Kalafior z oliwkami to sposób na nieco inne podanie tego naprawdę pysznego warzywa. Przepis został zainspirowany słoneczną Grecją, dlatego koniecznie użyj do niego wysokiej jakości oliwek.
Co jest potrzebne na kalafior z oliwkami?
- 1 duży kalafior
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 150 ml wody
- sok z ½ cytryny
- 45 ml przecieru pomidorowego
- pieprz i sól wg. uznania
- 90 g czarnych oliwek
- 30 ml posiekanej natki pietruszki
Składniki wystarczą na danie dla 4 osób.
Jak przygotować kalafior z oliwkami?
Liście kalafiora obetnij i usuń głąb. Następnie potnij kalafior na średniej wielkości kawałeczki.
Oliwę rozgrzej na patelni i smaż kalafior przez 1-2 minuty. Następnie przełóż na talerz, a na patelnię wrzuć posiekaną za pomocą ostrego noża cebulę. Duś, aż stanie się miękka, a następnie dolej wody oraz soku cytrynowego. Doprowadź do wrzenia i ponownie włóż kalafior na patelnie. Duś go, aż stanie się zupełnie miękki.
Kalafior delikatnie wyjmij na półmisek lub duży talerz. Do pozostałego na patelni płynu dodaj przecier pomidorowy i gotuj, aż nieco się zredukuje. Na końcu wydryluj oliwki i posieka je na dość duże kawałki. Kalafior polej sosem i przed podaniem posyp go natką pietruszki. Smacznego!
Czy kalafior jest kapustą?
Jak najbardziej tak! Kalafior to odmiana botaniczna kapusty warzywnej, która charakteryzuje się szczególnie rozrośniętym kwiatostanem. Inne odmiany tego gatunku to np. kalarepa, brokuł, brukselka czy jarmuż.
Co zrobić z liśćmi kalafiora?
Liście kalafiora są jak najbardziej jadalne, jednak większość osób jednak nie decyduje się na spożywanie ich. Staraj się ich jednak nie wyrzucać. Jeśli masz zwierzęta, np. papugi czy świnki morskie możesz włączyć je do ich diety. Nie masz zwierząt? Sprawdź wśród znajomych!
Czy oliwę z oliwek można zastąpić olejem rzepakowym?
Jeśli nie posiadasz oliwy z oliwek, możesz zastąpić ją olejem rzepakowym. Ma jednak ona charakterystyczny zapach i smak, która podkreśli śródziemnomorski charakter dania, dlatego nie warto z niej rezygnować. Staraj się wybrać oliwę jak najwyższej jakości.