Kanapka z szarpanym boczniakiem BBQ i surówką kolesław to opcja na smaczne, wegańskie danie, które pozytywnie zaskoczy swoim smakiem również miłośników mięsa. Przygotuj je na śniadanie lub na kolację, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem boczniaków. Przepis został stworzony przez Tomka Mędrka.
Jak składniki są potrzebne na kanapkę z szarpanym boczniakiem BBQ?
Boczniaki BBQ:
- 500-750 g boczniaków
- 400 g dobrej jakości sosu barbecue
- 1 spora cebula (200 g)
- kilka łyżek neutralnego oleju do smażenia
Surówka kolesław z czerwonej kapusty:
- ½ niewielkiej główki czerwonej kapusty, pokrojonej w paski
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 4 łyżki wegańskiego majonezu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- sól, cukier, pieprz do smaku
Do podania:
- 1 chrupiąca bułka lub ciabatta
- nieco oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka majonezu
- pikle wg. uznania
Przepis wystarcza na 4-6 porcji
Jak przygotować kanpakę z szarpanym boczniakiem BBQ i surówką kolesław z czerwonej kapusty?
Boczniaka podziel na mniejsze części i szarp, ciągnąc paski od kapelusza w dół. Smaż je na ogniu na suchej patelni MONOLIT. Grzyb będzie puszczał dużo wody, dlatego nie trzeba obawiać się o to, że się spali. Gdy znacznie zmniejszy się objętość, zdejmij je z patelni, odkładając np. na czysty talerz.
Bez czyszczenia patelni, na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oleju. Cebulę pokrój w tzw. pióra, używając ostrego noża i deski z linii NATUR, a następnie dodaj ją na patelnie. Możesz posolić cebulę, aby szybciej puściła wodę. Podsmażaj, aż lekko zmięknie, a następnie dodaj boczniaka oraz sos BBQ. Smaż dalej na stosunkowo dużej mocy kuchenki przez ok. 5-10 minut, aż całość zgęstnieje i stanie się lepka.
Wszystkie składniki podane na surówkę wymieszaj ze sobą i dopraw do smaku według własnego uznania. Bułkę pokrój wzdłuż na pół, posmaruj ją oliwą, a następnie tostuj, aż stanie się chrupiąca. Podstawę posmaruj cienką warstwą wegańskiego majonezu.
Na wierzchu kanapki ułóż surówkę kolesław, a następnie porcję boczniaków, pikle oraz górną część bułki. Gotowe, smacznego!
Jak gruby powinien być szarpany boczniak?
Zależnie od tego, w jaki sposób będziesz szarpać boczniaka, taką strukturę dania otrzymasz. Im grubsze będą kawałki, tym bardziej soczysty będzie grzyb, a im cieńsze, tym łatwiej udusisz go w całości i jego specyficzna tekstura nie będzie odgrywać aż tak znaczącej roli w całym odbiorze dania.
Dlaczego boczniaka można smażyć na mocnym ogniu?
Boczniaki można smażyć na mocnym ogniu, ponieważ ok. 90% jego masy to woda. Dlatego nie istnieje ryzyko przypalenia go, a w trakcie smażenia chodzi głównie o odparowanie z niego części wody.
Co dodać do dania, jeśli preferujesz wyraziste smaki?
Osoby preferujące bardziej wyraziste, ostrzejsze smaki mogą dodać do surówki kolesław jedną startą surówkę oraz ocet winny.
Autor przepisu:
Tomek Mędrek
Tomek Mędrek – bloger, influencer i propagator wegańskiej kuchni. Wraz z żoną od kilku lat tworzy autorskie przepisy w stylu comfort food na swoim blogu veganhigh.pl oraz Instagramie: tomasz.medrek. Pokazuje, że dieta roślinna może być tania, pyszna i nie musi wiązać się z wyrzeczeniami.