ASSIST Sekator jednoręczny kowadełkowy
Czy wiesz, jak suszyć miętę, aby jej liście jak najdłużej zachowały swoje właściwości? Jeśli zrobisz to poprawnie, przez cały rok będziesz cieszyć się domowymi naparami. Dowiedz się, jak suszyć liście mięty krok po kroku i jak je przechowywać.
Mięta – czemu warto ją suszyć?
Miętę warto suszyć z kilku powodów. Po pierwsze i oczywiste przedłuża to jej trwałość i sprawia, że możesz cieszyć się nią przez cały rok – nie tylko w sezonie. To dobry sposób na to, by wykorzystać jej liście, a nie marnować.
Kolejnym powodem jest kondensacja jej smaku. Podczas suszenia woda wyparowuje, a mięta w mniejszej ilości ma więcej smaku i aromatu. Dlatego już jej niewielka ilość nada się jako przyprawa, która poprawi smak przygotowywanych dań. Ususzona w domu mięta jest też tańsza, a ponadto regularnie jej spożywanie ma pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Może wspomagać trawienie, działać przeciwzapalnie, czy wspierać odporność.
Kiedy zrywać miętę w Polsce?
Nim zaczniesz suszyć miętę musisz ją najpierw zebrać. To zaś należy robić w odpowiednim momencie, tak aby w liściach znajdowało się jak najwięcej smaków i aromatów. Najlepiej robić to, gdy jest ona w pełni wyrośnięta, ale nie zaczęła jeszcze kwitnąć, dzięki czemu soki i olejki kumulują się w liściach. Zwykle w Polsce oznacza to okres od później wiosny do sierpnia, zależnie od stanowiska. Przy jednym cięciu przytnij roślinę o ok. 2/3. Po kilku miesiącach, gdy roślina odrośnie, możesz powtórzyć zbiory.
Jak przycinać miętę do suszenia?
Do przycinania mięty będą Ci potrzebne ostre nożyczki lub czysty sekator ogrodowy. Jest to niezwykle ważne, ponieważ cięcia powinny być czyste i precyzyjne. Unikaj „zgniatania” pędów w trakcie – może to osłabić roślinę. Przycinaj je tuż nad węzłem liściowym. To stymuluje rozgałęzianie się i pozwala mięcie w odpowiedni sposób rosnąć.
Zbieraj te pędy, które wyglądają zdrowo: nie mają plam na liściach, nie są suche, wyglądają na zdrowe i jędrne. Odpowiednia selekcja już na tym etapie pozwoli Ci na odpowiednie suszenie mięty.
Ważne jest to, aby miętę do suszenia zbierać w suchy dzień. Nie rób tego po deszczu. Utrudni to proces suszenia, a ponadto takie liście mogą być delikatniejsze i uszkodzić się w trakcie.
Jak przygotować liście mięty do suszenia?
Nim zaczniesz suszyć liście mięty, należy je odpowiednio przygotować. Przed suszeniem koniecznie oczyść liście. Jeśli są mocno zabrudzone – delikatnie opłucz je w chłodnej wodzie. Osusz je dokładnie na ręczniku papierowym lub czystej ściereczce. Usuń też te liście, które są chore lub zżółknięte.
Nie czekaj z rozpoczęciem procesu suszenia! Po ścięciu mięty jak najszybciej ją przygotuj i rozpocznij cały proces. W innym przypadku może ona zacząć gnić lub pleśnieć, a ponadto będzie tracić swoje właściwości.
Jak suszyć miętę?
Miętę możesz suszyć na kilka sposobów. Klasyczną metodą jest robienie tego na powietrzu. Miętę należy związać w pęczki po 5-10 pędów. Przewiąż je sznurkiem lub gumką, a następnie powieś odwrócone, „do góry nogami” w ciemnym, przewiewnym i suchym miejscu, np. w spiżarni czy na strychu. Pędy nie powinny mieć dostępu do bezpośredniego światła słonecznego! Po ok. 7-14 dniach liście będą w pełni suche.
Unikaj suszenia mięty w pełnym słońcu! W ten sposób straci część swoich aromatów.
Jak suszyć liście mięty w suszarce do żywności?
Pojedyncze liście mięty rozłóż na tackach urządzenia. Zadbaj o to, by pomiędzy poszczególnymi była wolna przestrzeń, zapewniająca przewiew powietrza. Ustaw temperaturę ok. 35-46°C i susz je przez ok. 2-4 godziny. Po tym czasie powinny być już w pełni suche.
Jak suszyć miętę w piekarniku?
Piekarnik to również dobra metoda, choć zużywa duże ilości energii. Ustaw go na najniższą możliwą temperaturę. Liście ułóż na blaszce, na papierze do pieczenia. Stwórz pojedynczą warstwę i tak jak w przypadku suszarki do żywności, zadbaj o to, by nie dotykały siebie wzajemnie. Uchyl lekko drzwiczki piekarnika. Miętę susz przez 1-3 godziny.
Jak rozpoznać, że mięta jest już sucha?
Dobrze wysuszony liść mięty przy próbie zgięcia łamie się – nie jest elastyczny. Przed pakowaniem powinny być też wystygnięte, w temperaturze pokojowej. Ciepły susz może skroplić parę w pojemniku i sprawić, że pojawi się w nim pleśń.
Jak przechowywać wysuszoną miętę?
Suszoną miętę możesz przechowywać w temperaturze pokojowej. Przełóż je delikatnie do woreczka lub szczelnego, oddychającego pojemnika do żywności, np. szklanego, z drewnianą pokrywką. Schowaj je do chłodnej spiżarni lub ewentualnie szafki kuchennej. Liście tracą aromat z czasem, dlatego też należy spożyć je w ciągu 6-12 miesięcy od przygotowania.
Do czego użyć suszoną miętę?
Suszona mięta jest naprawdę wszechstronna. Przede wszystkim możesz robić z niej napary, zalewając ją wrzątkiem. Dobrą praktyką jest parzenie jej samodzielnie, albo też dodawanie do innych ziół, suszonych owoców, hibiskusa czy herbaty. Aby stworzyć napar, wsyp 1-2 łyżeczki mięty do filiżanki herbaty i zaparzaj ją przez 5-10 minut.
Suszoną miętę możesz dodawać też do różnego rodzaju sosów i dipów, np. jako przyprawa sosu czosnkowego. Dobrze komponuje się też z mięsami, zwłaszcza z baraniną. Dodasz ją do zup, kasz, czy sałatek, jak również udekorujesz nią lody. Perfekcyjnie komponuje się z czekoladą i wszystkimi deserami na jej bazie.
Do czego użyć suszoną miętę poza kuchnią?
Suszona mięta sprawdzi się nie tylko w kuchni! Użyj ją również jako odświeżacza w domu. Włóż ją do płóciennych torebek i schowaj do szuflad, szaf czy nawet do poszewki poduszki, jeśli lubisz jej aromat.
Suszenie mięty nie jest trudne!
Jak widzisz, suszenie mięty nie wymaga wcale dużej ilości czasu czy wiedzy. To bardzo prosty proces, a efekty są naprawdę tego warte. Domowa, suszona mięta z własnego ogródka smakuje zdecydowanie lepiej niż ta produkowana masowo. To też doskonały pomysł na przygotowanie domowych naparów ziołowych, które wręczysz w prezencie dla bliskich Ci osób.
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)
.jpg)