Pieczona czerwona kapusta to pomysł na roślinne danie, które sprawdzi się doskonale jako dodatkowa przekąska na stół, czy wegańska kolacja. Do jej przygotowania przyda Ci się patelnia. Przepis powstał we współpracy z Pracownią Smaku.
Co jest potrzebne na pieczoną czerwoną kapustę?
- 1 kapusta czerwona
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 50 g orzeszków ziemnych
- 1 garść świeżej kolendry
- 1/2 pora
- olej do smażenia
- 500 g brukselki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 garść sezamu
Do posmarowania kapusty:
- 150 ml oleju rzepakowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki syropu klonowego
Sos miso-orzechowy:
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki jasnej pasty miso
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka pasty gochujang
- gorąca woda
Podane składniki wystarczą na 4 porcje.
Jak zrobić pieczoną czerwoną kapustę?
Kapustę pokrój w poprzek w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Posmaruj je olejem wymieszanym z sosem sojowym, syropem klonowym i czosnkiem. Zapiekaj w piekarniku w 190°C przez ok. 35 minut.
W tym czasie przygotuj sos. W salaterce wymieszaj masło orzechowe, sos sojowy, syrop klonowy, pastę miso, ocet ryżowy, pastę gochujang i doprowadź do odpowiadającej CI konsystencji, dodając gorącą wodę.
Orzeszki ziemne praż na patelni, a następnie posiekaj. Liście świeżej kolendry posiekaj – stosunkowo grubo. Pora pokrój w cienkie, długie słupki i smaż go na rozgrzanej patelni przez ok. 30 sekund – powinien lekko zbrązowieć. Odsącz go.
Brukselki oczyść z wierzchnich listków i odetnij końcówki. Blanszuj je ze wrzątku przez ok. 5 minut, a następnie przełóż do zimnej wody. Przekrój wzdłuż na połówki i smaż aż zarumienią się na rozgrzanej łyżce oleju. Dopraw sosem sojowym, syropem klonowym i smaż przez chwilę, aż się skarmelizują. Posyp sezamem.
Upieczoną czerwoną kapustę polej sosem orzechowym. Podawaj z brukselką, posypując orzechami, siankiem z pora i świeżą kolendrą. Smacznego!
Czym jest pasta gochujang i czym ją zastąpić?
Pasta gochujang to gęsta, fermentowana pasta na bazie chili pochodząca z Korei. W jej składzie znajduje się m.in. fermentowana pasta sojowa, mąka ryżowa, sól czy syrop ryżowy. Można przygotować jej zamiennik, mieszając ze sobą koncentrat pomidorowy, ostrą pastę chili, cukier i ocet ryżowy. Nie będzie to dokładnie ten sam smak, ale dobrze imituje połączenie pikantności, słodyczy i umami, które są typowe dla pasty gochujang.
Czy czerwona kapusta jest zdrowa?
Jak najbardziej! Uważa się, że jest to jedno z najzdrowszych warzyw kapustnych. Zawiera dużo witamin, np. C, K, A czy witaminy z grupy B. Znajdujący się w niej błonnik wspomaga trawienie, potas i wapń pozytywnie wpływają na ciśnienie oraz zdrowe kości, a antyoksydanty działają przeciwzapalnie i wspierają pracę serca. Jest też niskokaloryczna. Warto więc włączyć ją do swojej codziennej diety.
Dlaczego orzeszki ziemne warto prażyć?
W trakcie prażenia dochodzi do reakcji Maillarda, dzięki której orzeszki ziemne zyskują bardziej wyrazisty, lekko karmelowy smak. Ponadto stają się kruche i chrupiące i będą lepszym kontrastem dla miękkiej w strukturze kapusty. Może to też ułatwić trawienie i poprawić wchłanianie się składników odżywczych, które znajdują się w orzeszkach.
We współpracy z:

Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Jola Kleser
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach