Zapach świeżo upieczonego domowego chleba to jedna z przyjemniejszych rzeczy w kuchni. Zobacz jak w kilku krokach zrobić własnoręczny wypiek w żeliwnych garnkach Gerlach NATUR IRON
Linia garnków NATUR IRON do zadań specjalnych
Linia garnków NATUR IRON jest wykonana z odlewanego żeliwa, które nie tylko jest wyjątkowo trwałe, ale również doskonale trzyma ciepło, a twardość tego materiału sprawia, że garnek nie straci kształtu nawet w wysokiej temperaturze. Dodatkowo żeliwne garnki wyposażone są w specjalne pokrywki z wypustkami, wspomagające cyrkulację powietrza oraz pary wodnej, co oprócz ciepła ułatwia również zachowanie cennych składników odżywczych.
Dlaczego warto piec w garnkach NATUR IRON? Pieczenie domowego chleba w garnku wykonanym z żeliwa jest bajecznie proste. Dzięki kształtowi naczynia bochenek będzie miał idealną formę, a jego smak pogłębi odpowiednio wypieczona skórka.
Czy garnek NATUR IRON wymaga przygotowania do pieczenia?
Nie musisz przygotowywać naszego garnka w żaden szczególny sposób. Istotne, aby był suchy i czysty. Powłoka garnka NATUR IRON sprawia, że ciasto nie będzie przywierało do dna, a bochenek po upieczeniu bez problemu wyciągniesz z naczynia.
Garnek z żeliwa sprawia, że pieczywo piecze się w nim w podobny sposób jak w tradycyjnym piecu chlebowym. Dzięki temu bochenki mają idealną konsystencję, a skórka chleba jest perfekcyjnie chrupiąca. Przekonaliśmy Cię, że warto? To do dzieła!
Domowy chleb z żeliwnego garnka NATUR IRON Gerlach
Składniki:
- 30 g drożdży
- 40 g cukru
- sól wg. uznania
- 500 ml mleka
- 750 g mąki pszenno-razowej
- 250 g mąki pszenno-pytlowej
- tłuszcz do smarowania formy
Jak stworzyć domowy chleb?
Mąkę przesiej do miski, a następnie pozostaw ją w ciepłym miejscu. Garnek żeliwny wysmaruj tłuszczem i oprósz je mąką.
Drożdże rozetrzyj w rondelku razem z cukrem i dodaj do niego 500 ml letniego mleka. Następnie w mące zrób niewielkie wgłębienie i wlej do niego ostrożnie płyn. Przykryj wszystko ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Zaczyn powinien powiększyć swoją objętość o 100%. Możesz również pozostawić zaczyn w garnuszku na ok. 15 minut. Następnie dodaj sól wyrób ciasto, dolewając w razie potrzeby mleko lub wodę. Ciasto nie powinno być nadmiernie gęste.
Wyrabiaj starannie. Możesz użyć do tego robota kuchennego. Powinno odchodzić od ręki, a na dnie naczynia oraz jego powierzchni powinny pokazać się pęcherzyki powietrza. Z ciasta uformuj bochenek. Wygładź jego powierzchnie zwilżoną ręką. Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny. Piekarnik rozgrzej do 180℃. Włóż do niego garnek i nagrzewaj go przez ok. 10-15 minut. Następnie wyjmij go i delikatnie przełóż do niego chleb. Zapiekaj go przez około godzinę. Sprawdź wykałaczką, czy jest już gotowy. Powinien odstawać od brzegów garnka. Wyjmij go i zaczekaj, aż wystygnie.