Podsmażana fasolka szparagowa to pomysł na szybką przystawkę, która jest pyszna nie tylko w sezonie! Możesz również podać ją jako dodatek do obiadu. Jak ją przygotować krok po kroku? Zacznij od przygotowania odpowiednich naczyń. Na pewno przyda Ci się patelnia z nieprzywierającą powłoką.
Co jest potrzebne do przygotowania podsmażonej fasolki szparagowej?
- 350 g fasolki szparagowej ze słoika
- 150 g boczku
- 50 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól i pieprz
Jak przygotować podsmażaną fasolkę szparagową?
Fasolkę szparagową odcedź. Boczek pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Rozgrzej olej na patelni i usmaż na nim boczek. Gdy się zarumieni, dodaj czosnek i smaż przez pół minuty. Następnie dodaj fasolkę i podsmażaj na dużym ogniu, stale mieszając tak, aby zredukować wodę. Gotową, podsmażoną fasolkę szparagową podawaj obficie posypaną parmezanem.
Jak przygotować fasolkę szparagową poza sezonem?
Poza sezonem trudno zdobyć naprawdę smaczną fasolkę szparagową. Często jest ona włóknista, przez co spożywanie jej nie jest aż tak przyjemne. Dlatego też warto w sezonie kupić jej zapas i zamrozić. To sprawi, że Twoja rodzina będzie mogła cieszyć się jej smakiem przez cały rok.
Co użyć zamiast parmezanu?
Parmezan możesz zastąpić serem Grana Padano, który jest nieco delikatniejszy w smaku, jednak jest też łatwiej dostępny i zazwyczaj tańszy. Te dwa sery są twarde i doskonale łączą się z podobnymi przepisami. Oczywiście możesz użyć też np. polskiej Goudy, jednak nie jest ona tak wyrazista.
Czym jeszcze można doprawić fasolkę szparagową?
Fasolkę szparagową możesz doprawić również na przykład wędzoną papryką lub dowolnymi ziołami, takimi jak bazylia. Dzięki temu danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.