Nożyczki półkrawieckie 225 mm ASSIST
Czy wiesz, jak sadzić rzeżuchę, by Twoja mała uprawa była jak najbardziej skuteczna? To naprawdę nie jest trudne. Dowiedz się, co to za roślina, jakie ma właściwości i potrzeby, a następnie sprawdź, jak sadzić ją krok po kroku.
Czym jest rzeżucha?
Tak naprawdę nie jest to prawdziwa rzeżucha, czyli rodzaj roślin. Jej prawdziwa nazwa to pieprzyca siewna. Jest rośliną jednoroczną z rodziny kapustowatych. Jeśli w pełni wyrośnie, osiągnie 30-60 cm wysokości. Może też zakwitnąć: jej kwiatki są zbite w grona, białe i drobne. Nieczęsto jednak hoduje się ją w takiej formie. Zwykle spożywa się jej kiełki, które są tradycyjnym elementem nakrycia stołu w trakcie polskiej Wielkanocy.
Rzeżucha ma intensywny, lekko pikantny smak, przez co jest idealnym dodatkiem do wielu dań. Wieli osobom kojarzy się z chrzanem czy rzodkiewką. Ponadto to prawdziwa bomba witaminowa. Świeże kiełki zawierają m.in. witaminę A, C, czy K, a także wapno, żelazo, magnez i jod. Ma ona lekko moczopędne działanie, działa odkażająco i przeciwzapalnie, dlatego jest naprawdę dobrym dodatkiem, a ponadto jest bardzo łatwa w hodowli, nawet poza sezonem.
Wybierz odpowiednie nasiona rzeżuchy
Nim posadzisz rzeżuchę, musisz oczywiście zaopatrzyć się w jej nasiona. Ważne jest to, aby były one wysokiej jakości: w końcu to ich zawartość – w pewnym sensie – będziesz spożywać. Stawiaj na nasiona ze sprawdzonych źródeł, świeże, od zaufanego producenta.
W przeciwieństwie do wielu roślin rzeżucha raczej nie jest sprzedawana w wielu odmianach botanicznych. Oczywiście być może uda Ci się takie znaleźć, jednak w jej przypadku raczej nie musisz zwracać na to szczególnej uwagi.
Jakie stanowisko do hodowli rzeżuchy?
Rzeżucha nie ma szczególnych wymagań, jeśli chodzi o prowadzenie domowej hodowli. Najlepiej wybrać do tego jasny parapet, np. od wschodniej lub południowej strony. Temperatura pokojowa, brak przeciągów i pewna odległość od mocno grzejącego kaloryfera również może pomóc we wzroście. Jednak tak naprawdę rzeżucha – z lepszym lub gorszym skutkiem – wyrośnie niemal wszędzie, o ile ma tylko dostęp do wody i światła.
Co ciekawe, roślina czasem wzrasta dobrze również w świetle sztucznym: nawet pod lampką biurową. Ważne jest wówczas, aby zapewnić jej 10-12 godzin światła dziennie.
W czym i w jaki sposób sadzić rzeżuchę?
Jeśli chcesz pozyskać wyłącznie kiełki, rzeżucha może być uprawiana bez ziemi. Możesz uprawiać ją na wacie lub ręczniku papierowym. Ta druga opcja może okazać się „czystsza” i wygodniejsza, a przy tym bardzo łatwo dostępna. Wybierz pojemniczek lub naczynie, np. głęboki talerz i wyłóż dno za pomocą wybranego substratu. Zwilż materiał wodą. Powinien być mocno wilgotny, ale nie zupełnie zalany. Następnie rozsyp na powierzchni nasiona.
Jak szybko rośnie rzeżucha?
Rzeżucha zaczyna kiełkować już 1-2 dni po posadzeniu. Po ok. 3-4 dniach powinny pojawić się pierwsze listki, a do tygodnia powinna osiągnąć wysokość 4-6 cm i nadawać się do zbioru. Jej hodowla jest więc bardzo szybka, dlatego doskonale nadaje się np. do przeprowadzania domowych eksperymentów z najmłodszymi. Ale nie tylko! Tak szybki wzrost sprawia, że możesz ją hodować stale, ciesząc się zielonym dodatkiem do kanapek, czy makaronów.
Pamiętaj, aby nie sadzić rzeżuchy zbyt gęsto – może to doprowadzić do jej gnicia!
Jak dbać o rzeżuchę na co dzień?
Dbanie o rzeżuchę polega przede wszystkim na jej codziennym podlewaniu. Warto ją zraszać, utrzymując podłoże w wilgotnym stanie. Kiełki są dość wrażliwe i można je w bardzo prosty sposób przesuszyć.
Zadbaj też o odpowiednią higienę. Zdarza się, że na powierzchni rzeżuchy lub podłoża pojawi się pleśń. Wówczas należy usunąć całą partię, ponieważ pojawia się ryzyko zatrucia taką rzeżuchą.
Jak zbierać rzeżuchę?
Rzeżuchę zbieraj, używając ostrych nożyczek. Powinny być czyste – warto wcześniej umyć je miękką gąbeczką i płynem do naczyń, a następnie dokładnie osuszyć. Ścinaj ją zaraz nad podłożem, starając się jednak nie uszkodzić dolnej części. Warto robić to zaraz przed podaniem. Delikatne kiełki szybko tracą swoje właściwości.
Czy rzeżucha odrośnie po ścięciu?
Nie, rzeżucha nie odrośnie po ścięciu. To jednoroczna roślina, która nie posiada na tyle zasobów, aby wytworzyć kolejne pędy. Dlatego po ścięciu jej należy po prostu zasadzić ziarna od nowa. Jeśli więc chcesz mieć do niej dostęp regularnie, a nie np. tylko w trakcie Wielkanocy, warto zaopatrzyć się w większe opakowanie nasion. Pamiętaj, że należy je zużyć w ciągu 1-2 lat, w innym przypadku mogą nie wykiełkować.
Rzeżucha jako ozdoba na Wielkanoc
Rzeżucha, poza tym, że może być hodowana po prostu jako coś do spożycia, doskonale nadaje się również jako ozdoba Wielkanocna. Możesz na przykład wysiać ją w skorupkach jaj, które zostały wyłożone watą lub ręcznikiem papierowym. Dobrze sprawdzi się też ozdobne naczynie, czy talerzyk. Wykorzystuj przedmioty wykonane ze szkliwionej ceramiki, odporne na działanie wody. Ozdobne elementy drewniane mogą łatwo nasiąknąć wodą, a elementy metalowe, niedopuszczone do kontaktu z żywnością, mogą nie być bezpieczne. Jeśli więc chcesz użyć takowych, pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie spożywać tak hodowanej rzeżuchy.
Rzeżuchę ozdobną możesz wykorzystać np. jako „trawkę”, na której położysz jajka, czy kiełbaski.
Do czego można wykorzystać rzeżuchę w kuchni?
Rzeżucha może być wykorzystana w kuchni na wiele różnych sposobów. Możesz użyć jej do jajek, sałatek, czy zup-kremów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wymieszać ją z twarożkiem, tworząc pyszną pastę. Możesz też spróbować zrobić zielone smoothie z jej dodatkiem. Dobrze pasuje do masła ziołowego, czy w połączeniu z awokado. Rzeżucha sprawdzi się więc zarówno na śniadanie, jak i na obiad, czy kolację.