Klasyczne pączki z marmoladą to propozycje Adama Borowicza na Tłusty Czwartek i nie tylko. Są delikatne i mięciutkie, a ponadto doskonale sprawdzą się na różnego rodzaju przyjęcia i spotkania z bliskimi. Do ich przygotowania przyda Ci się niski garnek – w takim wygodnie będzie się smażyć pączki.
Co jest potrzebne na klasyczne pączki z marmoladą?
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 45 g świeżych drożdży
- 8 żółtka
- 250 ml śmietanki 30%
- 80 ml mleka
- 40 g drobnego cukru
- 150 g roztopionego masła
- szczypta soli
- 30 ml spirytusu
- 1 l oleju lub smalcu do smażenia
Lukier:
- 200 g cukru pudru
- ok. 50 ml ciepłej wody
- łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
- Marmolada do nadziewania
- Kandyzowana skórka z pomarańczy
Jak zrobić klasyczne pączki z marmoladą?
Mąkę przesiej przez sito. Przygotuj zaczyn drożdżowy: rozetrzyj je, dodaj łyżkę cukru, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko. Wszystko wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do 25 minut. Co ważne – podane składniki odejmij z przepisu!
Do miski wsyp składniki na ciasto i gotowy zaczyn. Wyrabiaj mikserem z hakiem przez kilkanaście minut. Pod koniec wyrabiania powoli wlewaj roztopione masło. Gdy będzie gładkie i elastyczne (może się kleić) przełóż je do miski oprószonej mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Ciasto wyjmij na blat oprószony mąką i lekko wyrób. Formuj z niego ok. 45-50 g kulki i odkładaj na stolnicę (oprószoną mąką!). Przykryj je i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 25 minut.
Po wyrośnięciu pączki smaż w głębokim tłuszczu, rozgrzanym do 170°C z obydwu stron. Odkładaj je na ręcznik kuchenny. Nadziewaj je przy pomocy rękawa cukierniczego i tylek do pączków. Używaj do tego marmolady.
Składniki na lukier dokładnie wymieszaj. Smaruj ciepłe pączki za pomocą silikonowego pędzelka, a nim masa zastygnie, dekoruj je kandyzowaną skórką pomarańczy. Podawaj tego samego dnia. Smacznego!
Jakie są sekrety idealnie puszystych pączków?
Aby pączki były lekkie i puszyste, kluczowe jest dobre wyrobienie ciasta, które powinno być elastyczne i napowietrzone. Ważne jest także odpowiednie wyrastanie – zarówno zaczyn, jak i całe ciasto muszą mieć czas, aby podwoić objętość. Nie można zapominać o temperaturze tłuszczu – zbyt niska sprawi, że pączki nasiąkną olejem, a zbyt wysoka przypali skórkę, zostawiając surowe wnętrze.
Jakie marmolady najlepiej nadają się do nadziewania pączków?
Do klasycznych pączków najlepiej sprawdzi się gęsta marmolada różana, śliwkowa lub morelowa, które mają intensywny smak i nie wypływają podczas nadziewania. Można także użyć konfitury wiśniowej lub porzeczkowej dla lekkiej kwasowości, a jeśli lubisz eksperymenty – nadzienie z czekolady lub kremu pistacjowego też może być doskonałym wyborem!
Jakie dodatki można wykorzystać zamiast lukru?
Zamiast klasycznego lukru można posypać pączki cukrem pudrem lub polać je roztopioną czekoladą. Pamiętaj, aby wybierać taką wysokiej jakości, najlepiej bez dodatku oleju palmowego. Świetnie sprawdzi się także polewa karmelowa lub waniliowa, a dla osób lubiących mniej słodkie wypieki – delikatne oprószenie cynamonem.

Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.