Jak zrobić lasagne? To danie wbrew pozorom nie jest wcale aż tak trudne, choć należy przyznać, że może być czasochłonne. Świetnie sprawdzi się na obiad, ale nie tylko – można przygotować ją również na kolacje. Przygotowanie tego dania ułatwi Ci patelnia z nieprzywierającą powłoką, a po upieczeniu kawałki pokroisz za pomocą ostrego noża szefa kuchni.
Co jest potrzebne na lasagne?
- 10 płatów makaronu do lasagne (najlepiej użyć takiego makaronu, którego nie musimy wcześniej gotować)
- 400 g passaty pomidorowej (nie koncentrat pomidorowy!)
- 4 pomidory
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 250 g mięsa wieprzowego
- Pół szklanki startego parmezanu
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka masła (do posmarowania naczynia żaroodpornego)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 szczypty cukru
- Oregano
- Bazylia
- Rozmaryn
- Sól i pieprz
Jak zrobić lasagne?
Lasagne to zapiekanka makaronowa, która stanowi pyszny obiad. Jej czas przygotowania jest jednak stosunkowo długi, ponieważ wymaga przejścia przez kilka etapów przygotowania. W tym należy przygotować sos boloński, w skład którego wchodzi mięso mielone, a także sos beszamelowy. Danie upieczesz w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie. Ścianki wybranego naczynia warto posmarować masłem przed rozpoczęciem pieczenia.
Jak przygotować sos mięsny?
Umyte, obrane pomidory pokrój w kostkę. Obierz cebulę oraz czosnek i drobno posiekaj. Na dużej patelni np. AMBIENTE THERMOCOAT rozgrzej olej rzepakowy. Podsmaż cebulę z czosnkiem, a gdy będą już miękkie, dodaj do nich mięso mielone. Jeśli chcesz, możesz dodać marchew pokrojoną w drobną kostkę.
Następnie, wlej na patelnię passatę pomidorową wraz z pokrojonymi pomidorami. Całość dokładnie wymieszaj. Do mieszania polecamy akcesoria NATUR, które nie porysują powłoki patelni. Dopraw sos przyprawami: oregano, bazylią, rozmarynem, cukrem, solą i pieprzem.
Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Jak przygotować sos beszamelowy?
W rondlu przygotuj sos beszamelowy. Masło rozpuść, a następnie dodaj mąkę. Mieszaj całość przez chwilę, tworząc zasmażkę. W następnej kolejności dodaj mleko i mieszaj aż do zgęstnienia. Sos warto przygotować w niewielkim rondelku, a do mieszania użyć silikonowej szpatułki.
Lasagne z mięsem: jak ją złożyć?
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj parmezan. Jeśli wszystkie składniki do lasagne są już gotowe, możesz zacząć przekładać je do naczynia żaroodpornego.
Rozpocznij od odrobiny sosu beszamelowego na dnie naczynia. Ułóż na nim pierwszą warstwę, kolejno: makaron, sos pomidorowy, beszamelowy i tarty parmezan. Powtarzaj układanie warstw do skończenia się składników, przy czym ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy, który możesz posypać dodatkowo startym parmezanem.
Lasagne wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez 30 minut. Gdy ser się roztopi i zarumieni, to znak, że danie jest już gotowe. Naczynie wyłóż na stół i wykrajaj fragmenty zapiekanki, tak aby na każdym talerzu znalazła się jedna porcja.
Czym jest lasagne?
to tak naprawdę słowo określające rodzaj makaronu, który jest wykorzystywany do tworzenia zapiekanek. Jest on podłużny i płaski, często wykorzystywany w kuchni włoskiej. W Polsce przyjęło się w ten sposób określać dania z jego wykorzystaniem. Jednak tak naprawdę nie istnieje jeden przepis na lasagne. Tak naprawdę to wiele dań o różnorodnym smaku, które można robić nie tylko w piekarniku. Często dodaje się do nich beszamel, czyli podstawowy sos biały, jednak nie jest to konieczność. Dania te mogą być też wegetariańskie, zawierać warzywa w dużych ilościach.
Kiedy powstał makaron lasagne?
Makaron lasagne prawdopodobnie powstał już we włoskim średniowieczu. Najstarszy tekst, w którym jest wspominany, pochodzi z 1282 roku. Jest to więc jeden z najstarszych typów włoskich makaronów, który jest obecny w lokalnej kuchni od lat.
Spaghetti i lasagne: czym się różnią?
Spaghetti to, tak samo jak lasagne, nazwa makaronu. Ma on podłużne nitki i często podaje się go z sosami, np. bolognese. Często składniki do dań z jego udziałem są podobne, do składników dań z użyciem lasagne. Różnią się one jednak sposobem podania: spaghetti raczej się nie zasmaża w piekarniku. Makaron ten pozwala na przygotowanie prostszych dań i często podaje się je z sosami, na które jest prosty przepis. Na przykład, istnieje danie, kiedy podaje się je z samym pieprzem. Pamiętaj, by takie posiłki gotować na średnim ogniu!
Jak zrobić domowy makaron lasagne?
Aby wykonać domowy makaron lasagne, należy połączyć mąkę durum z wodą, a następnie rozwałkować masę i wyciąć z niej cienkie, podłużne płaty. Aby poprawić smak makaronu, można odstawić gotową masę na ok. 1-2 godziny do lodówki po owinięciu w np. folię spożywczą.
.jpg)