Chcesz wiedzieć, jak zrobić pyszne omlety na śniadanie? Sprawdź nasz przepis! Nie zapomnij, że go przygotowania takich dań na pewno przyda się wygodna patelnia z nieprzywierającą powłoką. Korzystaj również ze składników wysokiej jakości, najlepiej ekologicznego pochodzenia. To sprawi, że omlet będzie jeszcze smaczniejszy.
Co jest potrzebne na pyszne omlety na śniadanie?
- 3 jajka
- 2 średnie pomidory
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- Szczypiorek
- Pół łyżeczki curry
- 1 łyżeczka sosu słodkie chilli
- Masło
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować pyszne omlety na śniadanie?
Pomidory oparz, obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Obierz cebulę, czosnek i drobno je posiekaj. Na patelni rozpuść masło i podsmażaj na nim cebulę razem z czosnkiem, do momentu aż się zarumienią. Dodaj do nich pomidory i smaż do miękkości. Szczypiorek dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz i drobno pokrój.
W miseczce rozbij jajko, dodaj przyprawy, szczypiorek oraz pozostałe składniki z patelni. Dopraw wszystko solą oraz pieprzem do smaku i wymieszaj. Na małej patelni rozgrzej masło i wlej na nią zawartość miseczki. Omlety na śniadanie smaż przez około 10-15 minut na małym ogniu. Po tym czasie odwróć je na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 5 minut.
Dlaczego do omletów warto wykorzystać patelnie z nieprzywierającą powłoką?
Nieprzywierająca powłoka sprawia, że wystarczy bardzo cienka warstwa tłuszczu, aby jajka nie przypalały się i nie przywierały do powierzchni patelni. To znacznie ułatwia przygotowywanie zdrowych posiłków i sprawia, że odwracanie jajek, placków czy kotletów na drugą stronę jest bardzo proste.
Czemu patelnie z powłoką tak szybko się psują?
Wiele osób narzeka na to, że patelnie zawierające powłoki szybko tracą swoje właściwości. Należy pamiętać, że takie naczynia należy po prostu w odpowiedni sposób użytkować. Powłoka jest dodatkową warstwą naniesioną na aluminium bądź stal, podobnie jak lakier do paznokci. I tak samo, jak i on, może ulec uszkodzeniu przy np. zbyt mocnym tarciu, czy uderzeniu. Negatywnie może wpływać również zbyt wysoka temperatura.
Z tego powodu korzystając z takich naczyń należy używać szpatułek z silikonowym bądź drewnianym wykończeniem oraz zmniejszać poziom mocy kuchenki, gdy patelnia osiągnie odpowiednią temperaturę smażenia. To drugie zadanie ułatwi Ci patelnia CONTRAST THERMOCOAT, która dzięki wskaźnikowi temperatury da Ci sygnał, kiedy należy obniżyć moc grzania.
Czy patelnie zawierające powłoki są bezpieczne dla zdrowia?
Tak! Patelnie zawierające powłoki i dopuszczone do sprzedaży są naczyniami w pełni bezpiecznymi dla zdrowia, o ile są użytkowane poprawnie. Pamiętaj jedynie, że patelnie aluminiowe po zdarciu się powłoki nie powinny być użytkowane w kuchni.