Silikonowa forma do pieczenia keksówka 24cm SMART
Delikatesowa pieczeń rzymska z kurczaka jest bardzo podobna w przygotowaniu jak jej klasyczna wersja. Różni się jednak mięsem: wykorzystuje się do niej kurczaka. Delikatny drób sprawia, że dosłownie rozpuszcza się w ustach. Ta wersja jest znacznie bardziej lubiana przez najmłodszych. Warto przygotować ją na rodzinną kolację lub świąteczną wieczerzę. Wykorzystaj do jej przygotowania foremkę do pieczenia.
Co jest potrzebne na delikatesową pieczeń rzymską z kurczaka?
- 1,5 kg mięsa z kurczaka
- 2 namoczone wcześniej bułki
- 4 jajka
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki, wg. uznania
- zielony lubczyk, wg. uznania
- starta gałka muszkatołowa, wg. uznania
- ½ łyżki zmielonej kolendry
- 200 g zielonego groszku z puszki
Jak przygotować delikatesową pieczeń rzymską z kurczaka?
Mięso z kurczaka zmielić razem z namoczonymi bułkami. Do masy dodaj dwa surowe jajka oraz masło w temperaturze pokojowej. W trakcie mieszania dodawaj przyprawy, natkę pietruszki oraz lubczyk. Wyrobiona masa powinna być jednolita.
Odsącz groszek w puszce z wody. Dwa jajka ugotuj na twardo, wystudź, a następnie obierz ze skorupek. Wyciągnij prostokątną formę SMART. Na stolicę lub blat wyłóż masę mięsną na ok. 1,5 cm grubości. Następnie wyłóż warstwę groszku, delikatne go przyciskając. Na brzegu ułóż ugotowane jajka. Zwiń całość jak roladę i przełóż do foremki. Z wierzchu skrop tłuszczem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 60 minut. Podawaj po wystudzeniu, krojąc ją na plastry. Doskonale smakuje również na kanapkach. Smacznego!
Jaką natkę pietruszki użyć – świeżą czy suszoną?
Obecnie świeża natka pietruszki jest dostępna w sklepach przez cały rok i warto korzystać właśnie z niej. Dlatego jeśli tylko możesz, postaw na świeżą, zieloną natkę. Pamiętaj, aby ją posiekać przed dodaniem do pieczeni. Jeśli jednak akurat jej nie posiadasz, możesz wykorzystać natkę suszoną.
Jak sprawnie obrać jajka?
Aby sprawnie obrać jajka, warto wykonać przed gotowaniem jedną drobną, prostą czynność. Weź jajko i łyżeczkę. Zacznij delikatnie pukać łyżeczką w dolną, szerszą część jajka, aż usłyszysz delikatnie puknięcie. Uwaga, należy robić to delikatnie, aby nie przebić skorupki! Po ugotowaniu takie jajka będzie się znacznie łatwiej obierać!
Dlaczego warto przygotować pieczeń na bazie mięsa z kurczaka?
Mięso z kurczaka jest łatwo dostępne i zarazem delikatne w smaku. Dlatego też wiele osób naprawdę za nim przepada. Spróbuj stworzyć taką pieczeń na szczególną okazję – bardzo często przepadają za nią dzieci oraz osoby, które nie lubią innych rodzajów mięs.