Pieczone ziemniaki z ziołami to naprawdę aromatyczna baza każdego obiadu. Podasz je z różnorodnymi mięsami, warzywami czy np. jajkami sadzonymi. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do steka czy burgera, zastępując frytki. Aby je przygotować, wykorzystaj ostre noże.
Co jest potrzebne na pieczone ziemniaki z ziołami?
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 500 g ziemniaków
- ½ łyżki poszatkowanego, świeżego tymianku
- ½ łyżki poszatkowanego, świeżego oregano
- ½ łyżki poszatkowanej świeżej bazylii, świeżego
- ½ łyżki świeżego rozmarynu
- Sól i pieprz
Jak przygotować pieczone ziemniaki z ziołami?
Rozgrzej piekarnik do 200°C z termoobiegiem. Ziemniaki umyj, obierz, a następnie pokrój na ćwiartki. Umieść je w dużej misce dodaj do nich olej, sól, pieprz oraz świeże, poszatkowane zioła. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i umieść na niej ziemniaki. Piecz przez około 25 minut, do momentu aż ziemniaki się zarumienią. W połowie pieczenia zamieszaj ziemniaki.
Pieczone ziemniaki z ziołami podawaj ze swoimi ulubionymi potrawami np. w towarzystwie grillowanych warzyw. Sprawdź również przepis na pieczone ziemniaki z sosem curry.
Czy ziemniaki są zdrowe?
Ziemniaki zawierają witaminy z grupy B i witaminę C, a ponadto składniki mineralne takie jak potas, magnes, wapń czy fosfor. W 100 g znajduje się średnio ok. 60-70 kcal. Jak najbardziej mogą być zdrowym elementem zbilansowanej diety. Ważne jednak jest to, aby zachować odpowiednie proporcje wszystkich składników, które najlepiej ustalić ze specjalistą od żywienia. Pamiętaj, że każdy organizm na swoje indywidualne potrzeby!
Czy inne warzywa można zapiekać w podobny sposób?
Jak najbardziej tak. Możesz nawet mieszać je w różnorodny sposób, np. dodać do ziemniaków marchewkę, czy pokrojoną w słupki paprykę. Dzięki temu urozmaicisz danie i sprawisz, że przestanie być nudne.
W czym podać sos do pieczonych ziemniaczków?
Sos do pieczonych ziemniaczków możesz podać np. w porcelanowej czarce. Dzięki temu nie będzie się rozlewał, a danie będzie podane w elegancki sposób.