Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
Jak zrobić lasange? To danie wbrew pozorom nie jest wcale aż tak trudne, choć należy przyznać, że może być czasochłonne. Świetnie sprawdzi się na obiad, ale nie tylko – można przygotować ją również na kolacje. Przygotowanie tego dania ułatwi Ci patelnia z nieprzywierającą powłoką, a po upieczeniu kawałki pokroisz za pomocą ostrego noża szefa kuchni.
Co jest potrzebne na lasagne?
- 10 płatów makaronu do lasagne (najlepiej użyć takiego makaronu, którego nie musimy wcześniej gotować)
- 400 g passaty pomidorowej
- 4 pomidory
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 250 g mięsa wieprzowego
- Pół szklanki startego parmezanu
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka masła (do posmarowania naczynia żaroodpornego)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 szczypty cukru
- Oregano
- Bazylia
- Rozmaryn
- Sól i pieprz
Jak zrobić lasagne?
Ścianki naczynia żaroodpornego posmaruj masłem (lasagne możesz również przygotować w brytfannie GRANITEX).
Umyte, obrane pomidory pokrój w kostkę. Obierz cebulę oraz czosnek i drobno posiekaj. Na dużej patelni np. MONOLIT rozgrzej olej rzepakowy. Podsmaż cebulę z czosnkiem, a gdy będą już miękkie, dodaj do nich mięso mielone.
Następnie, wlej na patelnię passatę pomidorową wraz z pokrojonymi pomidorami. Całość dokładnie wymieszaj. Do mieszania polecamy akcesoria NATUR, które nie porysują powłoki patelni. Dopraw sos przyprawami: oregano, bazylią, rozmarynem, cukrem, solą i pieprzem.
Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W rondlu przygotuj sos beszamelowy. Jeśli wszystkie składniki do lasagne są już gotowe, możesz zacząć przekładać je do naczynia żaroodpornego.
Rozpocznij od odrobiny sosu beszamelowego na dnie naczynia. Ułóż na nim pierwszą warstwę, kolejno: makaron, sos pomidorowy, beszamelowy i tarty parmezan. Powtarzaj układanie warstw do skończenia się składników, przy czym ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy, który możesz posypać dodatkowo startym parmezanem.
Lasagne wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez 30 minut. Gdy ser się roztopi i zarumieni, to znak, że danie jest już gotowe.
Czym jest lasagne?
Lasagne to tak naprawdę słowo określające rodzaj podłużnego, płaskiego makaronu, który jest wykorzystywany do tworzenia zapiekanek. W Polsce przyjęło się w ten sposób określać dania z jego wykorzystaniem.
Kiedy powstał makaron lasagne?
Makaron lasagne prawdopodobnie powstał już we włoskim średniowieczu. Najstarszy tekst, w którym jest wspominany, pochodzi z 1282 roku. Jest to więc jeden z najstarszych typów włoskich makaronów, który jest obecny w lokalnej kuchni od lat.
Jak zrobić domowy makaron lasagne?
Aby wykonać domowy makaron lasagne, należy połączyć makaron durum z wodą, a następnie rozwałkować masę i wyciąć z niej cienkie, podłużne płaty. Aby poprawić smak makaronu, można odstawić gotową masę na ok. 1-2 godziny do lodówki po owinięciu w np. folię spożywczą.