Jakie garnki kupić? Wybór odpowiednich nie należy do najłatwiejszych. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele rodzajów naczyń, wykonanych z różnych materiałów. Sprzedawane są oddzielnie lub w zestawach. Jeśli chcesz podjąć dobrą i świadomą decyzję zastanów się nad budżetem, potrzebami oraz właściwościami naczyń. Sprawdź też, jakie garnki są najzdrowsze.
Jaki zestaw garnków kupić? Sprawdź materiały!
Budowa garnków, a zwłaszcza materiały użyte do produkcji mają ogromny wpływ na ich właściwości i być może to one będą dla Ciebie kluczowe.
Jakie garnki kupić?
Garnki, które warto kupić, powinny być wykonane z trwałych materiałów. Należy również zwrócić uwagę, na to, aby były kompatybilne z Twoją kuchenką. Naczynia powinny mieć dopasowane pokrywki, najlepiej wykonane z metalu lub szkła hartowanego.
Jakie garnki kupić? Poznaj produkty Gerlach!
Jeśli zastanawiasz się nad zakupem garnków Gerlach, zwróć uwagę na kilka ciekawych modeli:
- zestaw garnków SMART
- zestaw garnków AMBIENTE
- zestaw garnków SUPERIOR
- garnki NATUR IRON
- zestaw garnków PRESTIGE PLUS
Zestaw garnków SMART – idealny do niewielkich kuchni
Ten zestaw garnków z odczepianą rączką pozwoli Ci zaoszczędzić do 50% miejsca w kuchni. Dzięki temu doskonale nadaje się do niewielkich kuchni, kawalerek, czy do campera. Naczynia posiadają szwajcarską powłokę nieprzywierającą, co ułatwia przygotowywanie sosów, mięs i innych dań.
Zestaw garnków AMBIENTE – wygoda i ponadczasowy styl
Garnki AMBIENTE zostały wykonane ze stali nierdzewnej 18/10. Charakteryzują się nowoczesnym, ponadczasowym designem i wyjątkową wygodą użytkowania. Posiadają pokrywki ze stali oraz szkła hartowanego. Możesz używać je również w piekarniku, co sprawia, że są niezwykle wszechstronne.
Zestaw garnków SUPERIOR – bestseller od lat
Garnki SUPERIOR to wybór naszych klientów. Wyjątkowo trwałe garnki wykonane ze stali nierdzewnej 18/10 wyróżniają się przekładkami silikonowymi przy uchwytach pokrywek w czerwonym odcieniu. Doskonale sprawdzą się w kuchni, w której ważne jest szybkie i wygodne przygotowywanie posiłków.
Garnki NATUR IRON – żeliwo dla wymagających
Naczynia NATUR IRON powstały z żeliwa, pokrytego antyalergiczną i ekologiczną emalią. Na zewnątrz białe, są eleganckie i klasyczne. Ich trwałość nie ma sobie równych. Przygotujesz w nich wiele smacznych potraw, również w piekarniku. Idealnie nadają się do zapiekania, duszenia czy długotrwałego gotowania.
Zestaw garnków PRESTIGE PLUS – wyjątkowa jakość
Zestaw garnków PRESTIGE PLUS został wykonany z grubej stali nierdzewnej 18/10. W pokrywkach posiada wygodny system odcedzania, który gwarantuje wygodę użytkowania w każdej sytuacji. Klasyczny i elegancki kształt pasuje zaś do niemal każdej kuchni. To wyjątkowa jakość dla najbardziej wymagających użytkowników.
Charakterystyka materiałów garnków
Do tych, z których najczęściej wykonuje się garnki, wliczają się: stal nierdzewna, aluminium, żeliwo oraz miedź.
Stal nierdzewna — trwałe garnki
Garnki stalowe (zwykle jest to stal 18/10, co oznacza 18% zawartość chromu i 10% zawartość niklu) można znaleźć w każdej kuchni. Należą do tych najbardziej wytrzymałych, mają zwiększoną odporność na korozję, zarysowania i są stosunkowo tanie.
Tego typu garnki są niezwykle uniwersalne. Zazwyczaj nadają się do użytkowania w zmywarce, a jeśli nie posiadają uchwytów z tworzywa sztucznego bądź drewna, często mogą być używane również w piekarniku. Ponadto charakteryzują się elegancką, srebrną barwą.
Jaki zestaw garnków wybrać? Sprawdź aluminium
Naczynia aluminiowe doskonale przewodzą ciepło, ale mogą reagować z niektórymi składnikami. Aby temu zapobiec i jednocześnie zwiększyć odporność garnków na uszkodzenia, producenci stosują specjalne powłoki. Aluminium wykorzystuje się również wewnątrz stalowych garnków, co łączy zalety obu materiałów.
Powłoki, którym zwykle pokrywane są aluminiowe garnki, są w pełni bezpieczne dla zdrowia i dodatkowo często mają właściwości nieprzywierające. Dzięki temu takie naczynia są często bardzo wygodne w codziennym użytkowaniu, a ich czyszczenie zajmuje dosłownie kilka chwil.
Garnki żeliwne — wyjątkowy materiał
Garnki żeliwne są dużo mniej popularne niż stalowe, chociaż dobrze się w nich gotuje. Charakteryzują się niezwykłą wytrzymałością, ale są cięższe od innych naczyń, mogą reagować z jedzeniem i korodować, jeśli brakuje im odpowiedniej pielęgnacji.
Możesz jednak cieszyć się trwałością żeliwa oraz ich wyjątkowymi właściwościami, jednocześnie nie obawiając się o rdzę, jeśli wybierzesz naczynia żeliwne emaliowane. Ich cena jest zazwyczaj wyższa, jednak są bardzo komfortowe w codziennym użytkowaniu. Warto wiedzieć, że współczesne naczynia żeliwne wysokiej jakości często nadają się też do użytkowana na kuchenkach indukcyjnych. Co ciekawe, zwykle te zdrowe garnki nadają się na kuchenki indukcyjne.
Garnki miedziane — zdarzają się, lecz są niezbyt popularna
Naczynia z miedzi stosunkowo rzadko spotyka się w kuchniach, mimo że doskonale przewodzą ciepło. Wynika to najprawdopodobniej z ich ceny – są o wiele droższe niż inne garnki, wymagają też systematycznej konserwacji.
Garnki emaliowane — z czego są zrobione?
Garnki emaliowane mogą być wykonane z różnych materiałów. Tak naprawdę to, co znajduje się pod przypominającą szkło warstwą zależy od modelu. Mogą to być garnki aluminiowe, ale nie tylko. Czasem są to również garnki żeliwne lub garnki ze stali nierdzewnej. Warstwa, która je pokrywa jednocześnie podwyższa ich trwałość i ogranicza przywieranie żywności do powierzchni (lecz nie tak mocno jak powłoka nieprzywierająca).
Warto pamiętać o tym, że garnki emaliowane wymagają uważnego traktowania. Warstwa ta jest twarda, lecz krucha, dlatego też są one mniej odporne na uderzenia, obicia itd.
Dla kogo garnki emaliowane?
Garnki emaliowane będą dobrym wyborem dla osób uczulonych na nikiel. Warstwa ta nie zawiera go, dzięki czemu są w takiej sytuacji bezpieczną opcją. Warto jednak unikać takich produktów, jak garnki ze stali nierdzewnej 18/10, a postawić np. na garnki żeliwne lub garnki aluminiowe. Dlaczego? W razie obicia się emalii w ich przypadku nie istnieje ryzyko pojawienia się reakcji alergicznej. Najzdrowsze będą te z żeliwa — nie zawierają one żadnych potencjalnie szkodliwych substancji.
Czym są garnki ceramiczne?
Garnki ceramiczne zazwyczaj wykonane są z aluminium lub stali. Te naczynia kuchenne zostały pokyryte powłoką nieprzywierającą, która nie zawiera szkodliwych substancji i sprawia, że jedzenie nie przywiera to powierzchni. Chociaż gdy pojawią się uszkodzenia mechaniczne, należy zrezygnować z użytkowania takich naczyń, to dalej dobre garnki: świetnie przewodzą ciepło, zwykle nadają się na płytę indukcyjną i jeśli są dobrej jakości, mają grube dno. Pozwalają również na gotowanie przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu.
Kluczowe właściwości garnków
Wiesz już, czym charakteryzują się materiały wykorzystywane do produkcji garnków, ale to nie wszystko. Zwróć uwagę na rozprowadzanie ciepła, ewentualne reakcje ze składnikami potraw, wytrzymałość, sposób pielęgnacji oraz cenę.
Rozprowadzanie ciepła przez garnek
Każdy materiał inaczej przewodzi ciepło, dzięki czemu niektóre garnki nagrzewają się szybciej (np. miedziane), ale jednocześnie szybko tracą swoją temperaturę. Garnki ze stali nierdzewnej należą do tych, wybieranych najczęściej, nagrzewają się nieco wolniej, ale po zakończeniu gotowania dłużej utrzymują wyższą temperaturę.
Żeliwo utrzymuje ciepło przez jeszcze dłuższy czas. W związku z tym garnki wykonane właśnie z niego doskonale nadają się do przygotowywania gulaszu, duszenia mięs, czy gotowania rosołu.
Jakie garnki kupić? Trwałe!
Jednym z najbardziej wytrzymałych materiałów, z których wytwarza się garnki, jest stal nierdzewna. Przy odpowiedniej pielęgnacji może służyć przez wiele lat.
