Kasza bulgur z warzywami i szpinakiem sprawdzi się jako pomysł na lunch lub obiad. Dzięki jej konsystencji, bez problemu zabierzesz ją ze sobą do pracy czy na wycieczkę. Aby jednak przygotować tego typu danie, przyda Ci się wygodna, głęboka patelnia.
Co jest potrzebne do przygotowania kaszy bulgur z warzywami i szpinakiem?
- 200 g świeżego szpinaku baby
- 100 g kaszy bulgur
- 1 duża czerwona papryka
- 2 duże pomidory
- 1 por
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- Olej rzepakowy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować kaszę bulgur z warzywami i szpinakiem?
Ugotuj kaszę bulgur zgodnie ze wskazówkami producenta na opakowaniu. Opłucz szpinak i odsącz z niego nadmiar wody. Umyj pozostałe warzywa. Paprykę i pomidory pokrój w kostkę. Por oraz cebulę poszatkuj na drobne kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Na głębokiej patelni np. Gerlach GRANITEX rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, czosnek i por. Gdy lekko się zarumienią, dodaj do nich pozostałe warzywa, dolej wodę i duś całość, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Następnie dodaj na patelnię przecier pomidorowy oraz kaszę. Dopraw danie do smaku i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez ok. 8 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
Kasza bulgur z warzywami i szpinakiem to idealne danie na wynos. Możesz je zabrać w pojemnikach SMART np. do pracy.
Czym jest kasza bulgur?
To kasza uzyskiwana z ziaren pszenicy, zazwyczaj z gotowanego, a następnie suszonego zboża. Co ciekawe, towarzyszy ona ludzkości od czasów starożytnych. Jest typowa dla kuchni z rejonu Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu, ale obecnie jest dostępna na całym świecie.
Jaka jest kaloryczność kaszy bulgur?
W 100 g takiej kaszy znajduje się ok. 83 kcal, z czego ok. 3 g to białko, a ponad 18 g to węglowodany. Zawiera niewielkie ilości tłuszczu, a jej indeks glikemiczny to 46. Co ciekawe, kasza ta wykazuje zdolności blokowania związków rakotwórczych.
Dlaczego warto mieć głęboką patelnie?
Głęboka patelnia to bardzo wygodne i wszechstronne naczynie. Dzięki niej w wygodny sposób usmażysz warzywa, czy mięsa, ale nie tylko. Posiada dość dużą powierzchnię, dlatego dobrze nadaje się do np. smażenia pączków, a ponadto bez problemu przygotujesz w niej smaczne obiady na bazie sosów, czy zdrowych warzyw.