Biała kiełbasa z ziołami jest prosta w przygotowaniu i jednocześnie niezwykle aromatyczna. Przygotuj ją na święta, na kolację bądź jako przystawkę w trakcie spotkania z rodziną, bądź przyjaciółmi. Do jej wykonania konieczna będzie garść dowolnej, wybranej zieleniny, np. koperku, czy natki pietruszki.
Co jest potrzebne na białą kiełbasę z ziołami?
- 1 kg białej kiełbasy
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 łyżki oleju
- 1 garść wybranej zieleniny
Jak przygotować białą kiełbasę z ziołami?
Kiełbasę zawiń w kółko. Posyp ją ziołami i posmaruj olejem za pomocą pędzelka. Piekarnik rozgrzej do 180°C i zapiekaj w niej kiełbasę na blaszce przez ok. 30 minut. Na dnie blaszki będzie tworzyć się sos. Staraj się co 5-6 minut polewać nim przygotowywane danie, tak aby nie wyschło zbyt mocno
Wyjmij kiełbasę z piekarnika i posyp ją posiekaną natką pietruszki, bądź inną zieleniną. Użyj do tego ostrego noża FINE. Piecz przez kolejne 10 minut. Podawaj według uznania, np. z ryżem, ziemniakami lub bułką. Smacznego!