Pikantne burrito z mięsem wieprzowym świetnie sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również jako np. posiłek dla gości w trakcie wspólnego spotkania w domu. Zwłaszcza że każdy może dobrać składniki i wybrać te, które mu odpowiadają w trakcie zawijania burrito. Do przygotowania dania na pewno przyda Ci się komplet ostrych noży wykonanych z wysokiej jakości stali nierdzewnej.
Co jest potrzebne na pikantne burrito z mięsem wieprzowym?
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 10 placków pszennej tortilli
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka pomidorów
- 1 duża cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 30 dag sera Gouda
- Olej rzepakowy
- Trzy szczypty chilli
- Pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować pikantne burrito z mięsem wieprzowym?
Obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój je w drobną kostkę.
Odsącz kukurydzę, pomidory oraz fasolę z puszki. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Całość wymieszaj. Po ok. 5 minutach, kiedy cebula nieco się zarumieni, dodaj mięso wieprzowe. Dopraw je słodką papryką, solą oraz pieprzem, a następnie lekko rozgnieć.
Gdy mięso będzie gotowe, dodaj kukurydzę, pomidory, fasolę oraz chilli i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Danie duś pod przykryciem przez ok.20 minut. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia. Ser potrzyj na większych oczkach tarki.
Gotowy farsz przełóż na placek. Wystarczy, że położysz na nim 3 łyżki. Następnie posyp go serem i zwiń ciasto. Całość włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 5 minut, W tym czasie ser się rozpuści, a placek stanie się chrupiący.
Skąd wzięło się burrito?
Burrito to potrawa, która wywodzi się z Meksyku. Wykonuje się je na pszennej tortilli, w którą zawija się farsz. Co ciekawe, typowe, meksykańskie burrito jest stosunkowo małe. Większe placki wywodzą się z USA.
Jaki ser można dodać do burrito?
Do burrito możesz dodać dowolny żółty ser, zależnie od swoich preferencji. Ser Gouda jest jednym z najłatwiej dostępnych, ale nie ma zbyt intensywnego smaku. Z tego powodu możesz np. dodać do niego trochę cheddaru. Dobrą opcją może być też użycie startej mozzarelli, która będzie się ciągnąć w trakcie jedzenia.
Jak zrobić tortillę w domu?
Tortillę możesz bez problemu zrobić samodzielnie. Wystarczy połączyć ze sobą mąkę z wodą, szczyptą soli i łyżką oleju. Wszystko wyrób na jednolitą masę i rozwałkuj na cienkie placki. Następnie smaż je na patelni.