Doskonale sprawdza się również żeliwo. Takie garnki nie raz przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Zwróć jednak uwagę na to, że emalia, którą pokryte są niektóre z nich, to dodatkowa warstwa nałożona na żeliwo podobnie jak lakier na paznokcie. Wiąże się to z tym, że przy uderzeniu czy upadku może ulec obiciu. Z tego powodu zwracaj szczególną uwagę na przechowywanie tego typu naczyń.
Reakcje zachodzące między naczyniem a potrawą
Niektóre metale mniej lub bardziej reagują z gotowanymi w nich potrawami. Przykładowo, w nieemaliowanych garnkach żeliwnych nie powinno się używać kwaśnych produktów takich jak cytryna czy kapusta kiszona, ponieważ potrawa może wówczas zyskać metaliczny posmak.
Na szczęście w ofercie Gerlach znajdziesz wyłącznie garnki żeliwne pokryte antyalergiczną i ekologiczną emalią, dzięki której w trakcie korzystania z nich możesz swobodnie korzystać z kwaśnych produktów.
Jeśli jednak zależy Ci na wyborze naczyń, które są neutralne chemicznie w trakcie gotowania, wybierz te wykonane ze stali nierdzewnej bądź z pokrytego powłoką aluminium.
Garnki indukcyjne - jakie kupić?
Całkowicie bezpieczne garnki na płytę indukcyjną powinny zawierać w swoim opisie informację, że nadają się na taki typ kuchenki. Ponadto warto postawić na naczynia kuchenne wysokiej jakości, ponieważ gotowanie na niej może doprowadzać do nagłych zmian temperatury, co może doprowadzać do wyginania się naczyń niskiej jakości, a w niektórych sytuacjach i przy niektórych materiałach mogą nawet pojawić się toksyczne substancje.
Najlepsze garnki indukcyjne będą odpowiednio skonstruowane. Możesz wybrać model z powłoką ceramiczną, żeliwne albo ze stali nierdzewnej. Dobrej jakości naczynia kuchenne nie będą pozostawiały metalicznego posmaku. Powinny posiadać pokrywki ze szkła żaroodpornego, a ich uchwyty powinny być wygodne w użytkowaniu.
Czy istnieją garnki szklane?
Na rynku jest wiele różnorodnych modeli garnków. Garnki szklane również można znaleźć, jednak są one dość delikatne i niszowe. Dlatego też niewiele osób się na nie decyduje. Jeśli wiesz szukasz, co wybrać do swojej kuchni, warto postawić na inne, łatwiej dostępne modele, które nie zawierają toksycznych substancji. Sprawdź np. garnki emaliowane.
Cena garnków też ma znaczenie
Jeżeli masz ograniczony budżet, prawdopodobnie będzie ona mieć ogromny wpływ na Twój wybór. Pamiętaj jednak, że lepiej mieć w kuchni dwa garnki wykonane z bezpiecznych materiałów wysokiej jakości, które będą Ci służyć przez długie lata, niż cały komplet naczyń, który zacznie psuć się po jednym użytkowaniu.
Odpowiednia pielęgnacja garnków
Nie każdy garnek łatwo utrzymać w czystości. Najwięcej czasu trzeba poświecić żeliwnym i miedzianym. Aby cieszyć się długą żywotnością swoich naczyń, ich konserwacja wymaga więcej pracy niż w przypadku uniwersalnych garnków ze stali nierdzewnej.
Jakie garnki są najzdrowsze?
Bez wątpienia duży wpływ na to, jakie garnki ostatecznie wybierzesz, ma też to, czy wykonane są z bezpiecznego materiału. Większość tych, które są użytkowane współcześnie i dostępne w sklepach mogą być bez obaw użytkowane. Jeśli jednak masz alergię na nikiel musisz zwrócić uwagę na to, aby nie wybierać naczyń ze stali nierdzewnej 18/10, która go zawiera. Wówczas dobrym wyborem będą garnki aluminiowe z powłoką nieprzywierającą bądź emaliowane garnki żeliwne.
Jakie garnki kupić? Zanim zdecydujesz się na zakup, zastanów się nad ich rodzajem, przeznaczeniem oraz ilością. Najkorzystniejszą opcją są gotowe zestawy, ponieważ naczynia w komplecie kosztują mniej niż te kupowane oddzielnie.
GARNKI GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
GARNKI ZESTAWY GARNKÓW POJEDYNCZE GARNKI GARNKI INDUKCYJNE GARNKI CERAMICZNE GARNKI GRANITOWE GARNKI ŻELIWNE GARNKI NA PREZENT SZYBKOWARY BRYTFANNY CZAJNIKI RONDLE
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Garnki Gerlach ranking - najpopularniejsze modele garnków Gerlach w 2023 roku
Garnki na płytę indukcyjną - jakie wybrać?
Jakie garnki nadają się na kuchenkę gazową?