Przygotuj ostry sos korzenny z warzywami, który doskonale pasuje do wielu mięsnych dań i nie tylko. Sprawdź, jak go przygotować i co jest Ci potrzebne.
Co jest potrzebne do przygotowania ostrego indyjskiego sosu?
- 10 pomidorów
- 3 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 1 papryczka chilli
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 jabłka
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka kardamonu
- 100 ml octu winnego
- 50 g cukru
- Szczypta soli
Jak przygotować ostry indyjski sos?
Oparz pomidory, opłucz w zimnej wodzie, obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Umyj papryki (czerwone, zielone oraz chili) i pozbądź się z nich pestek. Słodkie pokrój w kostkę, a papryczkę chili na mniejsze kawałki.
Przygotuj jabłka – umyj je, obierz i pokrój za pomocą ostrego noża, a obraną cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Umieść przygotowane składniki na dużej, głębokiej patelni. Dodaj do nich słodką, mieloną paprykę, kardamon, ocet winny, cukier, sól. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Gdy danie zacznie się gotować, zmniejsz ogień i duś warzywa przez 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby zapobiec przypaleniu.
Sos przełóż do średniej wielkości słoiczków, dobrze go zamknij i odstaw do wystygnięcia.
Co je się w kuchni indyjskiej?
Kuchnia indyjska jest naprawdę różnorodna, dlatego trudno ją opisać w skrócie. Wykorzystuje się w niej m.in. besan, czyli mąkę z ciecierzycy, mleko kokosowe ghi (sklarowane masło). Dużą rolę grają również przyprawy, takie jak imbir, kolendra czy czarnuszka. To bardzo aromatyczna kuchnia z ograniczoną ilością mięsa.
Jakie potrawy przygotowuje się w Indiach?
W Indiach przygotowuje się na przykład dal, czyli zupę z ciecierzycy albo pierożki w trójkątnym kształcie o nazwie samosa. Popularna jest również pakora, czyli owoce smażone w cieście. Oczywiście rodzimych dla kuchni indyjskiej potraw jest znacznie więcej. Do ich przygotowania na pewno przyda Ci się dobry, ostry nóż Gerlach.
Co pije się w kuchni indyjskiej?
W kuchni indyjskiej do picia podaje się np. lassi. To mieszanka jogurtu, mleka oraz wody różanej, przyprawiona kardamonem lub kminem. Ponadto istotnym napojem w tym kraju jest po prostu herbata, którą można podać np. w wysokiej jakości porcelanie.