Kremowa zapiekanka ziemniaczana jest naprawdę smaczna. Jej aromat zaś zachęca już z daleka. Przygotujesz ją na bazie ziemniaków oraz batatów, które razem tworzą pyszne połączenie. Możesz upiec ją w dowolnym naczyniu żaroodpornym. Doskonale sprawdzą się na przykład stalowe patelnie bez elementów z tworzyw sztucznych czy z drewna, takie jak naczynia SMART STEEL czy PRESTIGE.
Co jest potrzebne na kremową zapiekankę ziemniaczaną?
- 500 g ziemniaków
- 250 g batatów
- 3 marchewki
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 ząbek czosnku
- 60 g sera Emmentaler
- Dwie łyżki masła
- 2 łyżeczki tymianku
- Sól i pieprz
Jak zrobić kremową zapiekankę ziemniaczaną?
Przygotuj naczynie żaroodporne lub głęboką patelnię SMART STEEL z odczepianą rączką. Wysmaruj ścianki naczynia czosnkiem oraz masłem. Ziemniaki, bataty oraz marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszaj śmietankę z serem i tymiankiem. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Do mieszania polecamy akcesoria NATUR. Ułóż w naczyniu kolejno warstwy: ziemniaki, bataty, marchewka, ziemniaki. Następnie polej je sosem śmietanowym.
Nagrzej piekarnik do 200°C i zapiekaj danie przez 40 minut. Kremowa zapiekanka ziemniaczana najlepiej smakuje na ciepło.
Gdzie kupić bataty?
Bataty, czyli słodkie ziemniaki, można obecnie coraz częściej znaleźć w zwyczajnych sklepach spożywczych. Jeśli jednak ich nie znajdziesz, wybierz się do hipermarketu. W takich miejscach wybór produktów jest zdecydowanie większy, co sprawia, że szansa na znalezienie batatów wzrasta. Oczywiście istnieje również możliwość zamówienia ich przez internet.
Czy batat i patat jest tym samym?
Tak! Batat, patat, czy słodki ziemniak to po prostu nazwy określające bulwy rośliny o nazwie wilec zwyczajny. Rośnie on w Ameryce Środkowej oraz Południowej. Nie występuje już w stanie dzikim, za to jest popularną rośliną uprawną w tropikalnych krajach. Najwięksi producenci batatów to Chiny, Malawi i Tanzania.
Jaki ser wybrać do zapiekanki ziemniaczanej?
Do zapiekanki możesz użyć podanego w przepisie sera Emmentaler, lub dowolny inny rodzaj żółtego sera. Możesz też wymieszać kilka rodzajów. Na przykład dodanie Parmezanu czy Gran Padano sprawi, że danie będzie miało bardziej wyrazisty smak. To samo dotyczy sera Cheddar. W Polsce są one jednak zazwyczaj droższe i nieco trudniej dostępne.