Czy wiesz, jakie garnki na płytę elektryczną wybrać? Dowiedz się, jakie są wady i zalety tego typu kuchenki oraz na co zwrócić uwagę przy wyborze naczyń. Odpowiedni dobór wyposażenia kuchni pozwoli Ci na sprawne i szybkie gotowanie przez wiele długich lat, dlatego warto zwrócić uwagę między innymi na jakość wybieranych garnków, czy patelni.
Garnki na płytę elektryczną – dlaczego ich wybór jest ważny?
Nie da się ukryć, że garnki są jednym z najbardziej podstawowych przedmiotów potrzebnych w kuchni. To w nich ugotujesz zupę, przygotujesz obiad czy śniadanie. Prawdopodobnie będziesz używać ich na co dzień, a ich konstrukcja i materiał wykorzystany do ich stworzenia może mieć wpływ między innymi na:
- szybkość przygotowywania potraw;
- smak potraw;
- trwałość naczyń;
- wygodę użytkowania;
- łatwość w czyszczeniu;
- łatwość w przechowywaniu.
Dlatego też wybierając garnki na kuchenkę elektryczną, warto zatrzymać się na chwilę i zastanowić się, który model lub zestaw najlepiej sprawdzi się w Twoim przypadku.
Płyta elektryczna – czym różni się od indukcji?
Płyta elektryczna i płyta indukcyjna mogą wyglądać bardzo podobnie z zewnątrz, jednak zasada ich działania jest nieco inna. Indukcja posiada pod powierzchnią miedziane zwoje, przez które przepływa prąd zmienny, wytwarzający pole magnetyczne. I to właśnie ono sprawia, że garnki działają.
Z kolei płyta elektryczna nagrzewa konkretne pola poprzez miedziane spirale, które oddają ciepło podobnie jak gaz. Sposób jej działania jest więc inny i według wielu osób nieco mniej bezpieczny, dlatego że w przypadku tzw. indukcji nagrzewa się tylko miejsce, w którym znajduje się używane naczynie. Płyta elektryczna nagrzewa to miejsce, które zostało włączone przez użytkownika. Ma to też oczywiście swoje zalety, np. nie wyłącza się ona zupełnie po podniesieniu garnka czy patelni, co pozwala na komfortowe zastosowanie niektórych technik kucharskich.
Jakie garnki na płytę elektryczną? – najlepszy sposób na sprawdzenie garnka
Zastanawiając się, jakie garnki na płytę elektryczną najlepiej wybrać, przede wszystkim zwróć uwagę na komunikat producenta. Na opakowaniu naczynia lub na jego dnie powinna pojawić się informacja, że nadaje się on na płytę elektryczną. To prosty symbol, który przedstawia plan elektrycznego „palnika” widziany od boku. Jeśli naczynie posiada to oznaczenie, możesz mieć pewność, że sprawdzi się na Twojej płycie.
Warto jednak pamiętać o tym, że tak naprawdę większość garnków dobrze sprawdzi się na płycie elektrycznej. Dużo bardziej problematyczna jest w tym zakresie płyta indukcyjna, do której wykorzystywać można wyłącznie garnki wytwarzające odpowiednie pole magnetyczne. W przypadku płyt elektrycznych ograniczenia i wymogi technologiczne są po prostu zdecydowanie mniejsze.
Garnek na płytę ceramiczną – jaki wybrać?
Jaki garnek na płytę ceramiczną będzie najlepszy? Prawdopodobnie taki sam jak na płytę elektryczną! Obydwa typy płyt działają w podobny sposób, z tą różnicą, że w przypadku płyty ceramicznej do jej stworzenia został wykorzystany inny materiał (zamiast szkła). Aby jednak mieć pewność, że garnek nadaje się na Twoją kuchenkę, również zwróć uwagę na oznaczenia, które znajdziesz na spodzie garnka, lub na jego opakowaniu. Symbol płyty ceramicznej to rzut z góry, przypominający palnik.
Zestaw garnków na płytę elektryczną – na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Wybierając zestaw garnków na płytę elektryczną, koniecznie zwróć uwagę na kilka ich aspektów, które będą wpływać na ich użyteczność w trakcie gotowania. Oczywiście w pierwszej kolejności upewnij się, że dany model jest kompatybilny z Twoją kuchenką, a następnie sprawdź inne dane techniczne, które powiedzą Ci, czy dany komplet dobrze sprawdzi się w Twoim domu. Zwróć szczególną uwagę na:
- materiał, z którego wykonane są garnki;
- grubość i rodzaj dna;
- wymiary poszczególnych garnków;
- atesty i gwarancje producenta;
- możliwość użytkowania garnków w zmywarce i w piekarniku;
- design zestawu naczyń.
Materiał – z czego powinny być wykonane garnki na płytę elektryczną?
