Płyty indukcyjne należą do jednych z najczęściej wybieranych. Zdecydowana większość dostępnych obecnie na rynku garnków doskonale się na nich sprawdzi, ale trzeba zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów jeszcze przed zakupem.
Naczynia mogą być wykonane ze stali nierdzewnej, żeliwa, emalii, ceramiki czy teflonu. Jednakże w każdym garnku, zwłaszcza tym na płytę indukcyjną, najważniejsze jest dno i to ono jest kluczowe podczas gotowania.
Dno garnka
Garnki z dnem dostosowanym do kuchenek indukcyjnych najczęściej można stosować na różnych rodzajach płyt grzewczych, a niektóre nawet w piekarniku. Jeśli nie masz pewności, czy wybrane przez Ciebie garnki nadają się do gotowania na płycie indukcyjnej, koniecznie sprawdź oznaczenia producenta na opakowaniu lub na dnie naczynia.
Wskazówka
Symbol płyty indukcyjnej przypomina „pętelki”, które oznaczają cewkę indukcyjną.
Grube, kilkuwarstwowe dno
Im grubsze dno, tym lepiej. Dobrą opcją jest trójwarstwowe dno lub grubsze ze wbudowanym dyskiem aluminiowym. To rozwiązanie skraca czas gotowania, co ma wpływ na oszczędność energii elektrycznej. Zadaniem aluminiowej wkładki jest przede wszystkim dostarczenie większej ilości ciepła do wnętrza garnka, aby jak najdłużej danie utrzymywało wyższą temperaturę po odstawieniu z kuchenki.
Idealnie dopasowana średnica
Wielkość dna powinna być dostosowana do pól grzewczych, o ile zostały wydzielone. Warto zapoznać się z zaleceniami producenta i upewnić się, czy średnica podstawy garnka jest rekomendowana do Twojej kuchenki.
Płaska powierzchnia
Zwróć uwagę na to, aby powierzchnia dna była idealnie płaska. Nierówne dno prawdopodobnie nie zostanie wykryte przez płytę.
Różnorodność materiałów
Garnki produkuje się z tworzyw, które mają różne właściwości i każde z nich ma inny wpływ na gotowaną potrawę.
Stal nierdzewna
Jeden z popularniejszych materiałów, wykorzystywanych do produkcji garnków. Naczynia ze stali nierdzewnej można znaleźć niemal w każdym domu. Tworzywo to jest połączeniem chromu oraz niklu (symbol 18/10 oznacza 18% zawartości chromu oraz 10% zawartości niklu). Chrom zapobiega korozji, a nikiel stosuje się głównie w celach estetycznych, aby dodać naczyniu połysku.
Żeliwo
Garnki z żeliwa charakteryzują się wysoką trwałością na wszelkie uszkodzenia i doskonale rozprowadzają ciepło. Ich jedyną wadą jest waga – są cięższe od garnków z innych tworzyw.
Ceramika
Garnki ceramiczne mają wiele zalet, a jedną z nich jest brak zachodzących reakcji między naczyniem a przyrządzaną potrawą, co sprawia, że posiłek jest zdrowszy. Na te garnki podobnie jak na emaliowane czy teflonowe należy szczególnie uważać, dlatego zaleca się zastosowanie drewnianych lub silikonowych akcesoriów kuchennych.
Teflon
Jedną z powłok stosowanych w garnkach jest teflon. Gotowane potrawy nie przywierają do takiej powierzchni i łatwo utrzymać naczynia w czystości. W czasie użytkowania trzeba jednak uważać, aby nie zarysować teflonu.
Emalia
Naczynia zabezpieczone emalią to najczęściej stalowe garnki z powłoką, którą charakteryzuje przede wszystkim wyjątkowa estetyka. Korzystając z nich, należy uważać na emalię, aby nie odprysnęła. Warto używać w tym przypadku drewnianych lub silikonowych szpatułek, mieszadełek.
Wskazówka
Zwróć uwagę na sposób przechowywania swoich garnków. Te z powierzchnią emaliowaną, ceramiczną lub teflonową wymagają szczególnej ostrożności i najlepiej przechowywać je obok siebie (nie wkładać jednego garnka w drugi), ale tak, aby nie stykały się ze sobą. Jeśli nie masz zbyt wiele miejsca w szafkach, a jedynym rozwiązaniem jest ułożenie naczyń jedno na drugim, zastosuj filcowe przekładki pomiędzy nimi, żeby uniknąć zarysowań.
Jakie wybrać garnki na płytę indukcyjną? Każde naczynie ma swoje zalety i wady. Zastanów się, na czym zależy Ci najbardziej. Jeśli wolisz coś uniwersalnego, z pewnością docenisz te ze stali nierdzewnej, a jeżeli z jakichś przyczyn nie możesz korzystać z garnków, które w składzie mają nikiel, rozważ zakup ceramicznych lub żeliwnych.