Czy wiesz, jak przygotować pyszną czekoladę na gorąco? To nie jest trudne, a pozwoli Ci się rozgrzać po dniu spędzonym na zewnątrz. Musisz przygotować ten przepis przynajmniej raz w jesienno-zimowym sezonie. Na początek przygotuj odpowiednie naczynia (na przykład wygodny, mały garnek) oraz składniki, a następnie zabierz się za przygotowywanie napoju!
Co jest potrzebne na pyszną czekoladę na gorąco?
- 300 ml mleka
- 150 ml śmietanki 30 %
- 80 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- Pianki Marshmallow do dekoracji (opcjonalnie)
- Szczypta soli
Jak przygotować pyszną czekoladę na gorąco?
Do garnka wlej mleko oraz śmietanę. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj czekoladę, dosyp cynamon (jeśli nie lubisz cynamonu, pomiń go), cukier i szczyptę soli. Stale podgrzewaj, jednocześnie mieszając tak, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Zdejmij garnek z ognia i przelej czekoladę do ulubionej filiżanki lub kubka.
Zanim włożysz czekoladę do garnka, warto podzielić ją na kostki lub pokroić na mniejsze kawałki, ponieważ dzięki temu, szybciej się rozpuści i łatwiej będzie wymieszać ją z pozostałymi składnikami.
Czekoladę na gorąco możesz udekorować bitą śmietaną, piankami typu marshmallows, cynamonem, potartą czekoladą (gorzką, mleczną albo białą).
Co wpływa na smak czekolady?
Na smak czekolady wpływa bardzo wiele czynników. Zaczyna się od samego owocu kakaowca. To, z jakiego drzewa podchodzi i na jakiej glebie wyrósł ma jak najbardziej znaczenie. Ważne jest również to, w jaki sposób ziarna były prażone, gdzie były przechowywane, jak były transportowane, a później jak długo były mielone do uzyskania masy czekoladowej. Nie bez znaczenia są również dodatki, takie jak cukier. Proces przygotowywania tego smakołyku jest naprawdę skomplikowany i dlatego warto o tym pamiętać, wybierając ulubioną czekoladę.
W czym podać gorącą czekoladę?
Gorąca czekolada nie jest wcale tanim deserem, dlatego picie jej warto celebrować. Podaj ją w eleganckim kubku lub filiżance, najlepiej z wysokiej jakości porcelany. Dzięki temu ta chwila będzie naprawdę wyjątkowa!
Jakie mleko wybrać do przygotowania gorącej czekolady?
Postaraj się wybrać mleko z wyższą zawartością tłuszczu. Będzie ono lepiej rozprowadzało smak. Oczywiście możesz zastąpić je również mlekiem bez laktozy bądź wykorzystać mleko roślinne.