Na rynku można znaleźć garnki wykonane z takich materiałów jak stal nierdzewna, aluminium, aluminium pokryte powłoką (np. ceramiczną), czy żeliwo. Każdy z nich ma nieco inne właściwości, dlatego warto zwrócić na niego szczególną uwagę.
Tym najbardziej podstawowym i popularnym materiałem jest stal nierdzewna. Charakteryzuje się ona wyjątkową trwałością, także na odkształcenia. Garnki wykonane z tego materiału są wszechstronne, a ponadto neutralne chemicznie. Można w nich gotować i przechowywać także kwaśne potrawy, co może być problematyczne w przypadku garnków z aluminium czy z żeliwa. Warto postawić na garnki ze stali nierdzewnej 18/10, która posiada domieszkę 19% chromu oraz 10% niklu.
Aluminium jest materiałem lżejszym i tańszym od stali nierdzewnej, dlatego jest często wykorzystywane. Może wchodzić jednak w reakcje z żywnością, sprawiając, że pojawią się w niej niesprzyjające ludzkiemu organizmowi substancje. Dlatego też wybierając tego typu naczynia najlepiej postawić na garnki pokryte powłoką nieprzywierającą. Dzięki temu uzyskasz garnek lżejszy od tego wykonanego ze stali nierdzewnej o tej samej grubości, a jednocześnie sam proces gotowania będzie łatwiejszy i przyjemniejszy.
Żeliwo to z kolei najtrwalszy z pozostałych dwóch materiałów i jednocześnie najcięższy z nich. Może być również najbardziej wymagający w użytkowaniu, dlatego że przez wysoką zawartość węgla w składzie rdzewieje. Aby ułatwić sobie użytkowanie garnków tego typu, warto postawić na naczynia emaliowane. Dodatkowa powłoka chroni garnki przed pojawianiem się rdzy.
Jakie rozmiary powinny mieć garnki na płytę elektryczną?
Na rynku znajdziesz wiele różnych zestawów garnków na płytę elektryczną. Niektóre zawierają 2, inne 3, a jeszcze inne 5 lub więcej garnków. Każdy z nich zwykle ma również inną pojemność. Kupując zestaw garnków, należy zwrócić uwagę na to, by przynajmniej jeden garnek był niewielki, a drugi większy, np. na zupę czy do przygotowywania obiadów. Konkretne wymiary należy dobrać jednak do wielkości gospodarstwa domowego. Na przykład, dla singla lub pary garnek o pojemności 4,5-5 l będzie wystarczający, a dla całej rodziny może przydać się duży garnek o pojemności 7 l.
Warto też zwrócić uwagę na to, ile miejsca będzie zajmował dany zestaw. W niewielkich mieszkaniach czasem nie ma miejsca w kuchni, aby przechowywać zestaw składający się z pięciu dużych garnków. Wówczas warto zdecydować się na mniejszy komplet. Doskonale sprawdzą się też garnki z odczepianą rączką z linii SMART lub SMART STEEL, które pozwalają na zaoszczędzenie do 50% miejsca.
Jakie garnki można użytkować w zmywarce i w piekarniku?
Najbardziej wszechstronne garnki na płytę elektryczną to te wykonane ze stali nierdzewnej, pozbawione powłok i elementów z tworzyw sztucznych. Większość z nich nadaje się do użytkowania w piekarniku oraz w zmywarce, dlatego też będą doskonałą podstawą do każdej kuchni.
Garnki z powłokami nieprzywierającymi, czy emaliowane garnki żeliwne takie jak NATUR IRON zwykle również nadają się do użytkowania w piekarniku pod warunkiem, że nie posiadają dodatkowych elementów z tworzyw sztucznych. Dodatkowe powłoki mogą jednak matowieć lub ulegać zarysowaniu w zmywarce, dlatego nie są aż tak wszechstronne, jak te ze stali nierdzewnej. Jeśli jednak dużo gotujesz, warto mieć przynajmniej jeden garnek z powłoką i z żeliwa, ponieważ doskonale sprawdzają się one w specjalistycznych sytuacjach. Garnki z powłoką są doskonałe do przygotowywania różnego rodzaju sosów, a żeliwo idealnie nadaje się do pieczenia chleba i duszenia mięs.
Zestaw garnków na płytę elektryczną – jak dobrać je do kuchni?
Zestaw garnków warto dobrać również do designu kuchni. Jest to wprawdzie ostatni krok, który należy podjąć po doborze odpowiednich parametrów, ale to nie oznacza, że jest mniej ważny. W końcu będziesz korzystać z tych naczyń na co dzień, dlatego ważne jest to, aby ich wygląd również sprawiał Ci przyjemność. Zwróć uwagę na to, by pasowały one do wystroju kuchni. Na przykład w kuchni loftowej doskonale sprawdzą się garnki NATUR i to są idealne garnki na prezent, a do wnętrz w klasycznym, nowoczesnym stylu polecamy zestaw garnków AMBIENTE.