Sprawdź, jak przygotować meksykańską pastę guacamole. Doskonale sprawdzi się na kanapki, ale nie tylko. Aby ją przygotować, przyda Ci się komplet ostrych noży. Nie zapomnij też o wybraniu odpowiedniego awokado!
Co jest potrzebne do przygotowania meksykańskiej pasty guacamole?
- 2 awokado
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 limonka
- Mielone chilli
- Natka kolendry
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować meksykańską pastę guacamole?
Zrobienie klasycznego meksykańskiego guacamole jest bardzo proste.
Przekrój awokado wzdłuż na pół i wyjmij z niego pestkę, a następnie obierz ze skórki. Dojrzałe awokado jest miękkie w środku, a jego skórka powinna łatwo odchodzić. Do krojenia polecamy ostre noże w bloku LOFT.
Awokado możesz zblendować lub rozgnieść widelcem. Wyciśnij sok z jednej limonki i od razu przelej go do awokado. Dzięki temu zachowa swój kolor i nie ściemnieje.
Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Umyj pomidora, obierz go ze skórki, usuń pestki i pokrój w kostkę. Poszatkuj świeżą kolendrę. Polecamy tasak do ziół z deską NATUR.
Do pasty dodaj teraz cebulę, pomidora, kolendrę, chilli, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Meksykańska pasta guacamole doskonale smakuje jako dodatek do kanapek lub dip do nachosów.
Czym jest guacamole?
To meksykański sos, nazywany czasem również salsą. Powstaje na bazie awokado, soku z limonki oraz soli. Co ciekawe, do jego przygotowania w Meksyku wykorzystuje się specjalnego naczynia w kształcie kamiennego moździerza, które nazywa się molcajete.
Czy do awokado można dodać majonez?
Tak, możesz dodać do awokado odrobinę majonezu lub śmietany. Pamiętaj jednak, że najwyższej jakości przepisy go nie zawierają i zazwyczaj takich wypełniaczy używa się, gdy po prostu trudno zdobyć wystarczające ilości awokado. Warto jednak spróbować – może akurat taka forma guacamole zasmakuje Ci najbardziej!
Jakie awokado wybrać do guacamole?
Jeśli chcesz przygotować awokado tego samego dnia, wybierz ładnie wyglądające owoce, które są już nieco miękkie. Po przekrojeniu miąższ powinien mieć jednolity, zielony kolor, a ponadto powinien bez większego problemu odchodzić od skórki.