki sushi. Jednak to nie jest jedyny sos, jaki możesz podać do tego japońskiego dania. Możesz spróbować połączyć je również z:
- sosem teriyaki – słodko-słony sos na bazie sosu sojowego, cukru oraz sake;
- sos majonezowy z srirachą – pikantny sos na bazie majonezu i ostrej pasty chili;
- sos unagi – to gęsty, słodko-słony sos na bazie sosu sojowego;
- goma dare – sos sezamowy o kremowej, gęstej konsystencji.
W trakcie przyjęcia możesz wyłożyć wszystkie sosy. Doskonale sprawdzi się do tego porcelana, a dokładniej – niewielkie sosjerki i pojemniczki, które ułożysz na stole.
Jakie alkohole podać do sushi?
Do sushi dobrze pasuje kilka różnych rodzajów alkoholi, zwłaszcza tych azjatyckiego pochodzenia. Przede wszystkim możesz zaserwować sake, czyli tradycyjny japoński alkohol ryżowy. Innym dobrym pomysłem jest japońskie piwo, które są zwykle lekkie i orzeźwiające w smaku. Do sushi dobrze pasuje również białe wino lub wino musujące. Pamiętaj, aby do ich serwowania wykorzystać kieliszki o odpowiednim kształcie!
Jakie sztućce podawać do sushi?
Tradycyjnie, sushi spożywa się za pomocą pałeczek. Jednak to nie oznacza, że na stole nie mogą znaleźć się zwykłe sztućce! Warto również położyć je na stole, zwłaszcza jeśli podajesz sushi osobom, które pierwszy raz będą je spożywać i nie są szczególnie obyte. To na pewno zmniejszy stres, który może się pojawić przy smakowaniu nieznanych jeszcze smaków. Pamiętaj, że sushi można również jeść z użyciem rąk.
Co podać do sushi?
Poza sushi możesz zaserwować również inne dania kuchni azjatyckiej. Będzie się ono dobrze komponować z Edamame, gotowanymi strączkami soi, które podaje się po posoleniu. Dobrym pomysłem jest też podanie ostrej zupy Miso, która rozgrzeje biesiadników. Doskonale sprawdzą się również inne dania i przekąski podawane na zimno, takie jak: sałatka wakame, sałatka z ogórka, czy gyoza. Do picia, poza wodą i trunkami, możesz podać również wysokiej jakości zieloną herbatę.
Na jakie okazje można podać sushi?
Sushi jest naprawdę smaczne i tak naprawdę możesz podawać je jako codzienny obiad. Wbrew pozorom, nie jest aż tak trudne w przygotowaniu. Zwłaszcza jeśli przygotowujesz tylko jeden rodzaj. Poza tym sushi doskonale sprawdza się zarówno jako główne danie np. w trakcie rodzinnego obiadu, jak i jako przekąska w trakcie imprezy, wieczoru filmowego, urodzin itd. Nie bój się więc japońskiej kuchni i podawaj ten japoński przysmak kiedy tylko będziesz mieć na to ochotę!
W naszej ofercie znajdziesz różnorodne produkty, które pozwolą Ci stworzyć eleancką zastawę stołową. Sprawdź na przykład nasze karafki do wody i soków.