Wybór odpowiednich garnków nie należy do najłatwiejszych. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele rodzajów naczyń, wykonanych z różnych materiałów. Sprzedawane są oddzielnie lub w zestawach. Jeśli chcesz podjąć dobrą i świadomą decyzję zastanów się nad budżetem, potrzebami oraz właściwościami naczyń.
Budowa garnków, a zwłaszcza materiały użyte do produkcji mają ogromny wpływ na ich właściwości i być może to one będą dla Ciebie kluczowe.
Charakterystyka materiałów
Do tych, z których najczęściej wykonuje się garnki wliczają się: stal nierdzewna, aluminium, żeliwo oraz miedź.
Stal nierdzewna
Garnki stalowe (zwykle jest to stal 18/10, co oznacza 18% zawartość chromu i 10% zawartość niklu) można znaleźć w każdej kuchni. Należą do tych najbardziej wytrzymałych, mają zwiększoną odporność na korozję, zarysowania i są stosunkowo tanie.
Aluminium
Naczynia aluminiowe doskonale przewodzą ciepło, ale mogą reagować z niektórymi składnikami. Aby temu zapobiec i jednocześnie zwiększyć odporność garnków na uszkodzenia, producenci stosują specjalne powłoki. Aluminium wykorzystuje się również wewnątrz stalowych garnków, co łączy zalety obu materiałów.
Żeliwo
Garnki żeliwne są dużo mniej popularne niż stalowe, chociaż dobrze się w nich gotuje. Charakteryzują się niezwykłą wytrzymałością, ale są cięższe od innych naczyń, mogą reagować z jedzeniem i korodować, jeśli brakuje im odpowiedniej pielęgnacji.
Miedź
Naczynia z miedzi stosunkowo rzadko spotyka się w kuchniach, mimo że doskonale przewodzą ciepło. Wynika to najprawdopodobniej z ich ceny – są o wiele droższe niż inne garnki, wymagają też systematycznej konserwacji.
Kluczowe właściwości garnków
Wiesz już czym charakteryzują się materiały wykorzystywane do produkcji garnków, ale to nie wszystko. Zwróć uwagę na rozprowadzanie ciepła, ewentualne reakcje ze składnikami potraw, wytrzymałość, sposób pielęgnacji oraz cenę.
Rozprowadzanie ciepła
Każdy materiał inaczej przewodzi ciepło, dzięki czemu niektóre garnki nagrzewają się szybciej (np. miedziane), ale jednocześnie szybko tracą swoją temperaturę. Garnki ze stali nierdzewnej należą do tych, wybieranych najczęściej, nagrzewają się nieco wolniej, ale po zakończeniu gotowania dłużej utrzymują wyższą temperaturę.
Trwałość
Jednym z najbardziej wytrzymałych materiałów, z których wytwarza się garnki, jest stal nierdzewna. Przy odpowiedniej pielęgnacji może służyć przez wiele lat.
Reakcje zachodzące między naczyniem a potrawą
Niektóre metale mniej lub bardziej reagują z gotowanymi w nich potrawami. Przykładowo, w garnkach żeliwnych nie powinno się używać kwaśnych produktów takich jak cytryna czy kapusta kiszona, ponieważ potrawa może wówczas zyskać metaliczny posmak.
Cena
Jeżeli masz ograniczony budżet, prawdopodobnie będzie ona mieć ogromny wpływ na Twój wybór.
Pielęgnacja
Nie każdy garnek łatwo utrzymać w czystości. Najwięcej czasu trzeba poświecić żeliwnym i miedzianym. Aby cieszyć się długą żywotnością swoich naczyń, ich konserwacja wymaga więcej pracy niż w przypadku uniwersalnych garnków ze stali nierdzewnej.
Jakie garnki kupić? Zanim zdecydujesz się na zakup, zastanów się nad ich rodzajem, przeznaczeniem oraz ilością. Najkorzystniejszą opcją są gotowe zestawy, ponieważ naczynia w komplecie kosztują mniej niż te kupowane oddzielnie.