Leszcz z rusztu po grecku to idealny przepis na grilla, ale nie tylko. Taką rybę możesz przygotować też w piekarniku, choć wówczas jej smak będzie nieco inny. W razie potrzeby ruszt możesz zastąpić wygodną patelnią grillową. Do stworzenia dania poza wysokiej jakości rybą będą potrzebne również przyprawy oraz oliwa z oliwek.
Co jest potrzebne na leszcza z rusztu po grecku?
- 2 duże leszcze, w całości
- świeży tymianek i oregano wg. uznania
- oliwa z oliwek wg. uznania
- sól i pieprz wg. uznania
- liście winorośli konserwowane w solance wg. uznania
Jak przygotować leszcza z rusztu po grecku?
Rozgrzej grill. Następnie spraw rybę i dokładnie ją wypłucz. Po osuszeniu posyp wewnątrz solą i pieprzem, a także skrop sokiem z cytryny. Do wnętrza włóż gałązki ziół.
Po bokach ryby zrób trzy ukośne nacięcia. Następnie umieć rybę na grillu i skrop oliwą z oliwek i sokiem cytrynowym. Smaż leszcza z obydwu stron, aż uzyskasz idealnie chrupiącą skórkę. To powinno zająć ok. 10 minut z każdej strony.
Sięgnij po liście winorośli. Wypłucz je dokładnie. Wyłóż je na półmisek, a na nie połóż rybę. Ozdób danie kawałkami cytryny. Smacznego!
Czy leszcza można dostać w Polsce?
Jak najbardziej! Jeśli nie znajdziesz tej ryby w zwykłym sklepie spożywczym, sprawdź sklepy specjalistyczne lub poszukaj online – zmówiona przez sieć ryba również może być smaczna i świeża. Uważaj jedynie na temperatury. Unikaj takich zakupów w szczególnie gorące dni. Pamiętaj, że leszcz to gatunek słodkowodnej ryby, która również pływa po wodach w Polsce.
Jaką oliwę z oliwek wybrać do leszcza?
Oliwa z oliwek niższej jakości może mieć nieprzyjemny, wręcz goryczkowy smak. Dlatego bardzo ważne jest, aby wybrać taką z naprawdę dobrych plantacji, z pierwszego tłoczenia. Jeśli możesz, spróbuj kilka rodzajów i wybierz taką, która najbardziej Ci odpowiada.
Co podać z leszczem z rusztu?
Do leszcza z rusztu możesz podać sałatkę, ziemniaki, czy grillowane warzywa. Zwróć uwagę na sposób podania dania. Jeśli będzie się dobrze prezentować, spożywanie tej pysznej ryby z bliskimi będzie wspaniałą celebracją chwili.