Co roku obchodzony jest Dzień Czekolady. Kiedy odbywa się to święto i co możesz zrobić z jego okazji? Zainspiruj się i stwórz coś wyjątkowego w swojej kuchni. Poznaj też inne pomysły na jego obchodzenie i dowiedz się, skąd wziął się ten dzień.
Dzień Czekolady – kiedy wypada to święto?
Dzień Czekolady można świętować w jednym z dwóch najpopularniejszych terminów. W Polsce 12 kwietnia odbywa się po prostu Dzień Czekolady, jednak kilka miesięcy później, bo 7 lipca ma miejsce Międzynarodowy Dzień Czekolady. Nie musisz się więc ograniczać i możesz cieszyć się ulubionymi słodkościami w obydwa te dni.
Należy jednak zwrócić uwagę na to, że nie są to jedyne daty związane z tym słodkim deserem. Na przykład 28 lipca obchodzony jest Dzień Czekolady Mlecznej, a 10 stycznia Dzień Czekolady Gorzkiej. Ponadto w Indiach słodycz ten związany jest z obchodzeniem Walentynek. Dlatego też w lutym jeden dzień jest poświęcony właśnie temu słodyczowi – wówczas wręcza się ukochanym osobom czekoladki. W Brazylii zaś szczególnie mocno obchodzi się Dzień Kakao, upamiętniający znaczenie uprawy kakaowców dla gospodarki kraju.
Skąd wziął się Dzień Czekolady?
Czekolada jest znana ludzkości od wieków. Już Majowie i Aztekowie wykorzystywali ziarna do tworzenia swojego tradycyjnego napoju rytualnego. Kakao uznawano za symbol boskości i źródło energii, a jego ziarna czasem pełniły funkcję środka płatniczego. W 1528 roku konkwistador Hernán Cortés przywiózł kakao do Europy ze swojej wyprawy do Meksyku. Początkowo czekolada była spożywana w formie gorzkiego napoju, a z czasem zaczęto go słodzić. Tabliczki czekoladowe powstały dopiero w XVIII-XIX wieku.
Nie wiadomo kiedy dokładnie zaczęto obchodzić Dzień Czekolady. Według tradycji to właśnie 7 lipca kakao dotarło na europejski kontynent i stąd też data tego święta.
Kulinarne pomysły na Dzień Czekolady
Dzień Czekolady może być idealną wymówką, aby spróbować zrobić coś nowego. Jeśli zakupisz ziarna kakaowca lub owoc kakaowca oraz foremki silikonowe możesz podjąć próbę stworzenia własnej, domowej czekolady. To nie jest aż tak trudne, jednak wymaga dość dokładnego zblendowania ziaren. Zwykle sklepowe czekolady mają nieco inną konsystencję, niż te domowe przez wzgląd na wykorzystanie innych maszyn, jednak z kolei domowa czekolada będzie miała wyjątkowy aromat i smak.
Poza tym możesz spróbować stworzyć różnorodne, słodkie desery na bazie czekolady. Stwórz domowe pralinki czekoladowe, klasyczne brownie lub podaj gorącą czekoladę z takimi dodatkami jak chili, wanilia, cynamon czy skórka pomarańczy. Podaj bliskim mus czekoladowy, czy ciasteczka z jej kawałkami. Możliwości jest naprawdę wiele!
Warto też spróbować stworzyć degustacje różnych rodzajów czekolady. Jeśli chcesz, możesz zrobić z tego małą „grę”: kup różne produkty, z różnych półek cenowych i pozwól swoim bliskim zgadnąć, która tabliczka kosztowała najwięcej, a która najmniej.
Co wykorzystać do czekoladowych deserów?
