Pieczony dorsz z kukurydzą to doskonały pomysł na obiad. Przywodzi on na myśl smaki lata, ponieważ najczęściej tę rybę je się w nadmorskich smażalniach. Dorsz ma łagodny smak i soczysty miąższ. Zawiera również wiele zdrowych dla organizmu składników. Nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania, grillowania i wędzenia, a czas jego przygotowania jest stosunkowo krótki. Przygotuj go na weekendowy obiad i podaj na pięknej zastawie porcelanowej! Danie stworzył Adam Borowicz.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania pieczonego dorsza z kukurydzą?
- 1 kg filetów z dorsza
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 kolby kukurydzy
- 1 mała ostra papryczka
- 2 pęczki koperku
- sałata rzymska, sałata lodowa
- cytryna
Przyprawy:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól morska
- pieprz czarny
Jak przygotować pieczonego dorsza z kukurydzą i sałatą?
Dorsza umyj i podziel na porcje. Osusz go dokładnie ręcznikiem papierowym lub bawełnianym ręcznikiem. Następnie rozgnieć czosnek, wymieszaj go z przyprawami i oliwą. Tak przygotowaną marynatą smaruj kawałki ryby, używając wygodnego silikonowego pędzelka.
Kolbę kukurydzy podziel na mniejsze kawałki i lekko skrop oliwą. Ułóż ją razem z dorszem w silikonowej formie do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez 15-25 minut. Czas dostosuj do grubości filetów. Jeśli są bardzo cienkie, wyjmij je szybciej i zapiekaj kukurydzę jeszcze przez chwilę.
Liście sałaty umyj i wysusz. Ostrą papryczkę i koperek posiekaj na niewielkie kawałeczki. Dorsza skrop sokiem z cytryny i podawaj go z sałatką lekko podlaną oliwą. Smacznego!
Jakie są zalety jedzenia dorsza?
Dorsz to ryba, która powinna często gościć w naszym jadłospisie z powodu swoich właściwości zdrowotnych i odżywczych. Stanowi cenne źródło kwasów omega 3 i 6, białka oraz witamin z grupy B. Dorsz jest bardzo dobrym źródłem fosforu. Jest on niezbędny do prawidłowego wzrostu i utrzymania zdrowia zębów i kości.
Ile kalorii ma dorsz?
Dorsz to niskokaloryczna ryba. Dorsz bałtycki i pacyficzny ma około 82 kalorii na 100 gramów, a dorsz atlantycki zawiera 105 kalorii.
Czy jedzenie dorsza może pomagać w odchudzaniu?
Zdecydowanie. Dorsz składa się z białka i tłuszczów. Nie zawiera węglowodanów. Duża ilość białka pomaga w przyspieszaniu metabolizm i tym samym można szybciej tracić na wadze. Pamiętaj jednak, że najważniejsze przy odchudzaniu jest zadbanie o odpowiednią kaloryczność posiłków.
Jak nie wysuszyć dorsza podczas smażenia?
Pamiętajmy, aby nie solić dorsza zbyt wcześnie. Wystarczy, że posypiesz go solą na chwilę przed smażeniem. Samo smażenie powinno być przeprowadzane na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.