Składniki na placki dla 4 osób:
Pancakes:
- 600 g kolorowych cukinii – mix żółtej i zielonej
- 1 mała cebula
- ok. 5 łyżek mąki bezglutenowej
- ok. 5 łyżek aquafaby
- sól
- pieprz do smaku - opcjonalnie
- olej lub masło klarowane do smażenia
Sos jogurtowo-koperkowy:
- jogurt grecki lub jego roślinny zamiennik
- 3 gałązki koperku (może być więcej)
- 1-2 szczypty ulubionej mieszanki curry
- 2-3 ząbki czosnku - opcjonalnie, jeśli lubisz
- sól
- pieprz
- opcjonalnie odrobina cukru lub jego zamiennika
Pasta bazyliowa:
- pół puszki ciecierzycy
- reszta aqaufaby
- 1-2 ząbki czosnku
- liście z 3 gałązek bazylii
- 2 cm korzenia imbiru
- oliwa lub dobry olej - tak by ułatwić blendowanie składników i nadać kremowej konsystencji
- pieprz
- sól
Mus truskawkowo-jogurtowy z werbeną cytrynową:
- jogurt grecki lub jego roślinny zamiennik
- 300 g truskawek
- miód lub cukier biały, brązowy lub jego zamienniki
- werbena cytrynowa lub melisa, lub mięta - kilka listków
Jak przygotować bezglutenowe, wegańskie pancakes z kolorowych cukinii z dodatkiem 3 pysznych sosów?
Zaczynamy oczywiście od dokładnego umycia wszystkich surowych i nieprzetworzonych produktów. Następnie łapiemy się za starcie cukinii, na dużych oczkach tarki.
Kolejny krok to błyskawiczne oczyszczenie i posiekanie lub starcie cebuli, którą łączymy z kabaczkami, szczyptą soli i mieszamy, by po kilku minutach odcisnąć nadmiar wody. Pora na dorzucenie mąki, aquafaby oraz przypraw, szybkie mieszanie i jesteśmy gotowi na kolejny etap, jakim jest smażenie.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, dbając, by jego temperatura nie była zbyt wysoka lub zbyt niska. Niezależnie od zachowanych proporcji zawsze wrzucamy jedną sztukę, kluski, placka czy pulpecika – na próbę, by sprawdzić, czy czegoś nie dodać. Wrzucamy odrobinę ciasta i smażymy chwilę z jednej i z drugiej strony – na rumiano. Próba generalna, czyli oficjalny kęs i jeśli wszystko gra, można zaczynać masową produkcję.
Kiedy placki się smażą, to idealny moment, by w międzyczasie przygotować pierwszy z dipów – jogurtowo-koperkowy, do którego możemy dodać również czosnek, w dowolnej ilości. Łączymy jogurt, aromatyczną mieszankę hinduskich przypraw curry, posiekany koperek, starty lub wyciśnięty czosnek – opcjonalnie, sól, pieprz i gotowe.
Pora na pastę bazyliową. Zblenduj na gładką masę pół puszki ciecierzycy, z pozostałą aqafabą oraz chlustem oliwy. Dorzuć starty lub wyciśnięty czosnek (1-2 ząbki), starty i posiekany kawałek imbiru oraz bardzo dokładnie posiekane liście bazylii. Do tego pieprz, sól, mieszamy i gotowe.
Ostatnia gwiazda – mus truskawkowo-jogurtowy z werbeną cytrynową, który można również zrobić z dodatkiem melisy, mięty lub innych aromatycznych ziół. Jogurt grecki albo jego roślinny odpowiednik połącz z rozgniecionymi lub zblendowanymi wcześniej truskawkami z dodatkiem odrobiny miodu, cukru bądź ich zamiennika. Posiekane lub porwane drobno listki aromatycznych ziół wieńczą to danie radośnie.
Gdy wszystkie dodatki są gotowe, a ostatnie placki się usmażyły, pora na serwis, na dwóch talerzach – jeden na słone, drugi na słodkie smaki. Całość udekoruj jadalnymi kwiatami, listkami ziół i gotowe! Smacznego!
Przygotuj ten przepis wraz z Kubą Korczakiem i Moniką Mrozowską
Ten przepis jest dostępny również w wersji wideo tutaj. Sprawdź, jak przygotować placuszki z cukinii krok po kroku. Dzięki temu szybciej nauczysz się go przygototywać.
Wyjątkowe prezenty od marki Gerlach!
Szukasz pomysłu na wyjątkowy prezent np. taki, jak deska z grawerem, którą otrzymała Monika? Wybierając drewniane akcesoria w naszym sklepie, możesz skorzystać z usługi grawerowania. Dzięki tej opcji Twój spersonalizowany prezent będzie oryginalny i z pewnością ucieszy obdarowane osoby.
Więcej o grawerowaniu przeczytasz na naszej stronie Grawerowanie w drewnie.
Autor Przepisu:
Kuba Korczak – szef kuchni i orędownik idei zero waste. Od ponad dekady zajmuje się promowaniem najdoskonalszych polskich produktów. Organizuje i realizuje pokazy, warsztaty, mistrzostwa i inne wydarzenia kulinarne na całym świecie.