Jeśli chcesz stworzyć czekoladowe desery, warto wcześniej zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria kuchenne. Przede wszystkim dobrze sprawdzają się silikonowe foremki. Pozwalają one na proste stworzenie różnorodnych kształtów – czekolada w nich zastyga, a następnie może być bezpiecznie wyciągnięta w pożądanym kształcie. Ważne jest też posiadanie szpatułki z silikonowym zakończeniem oraz naczyń do gotowania na parze bądź szklanej lub porcelanowej salaterki, którą możesz włożyć do mikrofalówki, aby bezpiecznie roztopić czekoladę.
Pamiętaj, aby sięgać wyłącznie po produkty kuchenne wysokiej jakości. Mają one styczność z żywnością, dlatego kluczowe jest zachowanie odpowiedniego poziomu higieny i bezpieczeństwa w trakcie pracy.
Pomysły na wycieczkę z okazji Dnia Czekolady
To święto może być też doskonałym pretekstem do tego, aby wyjść z domu i zobaczyć coś ciekawego. Możesz wybrać się do miejsca związanego właśnie z nią. W Poznaniu znajdziesz muzeum, w Warszawie i Łodzi – manufaktury, które możesz zwiedzać, a w Krakowie – fabrykę. Możesz też zorganizować zagraniczną wyprawę śladami czekolady, np. do Brukseli, Belgii czy niemieckiej Kolonii.
Możesz też połączyć kulinarny charakter święta z rodzinnym piknikiem. Próbowanie różnorodnych, czekoladowych słodkości będzie jeszcze lepsze w pięknym otoczeniu przyrody.
Pomysły na Dzień Czekolady dla dzieci
Czekolada to smaczny przysmak, jednak nie tylko nią żyje człowiek, a młodą osobę zdecydowanie warto również uczyć na temat kultury i sposobów produkcji żywności. Jeśli nie możesz wybrać się na wycieczkę, zorganizuj ciekawe zajęcia w domu. Możesz przygotować pralinki wraz ze swoimi pociechami, lub też stworzyć małe warsztaty artystyczne, polegające na wykorzystaniu czekolady właśnie. Po jej roztopieniu można tworzyć ciekawe obrazy na papierze lub malować nią wafelki. Dobrym pomysłem będzie również gra edukacyjna, w trakcie której pokażesz dzieciom, jak wygląda kakaowiec, jak rosną ziarna i jak wygląda proces produkcji czekolady. Innym pomysłem będzie poszukiwanie czekoladowych skarbów w domu, czy wspólne obejrzenie filmu z iście czekoladowym klimatem.
Na co zwrócić uwagę, gdy wybierasz czekoladę?
Gdy wybierasz czekoladę, warto zwrócić uwagę na jej jakość oraz pochodzenie. Przede wszystkim stawiaj na produkty bez dodatku oleju palmowego, z jak najwyższą zawartością kakao i z krótkimi składami, bez zbędnych dodatków. Ponadto szukaj oznaczeń gwarantujących jakość oraz ekologiczne pochodzenie produktu. Nie zapominaj też, że wysokiej jakości ziarna są drogie, dlatego też ceny dobrej jakości produktów mogą być naprawdę dość wysokie.
Kupując czekoladę, sprawdzaj też, czy jej wygląd jest odpowiedni. Świeża tabliczka powinna mieć gładką powierzchnię i charakterystyczny połysk, a po przełamaniu powinna wydawać z siebie lekki, suchy trzask – tym mocniejszy, im więcej kakao w sobie zawiera.
Dzień Czekolady – nie chodzi tylko o jedzenie!
To święto to coś więcej, niż cieszenie się słodkim smakiem czekolady. To również okazja do poznania procesów związanych z jej produkcją, czy zwrócenie uwagi na to, jak masowa hodowla kakaowców wpływa na środowisko naturalne. Warto więc potraktować ten dzień jako okazję do zrobienia czegoś nietypowego i poszerzenia horyzontów: zarówno swoich własnych, jak i członków swojej rodziny. Czekolada to niewątpliwie wyjątkowy przysmak o długiej historii, od wieków obecny w ludzkiej kulturze.