Patelnia Wok Harmony + pokrywka
Pad thai z krewetkami to przepis na klasyczne danie prosto z kuchni tajskiej. Jest proste w przygotowaniu – wystarczy kilka składników wrzucić do woka i obiad gotowy. Sprawdź, jak je przygotować zgodnie z recepturą stworzoną we współpracy z Pracownią Smaku.
Co jest potrzebne na pad thai z krewetkami?
- 90 g makaronu ryżowego 4–5 mm grubości
- 8 obranych i oczyszczonych krewetek
- 1 posiekany pęczek cebulki dymki
- 50 g kiełek fasoli mung
- 1 jajko
- 50 g orzeszków ziemnych
- 1 cebula szalotka
- 2 ząbki czosnku
- olej ryżowy
- płatki chilli
- ósemki limonki
Sos:
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca + 3–4 łyżki wody
- 1–2 łyżki cukru
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
Jak zrobić pad thai z krewetkami?
W misce wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw na bok. Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 5 minut Szalotkę drobno posiekaj razem z czosnkiem. Rozgrzej olej w woku i dodaj do niego warzywa oraz krewetki. Smaż je przez ok. 1 minutę i dodaj roztrzepane jajko, cały czas mieszając. Dodaj makaron i smaż przez kolejną minutę. Wlej sos i dokładnie wymieszaj.
Orzeszki podpraż i zmiażdż w moździerzu. Dodaj połowę do woku, razem z połową kiełków. Mieszaj całość przez ok. 30 sekund. Z boku talerza ułóż pozostałe orzechy, kiełki i płatki chilli. Przy jedzeniu warto wszystko wymieszać i skropić sokiem z limonki. Smacznego!
Skąd pochodzi pad thai?
Pad thai pochodzi z Tajlandii. Zawiera wpływy kuchni chińskiej, jednak został spopularyzowany w latach 30. XX wieku za rządów premiera Plaeka Phibunsongkhrama, który próbował doprowadzić do modernizacji kraju i budowania narodowej tożsamości. Wówczas władze zachęcały do spożywania potraw z ryżu, który był surowcem lokalnym i powszechnie dostępnym.
Dlaczego warto jeść kiełki fasoli mung?
Kiełki fasoli mung to prawdziwa bomba odżywcza dla organizmu. Zawierają one liczne witaminy, w tym C i K, kwas foliowy, żelazo, magnez i potas. Są lekkostrawne i jednocześnie wspierają trawienie. Są niskokaloryczne, jednak zawarty w nich błonnik wspiera uczucie sytości. To też naturalne źródło antyoksydantów. To wszystko sprawia, że warto stosować je jako dodatek nie tylko do pad thai, ale również np. na kanapki.
Jakie krewetki wybrać do pad thai?
Do pad thai wybierz krewetki świeże lub mrożone, lecz surowe. Warto kupić od razu obrane i oczyszczone. Stawiaj też na te, które są średnie lub duże. Dobrze sprawdzą się białe lub tygrysie – te pierwsze są neutralne w smaku, drugie bardziej aromatyczne i często polecane właśnie do pad thai.
We współpracy z:

Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Marcin Morek
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach